Bahçeli Açiklamasi 'Biden'in Türkiye'yi Nasil Ve Hangi Seviyede Bir Müttefik Gördügü De Belirsizligini Korumaktadir'

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Baskani Devlet Bahçeli, “Biden’in Türkiye’yi nasil ve hangi seviyede bir müttefik gördügü de belirsizligini korumaktadir” dedi.

Bahçeli Açiklamasi 'Biden'in Türkiye'yi Nasil Ve Hangi Seviyede Bir Müttefik Gördügü De Belirsizligini Korumaktadir'
Partisinin grup toplantisinda gündeme dair açiklamalarda bulunan MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli, “Uluslararasi iliskiler hakkindaki düsüncelerimi seslendirirken elbette Brüksel’de yapilan NATO devlet ve hükümet baskanlari zirvesi referans alinmistir. Ittifak’in kurulusundan bu yana 28 zirve yapilmis, son toplantiyla da 29’uncu zirve gerçeklesmistir. Hakli olarak bütün dünyanin gözü Brüksel’deki NATO Karargâhina çevrilmistir. NATO Genel Sekreteri, zirve öncesinde, ‘trans-atlantik iliskilerimizde yeni bir sayfa açiyoruz’, yorumu getirerek bir yönüyle gündemde olan NATO’nun 2030 stratejisi hakkinda ipucu vermistir” ifadelerini kullandi.

“TÜRKIYE ILE ABD ARASINDA SOGUK RÜZGARLARIN ESTIGINI BILMEYEN, BU SOGUKLUGU HISSETMEYEN NEREDEYSE KALMAMISTIR”

Bahçeli, “Bizim üzerinde durdugumuz asil gündem konusu ise Türkiye’nin müttefikleriyle olan iliskilerinin muhasebesi, müzakeresi, eger mümkünse nasil bir mutabakatla baglanacagi meselesidir. Özellikle Türkiye ile ABD arasinda soguk rüzgarlarin estigini bilmeyen, bu soguklugu hissetmeyen neredeyse kalmamistir. Iki ülke arasinda kaygan bir zemin olusturan kalin buzlarin çözülmesi samimi dilegimizdir. ABD Baskani Biden’in 6 Haziran 2021 tarihinde Washington Post’a yazdigi bir makalede, ‘Avrupa gezisinde, dünya demokrasilerini yeniden bir araya toplamayi ve harekete geçirmeyi hedefledigini’ açiklamistir. Bunun nasil olacagi, hangi vasitalarin kullanilacagi, Türkiye’nin bu dünya demokrasileri içinde nasil bir yer tutacagi tartisilmasi gereken bir muamma olarak karsimizdadir” seklinde konustu.



“BIDEN’IN TÜRKIYE’YI NASIL VE HANGI SEVIYEDE BIR MÜTTEFIK GÖRDÜGÜ DE BELIRSIZLIGINI KORUMAKTADIR”

Biden’in Türkiye’yi nasil ve hangi seviyede bir müttefik gördügünün belirsizligini korumakta oldugunu dile getiren MHP Genel Baskani Bahçeli, “ABD’nin müttefiklerine ve ortaklarina taahhütlerini yenileyecegini söyleyen Biden’in, Türkiye’yi hangi kategoride degerlendirdigi de merak ettigimiz bir husustur. Bahsi geçen bu ortaklar arasinda PKK/YPG’nin olup olmadigi henüz ve somut biçimde açikliga kavusmus degildir. Biden’in Türkiye’yi nasil ve hangi seviyede bir müttefik gördügü de belirsizligini korumaktadir. Zirve öncesi, Türkiye’yi ilzam eden, haksiz sözlerle elestiren ABD Disisleri Bakani, pesin hükümlere, husumetle perçinlenmis heveslere anlasilan teslim olmustur. 8 Haziran 2021’de, ABD Senatosu’nda konusan bu bakan ya cahil ya da küstahtir Türkiye’nin NATO müttefiki gibi davranmadigini, S-400 almasinin ve Dogu Akdeniz’deki adimlarinin rahatsiz edici oldugunu yüzsüzce ifade etmistir. ABD Disisleri Bakani, ülkemizde insan haklari ve gazetecilerin durumu konusunda da ciddi endise tasidiklarini söylemistir. Bizim endiselerimizin mahiyetini, süphelerimizin içerigini bir ögrense bu bakanin disariya çikacak mecalinin olmayacagini cümle alem görür ve sahit olurdu” açiklamasinda bulundu.

