NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO Zirvesi'nin Ardindan Açiklamalarda Bulundu (2) Açiklamasi

'Rusya ile iliskimiz Soguk Savas'tan sonraki en düsük seviyesinde. Moskova'nin agresif eylemleri güvenligimizi tehdit ediyor'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve toplantisinda liderlerin Rusya ve Çin'den yükselen tehditlere karsi hem diyalog hem savunma yöntemiyle hareket etme konusunda bagliliklarini vurguladiklarini söyledi.

Stoltenberg, Belçika'nin baskenti Brüksel'de düzenlenen NATO Zirvesi'nin ardindan basina açiklamalarda bulundu.

Toplantinin çok iyi geçtigini belirten Stoltenberg, ABD Baskani Joe Biden'dan NATO'ya güçlü bir baglilik mesaji aldiklarini belirtti.

Diger müttefiklerin de Avrupa ve Kuzey Amerika'nin özellikle Rusya ve Çin gibi otoriter rejimlerin yol açtigi yeni sinamalara karsi birlikte hareket etmesinde fikir birligine vardiklarini dile getiren Stoltenberg, "Rusya ile iliskimiz Soguk Savas'tan sonraki en düsük seviyesinde. Moskova'nin agresif eylemleri güvenligimizi tehdit ediyor." diye konustu.

Stoltenberg, NATO'nun kendini savunurken, Rusya ile diger yandan diyalog kurmakta istekli oldugunu vurguladi.

Ukrayna ve Gürcistan'i destekleme, silahlanma kontrolü ve iklim degisikligi gibi konularda müttefik ülke liderleri arasinda tam uyum olduguna isaret eden Stoltenberg, Çin'den yönelen tehditlere karsi bu ülke ile de iliski kurulmasinin önemine degindi.

Stoltenberg, liderlerin askeri sektörden kaynaklanan emisyonlari azaltmada anlastiklarini duyurarak, Kanada'ya iklim ve güvenlik için yeni bir NATO merkezi açma teklifi nedeniyle tesekkür etti.

Genel Sekreter, hava, kara, denize ek olarak uzay ve siber alandaki güvenligin saglamlastirilmasi için müttefiklerin ortak harcamalari artirmaya karar verdigini kaydetti.

(Son)
Kaynak: AA