Van Gölü'nün Geriye Dogru Çekilmesi Bilim Insanlarini Korkuttu

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoglu, Van Gölü’ndeki buharlasmanin yagisin 3 kati kadar oldugunu belirterek, “Gölde su an seviyenin yükselmesi gerekiyor ama maalesef geriye dogru bir ilerleme görüyoruz. Göl seviyesi eylül ayiyla korkunç boyutlarda geriye dogru çekilecektir” dedi.

Van Gölü'nün Geriye Dogru Çekilmesi Bilim Insanlarini Korkuttu
ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) düzenledigi fotograf yarismasinda ismini duyuran dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nün su seviyesinde, küresel iklim degisimin bir sonucu olarak buharlasmanin yüksek olmasi ve yagislarin yasanmamasi nedeniyle gerileme yasandi. Haziran ayinda su seviyesinin en yüksek seviyede olmasi gerektigi Van Gölü’nde seviyenin geriye dogru çekilmesi bilim insanlarini da endiselendirdi. Gerilemenin gözle görülür düzeye ulastigi gölde, seviyenin sonbahar aylarinda korkunç seviyelere ulasacagi bekleniyor.

“Göl seviyesi sürekli geriye dogru çekiliyor”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoglu, sicakliga bagli buharlasmanin arttigini ve Van Gölü’nde su seviyesinin geriye dogru çekildigini belirtti.

Van Gölü’nün kapali bir havza oldugunu animsatan Prof. Dr. Alaeddinoglu, “Havzaya bir bütün olarak bakildiginda son 10 yildir göldeki o seviye degisimi hep eksi yönde gerçeklesmektedir. Bu da küresel iklim degisikliginin bir sonucu olarak karsimiza çikiyor. Bir taraftan sicakliklar artiyor ve bu da buharlasmanin maksimum düzeyde gerçeklesmesine neden oluyor. Diger taraftan yagislarda azalma var, gölü besleyen akarsular göle yeterince su tasimiyor. Bütün bu nedenlerle, buharlasmanin da etkisiyle göl seviyesi sürekli geriye dogru çekiliyor” diye konustu.



“Eylül ayiyla korkunç boyutlarda geriye dogru çekilecektir”

Van Gölü’nün hem dikey hem de yatay boyutta gittikçe küçüldügüne dikkat çeken Alaeddinoglu, “Van Gölü kocaman bir havzaya sahiptir. Bu havzanin içinde bulunan diger göllerde de benzer durumlari görüyoruz. Geçtigimiz yillarin haziran ayi istatistik verilerine bakildiginda göl seviyesinin en üst seviyede olmasi gerektigi zamandir. Gölde su an seviyenin yükselmesi gerekiyor ama maalesef geriye dogru bir ilerleme görüyoruz. Göl seviyesi eylül ayiyla korkunç boyutlarda geriye dogru çekilecektir. Muazzam gölün yok olmasi hem kimyasal hem de fiziki yapisinin degismesi korkunç olarak düsünüyorum. Süphesiz insanoglunun bunun önüne geçmesi mümkün degildir. Buradaki gerilemeyi durdurmak mümkün degildir. Çünkü var olan buharlasma yagan yagisin neredeyse 3 katidir. Sicakliklar birlikte gerçeklesen buharlasma göl seviyesindeki düsüse neden oluyor. Uzun vadede tablo pek de hos görünmüyor” seklinde konustu.



“Atik döken bütün yerlesim alanlarin aritma tesisleriyle donatilmali”

Van Gölü’ne kurulan aritma tesisini ve devam eden dip çamuru temizligi konusunda da bir degerlendirmede bulunan Alaeddinoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yakin zamanda Van Gölü’nün kurtarilmasina yönelik girisimlerin basladigini görüyorum. Bu girisimler çok sevindirici seylerdir. Van Gölü bu bölgenin hayat kaynagi ve yasam alani gibidir. Bu girisimleri destekliyorum ama benim sahsi kanaatim gölün kiyi bölgelerinden çamur aliniyor. Çamur alinan alanlarin önemli bir kisminin önümüzdeki 10 yil içerisinde yüzeye çikacagini düsünüyorum. Dolayisiyla oraya aktarilacak kaynagin aritma tesislerine aktarilmalidir. Van Gölü’ne atik döken bütün yerlesim alanlarin aritma tesisiyle donatilmasi gerektigini düsünüyorum. Göle atik bosaltmamak, gölün yasam ömrünü uzatabilir.”
Kaynak: İHA