Seçer Açiklamasi 'Yatirimlarin Önüne Ket Vurmayalim'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, 2019 yilinda gecikerek borçlanma aldiklarini, 2020’de ise alamadiklarini hatirlatarak, “Su anda bizim banka ve piyasalara olan borcumuz 1 milyar 383 milyon lira. Nereden geldik buraya 2 milyar 247 milyon liralardan. Yani oradan da 863 milyon lira azalmis. Bu mali disiplindir. Yatirimlarin önüne ket vurmayalim” dedi.

Seçer Açiklamasi 'Yatirimlarin Önüne Ket Vurmayalim'
İçel Büyüksehir Belediye Meclisinin 2021 Yili Haziran Ayi Olagan Toplantisinin 2. Birlesimi, Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda Kongre ve Sergi Sarayinda gerçeklestirildi.

Mecliste konusulan önemli konulardan bazilarini Baskan Seçer’in komisyonda bekleyen borçlanma yetkisi talebi, MESKI’nin su bedeli alacaklari, tabela kirliligi ve kaldirim isgali olusturdu.

“Içisleri Bakanliginin genelgesinin geregini yerine getirme zorunlulugumuz var”

Toplantida, Içisleri Bakanligi tarafindan son yayinlanan toplu tasima genelgesi hakkinda kamuoyunu aydinlatan Seçer, “Bilindigi gibi Içisleri Bakanligi 1 Haziran’da normallesme tedbirleri kapsaminda bir genelge yayinladi ve bu genelgenin 1. maddesinin 7. fikrasinda, 18 yas alti ile 65 ve üzeri yastaki vatandaslara toplu tasima kullanimini yasakladi. Burada sadece toplu tasima araçlari denince belediye otobüsleri akla gelmesin. Hem bizim otobüslerimiz hem halk otobüsleri, minibüsler, dolmuslar, metro hatti olan illerde, metrolarda, metrobüsler de bu genelge kapsaminda. Yani bizim İçel’e ait bir konu degil, tüm Türkiye’ye sari bir konu. Bu hükümden Milli Egitim Bakanliginin yüz yüze egitim ve ögretim yapmasini uygun gördügü ögrenciler istisna tutulacak. O ögrencilerimiz otobüsleri, toplu tasima araçlarimizi kullanabilecekler. Dogal olarak bu uygulamadan dolayi da 65 yas ve üzeri ve 18 yas alti gençlerimizde ulasim konusunda bir sikinti yasaniyor. Bizim Içisleri Bakanliginin yayinladigi bu genelgenin geregini yerine getirme zorunlulugumuz var" diye konustu.

Asilama hizinin arttigina da deginen Seçer, “Mutlaka asi oranini arttirmamiz lazim. Su anda gayet iyi gidiyor. Umut ediyorum kisa sürede hayat normallesmeye evrilir ve hayat normallesmeye evrildiginde biz de artik normal kosullarda alinmasi gereken kararlari alacagiz. Su anda bazi kararlari alirken bu olaganüstü kosullar bize referans oluyor, bize baglayici oluyor” ifadelerini kullandi.

Seçer, tabela kirliligi ve kaldirim isgali konusunda net konustu

Baskan Seçer, tabela kirliligi ve kaldirim isgallerini ortadan kaldirmak istediklerini ancak pandemi kosullarindan dolayi uygulamalari hayata geçiremediklerini ifade ederek, “Ama bundan sonra bu böyle olmayacak. Bir kez daha meclis toplantisi araciligiyla, halkimizi burada uyarmak, bilgilendirmek istiyorum. Biz bunun çalismalarini baslattik. Mart ayinda toplantilar yaptik. Esnaf Odalari Birligimizi arkadaslarimiz, genel sekreter yardimcisi ve daire baskanlari düzeyinde ziyaret etti, konuyu görüstü. Biz 4 merkez belediye ilçe baskanlari ve Esnaf ve Sanatkarlar Oda baskanlarimizla yaptigimiz, MESDEM’le ilgili toplantida bu konuyu yine gündeme getirdik. Bir anlamda bu isi zamana yayarak, kaldirim isgalleri basta olmak üzere, bu konularin üzerine gidilmesi gerektigi kanaatine vardik. Ama dedigim gibi belli bir zamana yayarak. Bunu vatandasa, esnafa anlatarak” dedi.

