Uygulamali Tarim Ve Hayvancilik Egitimi Istihdam Kapisi Oldu

Türk Kizilay Hatay Toplum Merkezi Yöneticisi Onur Karatas: 'Türk ve Suriyeli kursiyerlerimizden en önemli geri dönüsleri, is bulmakta kolaylik yasadiklari ve eski aldiklari ücretlerden daha fazla ücretlerle ise girdiklerini ögrenerek aliyoruz'.

CEM GENCO - Türk Kizilay Hatay Toplum Merkezi ile Danimarka Mülteci Konseyi is birligiyle yürütülen "Tarim ve Hayvancilik Proje Uygulama Alani" projesi Hatay'da yasayan Suriyeliler ve yerel halk için is imkani sagladi.

Iklim özellikleri ve verimli topraklariyla Türkiye'nin önemli tarimsal üretim merkezlerinden Hatay'in Reyhanli ilçesinde bir yil önce hayata geçirilen proje kapsaminda Türk ve Suriyeli 100 kursiyer haftanin 5 günü tarim ve hayvancilik alanlarinda egitim görüyor.

Kursu basariyla bitirenler ya sektörde istihdam ediliyor ya da kendi isini kurma imkanina sahip oluyor.

Türk Kizilay Hatay Toplum Merkezi Yöneticisi Onur Karatas, AA muhabirine, bölge tarimina ve istihdama katki amaciyla projenin bir yil önce hayata geçirildigini söyledi.

Proje kapsaminda Reyhanli Belediyesi tarafindan hibe edilen 20 dönüm arazide Uluslararasi Kizilhaç-Kizilay Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafindan uygulama alani olusturuldugunu aktaran Karatas, kursiyerlerin burada tarim ve hayvanciligin inceliklerini ögrendigini kaydetti.

Karatas, su ana kadar projeden 838 kisinin faydalandigini ve bunlarin yüzde 20'sinin ise yerlestirildigini belirtti.

Uygulama alaninda dönemsel olarak biber, domates gibi ürünlerin yani sira 5 inek ve 400 tavugun da bulundugunu dile getiren Karatas, kursiyerlerin burada da hayvanciligin inceliklerini ögrenmeye çalistigini ifade etti.

Uygulama alaninda Hatay'da yetistiriciligi son yillarda yayginlasan muz üretimiyle ilgili seralar olusturduklarini anlatan Karatas, söyle devam etti:

"Tarimda önemli yere sahip Amik Ovasi'nda muz yetistiriciliginin artmasindan dolayi biz de burada bu dogrultuda egitimler veriyoruz. Uzman egitmenlerden muz yetistiriciliginin tüm inceliklerini ögrenen kursiyerlerimizin is bulmalarini sagliyoruz. Türk ve Suriyeli kursiyerlerimizden en önemli geri dönüsleri, is bulmakta kolaylik yasadiklari ve eski aldiklari ücretlerden daha fazla ücretlerle ise girdiklerini ögrenerek aliyoruz."

Karatas, projenin kursiyerler için is kapisi olmasinin yani sira onlara moral ve motivasyon anlaminda da büyük katki sagladigini anlatti.

Suriyeli Ufral Lok da proje sayesinde aldiklari teorik ve uygulamali egitimlerle isin inceliklerini ögrenerek donanimli hale geldiklerini söyledi.

Tarim alaninda kendi isini kurmak istedigini belirten Lok, bu sayede aile bütçesine katki saglayabilecegini aktardi.

Ülkesinde tarim isiyle ugrastigini anlatan Ali Faris, "Burada sabah 08.00'den ögle vaktine kadar çesitli uygulama alanlarinda egitimler aliyoruz. Isimizi severek yapiyoruz, muz ve biber yetistiriciliginin tüm inceliklerini ögrendim. Hocalarima ve Türk Kizilay'a çok tesekkür ederim." dedi.

Kursiyerlerden El Hammud Fatma da kurs sayesinde bir biber serasinda is bulma imkanina sahip oldugunu söyledi.
Kaynak: AA