(Drone Destekli) Bitlis'te 'Hobi Kovani' Projesiyle Vatandaslar Kendi Balini Üretebilecek

Hizan ilçesinde aricilik yapan iki arkadasin baslattigi projeyle, ariciliga ilgi duyan ve kaliteli bal tüketmek isteyenlere 'hobi kovani' sahibi olma imkani sunuluyor Projeyi hazirlayan arici Serif Ekinci: 'Bu proje ile insanlar organik, katkisiz bal yeme imkanina kavusacak. Dünyanin neresinde olursa olsun insanlar bu kovanlara sahip olabilecek. Dilerlerse gelip kovanlariyla kendileri ilgilenebilecekler. Aricilik egitimini ve gerekli ekipmanlari da biz ücretsiz veriyoruz. Gelemeyen kovan sahiplerini de cep telefonlarindan görüntülü arayarak bilgilendiriyoruz' Hizan Bal Üreticileri Birligi Baskani Seyithan Ekinci: 'Dünyanin her yerinden isteyen herkese kovan satisi yapacagiz. Isteyenler gelip 2 bin 700 rakimli yaylalarimizda balini hasat edebilir'

(Drone Destekli) Bitlis'te 'Hobi Kovani' Projesiyle Vatandaslar Kendi Balini Üretebilecek
SENER TOKTAS - Bitlis'in Hizan ilçesinde hayata geçirilen "hobi kovani" projesiyle, insanlar satin aldiklari kovanlarda hem dogayla iç içe zaman geçirebilecek hem de kendi ballarini üretme imkani bulacak.

Ilçede aricilik yapan Serif Ekinci ile Kadir Yaldiz, Hizan Bal Üreticileri Birligi'nin de destegiyle "hobi kovani" projesini hazirladi.

Iki arkadas, belirli bir ücret karsiliginda sattiklari 900 fenni kovan ve karakovana, sahiplerinin isimlerinin ve numaralarinin yer aldigi plakalari yapistirdi.

Özenle hazirladiklari kovanlari ilçenin zengin floraya sahip yaylalarina çikarmaya baslayan Ekinci ve Yaldiz, isteyen kovan sahiplerine aricilik egitimi veriyor, onlarin bakim yapmalarina imkan taniyor.

Yaylaya gitmek istemeyenlerin kovanlarina da ücret almadan bakim yapan iki arkadas, hak sahiplerine arilarin sigortalanmasi hizmeti ve ihtiyaç fazlasi bali alim garantisi de veriyor.

- "Görüntülü olarak arayip kovanlari gösteriyoruz"

Ekinci, AA muhabirine, son zamanlarda piyasada satilan ballara güvenin azalmasi, insanlarin kaliteli bal arayisina girmesi nedeniyle projeyi uygulamaya karar verdiklerini söyledi.

Kendilerinden satin alinan karakovan ve fenni kovanlarin bakimini üstlendiklerini, arilari sigortaladiklarini belirten Ekinci, söyle konustu:

"Ölen arilarin yerine yenileri veriliyor. Insanlar sezon sonunda kovanlarinda ne kadar bal varsa alabiliyor. Isterlerse ihtiyaçlarindan fazla olan bala o günün fiyatiyla alim garantisi de veriyoruz. Bu proje ile insanlar organik, katkisiz bal yeme imkanina kavusacak. Dünyanin neresinde olursa olsun insanlar bu kovanlara sahip olabilecek. Dilerlerse gelip kovanlariyla kendileri ilgilenebilecekler. Aricilik egitimini ve gerekli ekipmanlari da biz ücretsiz veriyoruz. Gelemeyen kovan sahiplerini de cep telefonlarindan görüntülü arayarak bilgilendiriyoruz. Ilk yil için 1000-1500 kovani bu proje kapsaminda verebilecegiz. Su ana kadar 900'e ulastik. Insanlar çocuklarina gönül rahatligiyla organik bal yedirebilsin diye projeyi baslattik."

- "Bu isi gelistirmek istiyoruz"

Hizan Bal Üreticileri Birligi Baskani Seyithan Ekinci ise projeyi gelistiren girisimcileri birlik olarak desteklediklerini belirtti.

Hizan'in zengin floraya yaylalarinda üretilen karakovan balinin dünyaca bilindigini ifade eden Ekinci, söyle konustu:

"Bal yarismalarinda dünya birinciligi ve ikinciligimiz var. Iki arkadasimiz bir araya gelerek bu projeyi yapmaya karar vermisler. Birlik olarak kardeslerimizin arkasinda durduk. Bütün dünyada ve Türkiye'de kim istiyorsa ona kovan satisi yapacagiz. Dünyanin her yerinden isteyen herkese kovan satisi yapacagiz. Isteyenler gelip 2 bin 700 rakimli yaylalarimizda balini hasat edebilir. Bu isi gelistirmek istiyoruz. Insanlarin bala olan güveninin artirilmasinda projenin faydali olacagina inaniyoruz. Insanlar oturdugu yerde kovan sahibi olacak, görselini izleyebilecek ve gelip bakimini yapabilecek."
Kaynak: AA