“TÜRKIYE’NIN KUYUSUNU KAZIYORLAR, SÖZDE ERMENI SOYKIRIM YALANINA SARILIYORLAR, SONRA DÖNÜP NATO DIYORLAR”

Devlet Bahçeli, “Türkiye’nin NATO müttefiki gibi davranmadigini iddia eden ABD’nin hangi örgütlerle fiili ittifak ve dayanisma içinde oldugunu yalnizca biz degil, günü geldiginde beseri vicdan ve tarih anlata anlata bitiremeyecektir. Arkamizdan dolaniyorlar, müttefiklik edebiyati yapiyorlar. Teröristlerle is tutuyorlar, stratejik ortakliktan bahsediyorlar. Türkiye’nin kuyusunu kaziyorlar, sözde Ermeni soykirim yalanina sariliyorlar, sonra dönüp NATO diyorlar. 15 Temmuz darbecilerini koruyorlar, Pensilvanya’da FETÖ’yü barindiriyorlar, utanmadan, sikilmadan, yüzleri kizarmadan demokrasi ve hukuk alanlarinda ahkam kesip bize parmak salliyorlar. Bilmiyorlar ki, yalanlarla çevrili bir ortamda güvenin evi yoktur. Zira yalan dönüs ihtimali olmadan kapanan çikis kapisidir. Kaybedilen bir güveni açmanin anahtari da yoktur” diye konustu.

“Biden, bu grad füzelerinin PKK’nin eline nasil geçtigiyle ilgili bir durum tespiti yapmis midir?”

ABD Baskani Joe Biden’a ABD menseli silahlar teröristlerin elinde kursun atarken, NATO müttefikligi hiç düsünülüp düsünülmedigi sorusunu yönelten Bahçeli, su sekilde devam etti:

“Geçen hafta PKK/YPG terör örgütü, Suriye’nin Tel Rifat Bölgesi’nden Afrin’de kurulu bulunan Sifa Hastanesi’ne saldirdi. Dikkat ediniz, bu saldiriyi grad füzeleriyle ve top atislariyla gerçeklestirdi. Tedavi gören 14 masum sivil hayatini kaybederken 32 sivil de yaralandi. Akli sira dünya demokrasilerini bir araya getirmeyi amaçlayan Biden, bu grad füzelerinin PKK’nin eline nasil geçtigiyle ilgili bir durum tespiti yapmis midir? Ya bu ülkenin Disisleri Bakani, terör örgütünün top bataryalarina nasil sahip oldugunu itiraf edecek kirinti da olsa bir ahlaka, bir izana, bir vicdana sahip midir? ABD menseli silahlar teröristlerin elinde kursun atarken, NATO müttefikligi hiç düsünülmüs, hiç hesaba katilmis midir? Geçiniz bu bayagi oyunlari, birakiniz sonu gelmez oyalamalari. NATO, bugüne kadar Türkiye’nin hangi güvenlik ihtiyacina cevap vermistir? Sormayalim mi, sorup da cevap aramayalim mi?”