“Kaldirim isgali yapan esnafimizin disinda memnun olan bir vatandas yok”

Bu konuda uygulamalari hayata geçireceklerini dile getiren Seçer, “Basta ESOB ve ilçe belediyelerimiz, esnaf derneklerimizin bize yardimci olmalari gerekiyor. Odalarimizin, Ticaret ve Sanayi Odamizin, esnafi bilinçlendirme adina bize yardimci olmalari gerekiyor. Kaldirim isgali yapan esnafimizin disinda memnun olan bir vatandas yok. Sadece o kaldirim isgalini yapan esnaf halinden memnun. Ama diger bütün vatandaslar memnun degil. Yine tabela kirliligi olusturan vatandaslarimiz durumdan memnun. Hem kayit altina almamis, reklam ilan vergisi ödemiyor hem de gereksiz yere görüntü kirliligi olusturuyor, bir estetik bozuklugu meydana getiriyor. Biz yasalar çerçevesinde görevimizi yapmak durumundayiz. Bu konuda bir kez daha vatandaslarimizi bilgilendirmek istedim. Önümüzdeki günlerde bunun uygulamalarini baslatacagiz. Yani çok net söylüyorum. Tebligatlar yapiyoruz, uyarilar yapiyoruz, tabelalarini sökmeyen, mevzuat disi tabela kullanip, tabelalarini sökmeyen vatandaslarimizin, esnafimizin tabelalarini sökmek zorunda kalacagiz" seklinde konustu.

MESKI’nin en büyük sorunlarindan birinin su bedeli alacaklari oldugunu kaydeden Seçer, bankalardan teminat mektubu göstermeden borç almaya çalistiklarini ifade etti.

Seçer, “Örnegin bizim için en büyük sorun alani olan konu MESKI’nin su bedelleri alacaklari. Pandemi dolayisi ile sulari kesmedik, icra takibi baslatmadik ama simdi birkaç rakam verecegim çok ciddi bir alacak boyutuna geldi kurum ve bu sekilde kurumun sürdürülebilirligi yok. Onun için MESKI’nin geçtigimiz genel kurulunda 77 milyon liralik bir borçlanma talebiyle geldik. Su anda da herhangi bir borçlanma gerçeklestirmedik çünkü bankalardan teminat mektubu istenmeksizin borç almaya ugrasiyoruz" diye konustu.

Su alacaklari ile ilgili pesin ve taksit ödeme seçeneklerinde yapilacak indirimleri de paylasarak bilgilendirme yapan Baskan Seçer, “Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksine göre hesaplanacak güncellemelerle ortaya çikan faiz yükünün yüzde 90’i silinecek eger pesin ödenirse. Ne zamana kadar olan ödenmemis borç, 30 Nisan’a kadar ödenmemis borçlar için. Yine taksitlendirmelerde anapara ve YÜFE’ye göre hesaplanacak güncelleme faiz orani toplami 6 taksit için 1.09, 9 taksit için 1.135, 12 taksit için 1.18, 18 taksit için 1.27 orani ile çarpilmasi sonucu bulunan tutar ilgili taksit sayisina bölünmek suretiyle taksit tutari hesaplanacaktir. Vatandaslarimiza duyurulur. Bu duyuru da sadece Büyüksehir Belediyemizi ve bagli kuruluslarimizi degil buradaki diger ilçe belediyelerimizi de ilgilendiren bir konudur” ifadelerini kullandi.

“MESKI’nin alacak toplami, gecikme zammi hariç 219 milyon 32 bin lira”

MESKI’nin alacak miktarini da meclis üyeleri ile paylasan Baskan Seçer, sunlari söyledi:

“MESKI’de su anda bizim 143 milyon 352 bin 403 liralik bir alacak bakiyesi görünüyor, normal alacak, normal seyirde isleyen. Daha önceki yapilandirmalarda taksitlendirdigimiz 15 milyon 952 bin liralik bir alacagimiz söz konusu. Taksite baglamisiz, ödeniyor. Uzun süredir icra takibi yapmiyoruz dedim. Daha önceki dönemlerde, dönem derken pandemi dönemi öncesinden bahsediyorum, eski yönetim-yeni yönetim ayrimi yapmaksizin 59 milyon 726 bin liralik bir icra takibinde olan alacagimiz söz konusu. Toplamda gün itibari ile MESKI’nin alacak toplami, gecikme zammi hariç 219 milyon 32 bin lira. Kurumun içinde bulundugu mali tablo bu. Diger Büyüksehir Belediyesi ile ilgili konulari zaman yitirmemek için en büyük alacak dilimimiz bu oldugu için bunlardan örnek vermek istedim. Vatandaslarimizin bu yapilandirmadan faydalanmalari durumunda kurumlarimiz gerekli kolayligi kendilerine saglayacaktir.”