“TÜRKIYE NATO MISYONLARINA SAMIMIYETLE UYMUSTUR”

“15 Temmuz’da baskentimiz hainler tarafindan bombalanirken, bu NATO neredeydi?” diye soran MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli, “Türkiye, NATO misyonlarina en çok destek olan ilk bes ülke arasindayken, ortak bütçeye en fazla katki saglayan ilk sekiz ülkeden de birisidir. Ittifak’in en büyük ikinci ordusu Türk ordusudur. Türkiye NATO misyonlarina samimiyetle uymustur. En son olarak Türkiye’nin kilit bir role sahip oldugu ifade edilen Afganistan bunlardan birisidir. NATO’nun güncel tehditlerine uyum konusunda tereddüt yasamayan ülkemizle, hangi vahim sorunlar karsisinda dayanisma içine girilmistir? 15 Temmuz’da baskentimiz hainler tarafindan bombalanirken, bu NATO neredeydi? Ne yapiyordu? Neyin hazirligi içindeydi? Bu sorunun da pesine düsmeyelim mi? Failleri desifre etmeyelim mi? Güney sinirlarimizda terör devleti kurulmasi hedeflenirken, NATO’da birlikte silah tuttugumuz ülkelerin sirtimiza namertçe ates açtigini söylemeyelim mi? Uzaktan bakilinca saf mi görünüyoruz? Elimize vurup ekmegimizi alacaklarini mi saniyorlar? Tarihte böylesi gaflete düsenlere kahramanlikla perçinlenmis iman dolu kalplerin neler yaptigini, hayati ve dünyayi nasil zindana çevirdigini bilmeyen varsa bilenlere sorsun, yok onlar da bilmiyorsa ögrenmek için siralarini beklemeye simdiden koyulsunlar” açiklamasini kaydetti.

“Türkiye’ye teslim edilmeyen F-35’lerin Yunanistan’a verilme teklifi hangi mantigin, hangi maksadin mahsulüdür?”

MHP GENEL BASKANI BAHÇELI, KONUSMASINA SU SEKILDE DEVAM ETTI:

Türkiye, NATO’nun esit bir müttefikidir, en azindan biz böyle degerlendiriyoruz. Irademiz Brüksel’deki NATO karargâhina devredilmis degildir. Nitekim kimden silah alip almayacagimizin mevzu bahsi NATO’nun bilecegi, tayin edecegi bir konu da olamayacaktir. ABD’nin Türkiye’yi savunmasiz birakma konusundaki gizli niyeti zehirli meyvelerini 15 Temmuz gecesi vermedi mi? Az kalsin Türkiye isgal edilmeyecek miydi? Peki, dost dediklerimiz neredeydi? Hangi senaryolari yaziyorlardi? Türkiye’deki muhalefet cenahini kiskirtip iktidar havucuyla tutsak alanlarin sorarim sizlere, neresi dosttur? Nereleri müttefiklik ruhuyla uyusmaktadir? Ekonomik tetikçilerini üzerimize salip istikrarsizlik fitilini tutusturanlarin nesine güvenecegiz? Rusya’dan silah almayin diyorlar, tamam da ihtiyaç duydugumuz silahlari siz verdiniz mi? Üretiminde ortak oldugumuz ve parasini pesinen ödedigimiz F-35’leri gasp ederken akliniz neredeydi? Neyin pesindeydiniz? ABD’nin Senato Disiliskiler Komitesi Baskani’nin hazirladigi tasariyla, Türkiye’ye teslim edilmeyen F-35’lerin Yunanistan’a verilme teklifi hangi mantigin, hangi maksadin mahsulüdür? Türkiye’ye karsi uygulanan baski ve yaptirim politikalarinin bu haliyle devami iki ülke arasindaki iliskileri çok yönlü zedeleyecektir.”

“DOGU AKDENIZ’DEKI ADIMLARIMIZDAN RAHATSIZ OLUYORLARMIS, VARSIN OLSUNLAR, ONLARI RAHATSIZ ETMEK BIZE DÜGÜN BAYRAMDIR”

Bahçeli, “Ayni ABD, sorun yasadigi baska ülkelerle müzakere ve diplomasi kanallarini açik tutarak ülkemize çifte standart uygulamistir. Dogu Akdeniz’deki adimlarimizdan rahatsiz oluyorlarmis, varsin olsunlar, onlari rahatsiz etmek bize dügün bayramdir. Hatta münhasir ekonomik bölge ilani etmek için de fazla beklemeye gerek kalmamistir” diyerek açiklamasini sonlandirdi.

(Yunus Emre Kartal/IHA)
Kaynak: İHA