Borçlanma yetkisi talebi komisyonda bekliyor

Baskan Seçer, meclisin Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk ettigi borçlanma yetkisi talebinin hala komisyonda bekletildigini, haziran ayi toplantilarinda görüsülmedigini hatirlatti. Borçlanma yetkisi konusunu meclise resen getirebilecegini animsatan Seçer, söyle devam etti; "Meclisle inatlasmak istemiyorum. Mecliste birbirimizin bilegini bükmek, kolunu kivirmak, arkadan dolanmak gibi bir niyetim yok. Bunu siyasi bir ranta dönüstürmek gibi bir niyetim yok. Ihtiyacimiz var, lütfen. 2019’da da gecikerek aldik ama aldik. Aralik ayinda borçlanma yetkisi kullandik. 2020’de hiç borçlanma alamadik ve faiz oranlari aldi basini gitti, çok büyük sikintilar yasadik. Bazi yatirimlari ertelemek zorunda kaldik. Gereksiz yere yüksek faizler ödemek zorunda kaldik. Daha avantajli isler yapabilirdik. Simdi meclisin de bunu istemedigini düsünüyorum ama böyle olumsuzluklar oldu. Bizim borçlanma talebimize karsilik gelecek olan borçlanma miktarimiz 193 milyon lira. 2 milyar 658 milyon liralik bir kurumun bütçesinden bahsediyoruz ve 2021 yatirim ya da proje tutarlarinin, proje maliyetlerinin sadece 2021 yili; 1 milyar 396 milyon lira olan bir kurumu konusuyoruz. Sadece 2021’de özet projelerimizin, yatirimlarimizin TL bazindaki tutari 1 milyar 396 milyon lira. Su ana kadar bunun 496 milyon lirasi harcanmis. Bakin biz geçen yil 400 milyon liranin üzerinde eski döneme ait anapara ve faiz ödedigimizi söyledik. Bu yil farkli bir sey yok. Bu yil ödeyecegimiz 385 milyon lira. Tekrar söylüyorum; 193 milyon lira borçlanma talep ediyorum. Diyorum ki; bana bankadan borçlanma yetkisi verin, ihtiyaç oldugu noktada uygun oldugum noktada faize bogulmayayim, pahali hizmet, mal alimina bogulmayayim. Benim elimi kolaylastirin zaten bu para tamamen eski dönemden kalan anapara, faiz borcuna gitse dahi bunun üzerine bir 200 milyona yakin bir bankaya anapara faiz ödemem lazim. Yani o 193’ü kullandim, bankaya gönderdim, üzerine bir o kadar daha para gönderecegim. Tam bir o kadar daha cebimden para gönderecegim. Bir önceki döneme ait anapara faizi ödeyecegim. 2019-2020 yili içerisinde bu belediyenin bankalara ödedigi anapara faiz miktari 852 milyon lira ve bunun yarisi yani anapara, yarisi faiz. Yüksek oranlarda borçlanilmis, çok yüksek oranlarda. Bakin en son borçlanilan rakamlar yillik yüzde 31, yüzde 23. Hala su anda faizler yüksek diyoruz, o noktalara dahi erisememisiz.”

“Yatirimlarin önüne ket vurmayalim”

Seçer, göreve geldigi dönemden bugüne kadar hem geçen dönemden gelen borçlari ödediklerini hem de yatirim ve hizmetlerine devam ettiklerini belirterek, “Biz 164 milyon lira para kullandik. 164 milyon lira para kullanmamiza ragmen su anda 164’ün faizini de ekliyorum toplamda 217’ye çikiyor. Iki yil ödemesiz aldik biz onu. Su anda 948 milyon lira borç var. 1 milyar 582 ile baslamisiz, 217 borç koymusuz üzerine, su anda toplamda bankalara olan borcumuz 948 milyon liraya düsmüs. Yani her seye ragmen 634 milyon lira azalmis. Su anda bizim banka piyasalara olan borcumuz 1 milyar 383 milyon lira. Nereden geldik buraya 2 milyar 247 milyon liralardan. Yani oradan da 863 milyon lira azalmis. Bu mali disiplindir. Yatirimlarin önüne ket vurmayalim. Biz önce halkimizdan güç aldik, halkimiz yetki verdi sizleri meclise seçti. Beni baskan seçti ve su anda biz yetkiyi halk adina kullaniyoruz. Merak etmeyin, ne sizin ne halkimizin basini öne egecek bir isin içinde olmaz bu idare, bu belediye. Ama bizim önümüze engel olusturacak gecikmeleri lütfen ortadan kaldirin” dedi.

“Borçlanma sadece Büyüksehir’in sorunu mu?”

Baskan Seçer, borçlanma yetkisini sadece Büyüksehir Belediyesinin almadigini bütün belediyelerin aldigini ve kendilerine kaynak olusturdugunu ifade ederek, “Burada Mut, Anamur, Tarsus, Mezitli, Yenisehir, Toroslar Belediyesi. Baskanlarimizin hepsi burada; Bozyazi, Aydincik, Gülnar. Akdeniz. Soralim; borçlanma sadece Büyüksehirin sorunu mu? Hepsi aldi, aliyor. Aliyor, baska kaynak olusturuyor, mülk satabiliyor. Maddelerde görüsecegiz, bizim talep ettigimiz gayrimenkulleri satalim dedik, belirli gayrimenkulleri ayirmis Plan ve Bütçe Komisyonu. Daha çok alici bulamayacagimiz, kirsalda olan gayrimenkullerin satisi için onay vermis. Simdi o konuyu da Plan Bütçede çalisan arkadaslar söz alip anlatacaktir. Diyecegim o ki; önemli yatirimlar yapmak zorundayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA