Karacasu'da 'Kirmizi Eller' Festivali'nin Hazirliklari Sürüyor
Aydin’in Karacasu ilçesinde 29 Haziran-04 Temmuz 2021 tarihleri arasinda “1. Uluslararasi Karacasu ‘Kirmizi Eller’ Çömlek Çalistayi ve Festivali” düzenlenecek.
Karacasu’ya özel kirmizi bir topraktan elde edilen çamurun islenmesi ile ortaya çikan ve geçmisi bronz çagina kadar dayandigi tahmin edilen seramik sanati bir yandan çalistayda tartisilirken öte yandan seramik ustalari da bilgi ve becerilerini katilimcilarla paylasacak. Geçmisten gelen çömlekçilik kültürü ile günümüz sanatçilarinin katkilari ile yeni teknikleri bir araya getirip yepyeni çömlekçilik vizyonunu hayata geçirmeyi amaçlayan çalistayda Karacasu’nun dünyaca ünlü kirmizi topragi marka haline getirilecek.
Yaklasik 30 atölyede 40 seramik ustasi ile üretime devam edilen Karacasu’da asirlardir yapilan ve Türkiye genelinin yani sira dünyanin farkli yerlerine de satisi yapilan çömleklerin de tanitimi için düzenlenecek olan festival ve sanat çalistayi hazirliklari da yogun sekilde sürüyor. UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesinde yer alan 2 bin 500 yillik Afrodisias Antik Kenti’nde yapilan kazilarda ortaya çikan kirmizi renkteki seramik ürünleri, Karacasu ilçesindeki seramikçiligin Bronz Çagina kadar dayandigini göstermesinin ardindan Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Aydin Valiligi, Karacasu Kaymakamligi, Karacasu Belediyesi, GEKA ve Ege Sanat Birligi ortak bir protokolle çalismalarini sürdürüyor. 12 il ve 5 ilçeden uluslararasi üne sahip Çömlek Ustalari ve degisik sanat dallarindan sanatçilar ile Egitim Görevlilerinin katilacagi çalistay 29 Haziran tarihinde baslayacak ve 6 gün sürecek. Bu yil ilki gerçeklesecek olan “1. Uluslararasi Karacasu ‘Kirmizi Eller’ Çömlek ve Sanat Çalistayi” için dügmeye basan komite, Afrodisias Antik Kentine gelen ziyaretçileri bu kentin tarihinden daha eskiye dayanan kent merkezine de dikkat çekmek amaciyla var güçleriyle çalisiyor. Ender butik özellikleri ve kültürel varliklari ile Afrodisias Antik Kenti ile Karacasu Kent merkezinin bir bütün oldugunu ifade eden yetkililer, kent merkezine de turist çekmek amaciyla baslattiklari festival ve çalistaya hazirlik kapsamindaki çalismalarda seramik atölyelerini hazirlamanin yanisira kent sokaklarindaki duvarlari da Ege Sanat merkezi gönüllülerince resimler yapilarak farkindalik olusturmaya devam ediyor. Komite, ilçede ilk kez düzenlenecek olan çalistay ile bu önemli kültürü tanitarak gelecek nesillere aktarmayi amaçliyor.
Ege Sanat Birligi Üyesi yaklasik 20 sanatçinin gönüllü olarak çalisma yaptigi Karacasu’da duvarlar da ilçenin kültürel ve tarihi degerlerinin yer aldigi resimlerle renklendi. Büyük bölümü emekli olmus resim ve güzel sanatlar ögretmeni olan gönüllülere zaman zaman ögrenciler, Karacasulular, belediye çalisanlari, belediye baskani Zeki Inal, Afrodisias Müze Müdürü Tenzile Uysal, Aydin Il Kültür ve Turizm Müdür Yardimcisi Kenan Çiftçi ve çok sayida gönüllü de destek vererek ellerine aldiklari firçalarla duvar resimlerine katkida bulundu.
“Afrodisias ve Karacasu ayrilmaz bir bütündür”
Afrodisias ve Karacasu’nun ayrilmaz bir bütün oldugunu ifade eden Aydin Il Kültür ve Turizm Müdür Yardimcisi Kenan Çiftçi; “Aydin Valiligimiz basta olmak üzere Karacasu Belediyesi ve Ege Sanat Birligi’nin beraber düzenledigi, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü olarak paydasi oldugumuz Karacasu 1. Uluslararasi Çömlek ve Kirmizi Eller Festivali için bugün Karacasu’da ressamlarimizla, bölgemizin saygideger sanatçilariyla ile beraber çalistay öncesinde sehrin hemen hemen boyanabilecek tüm duvarlarini boyayarak sehrimize katki sagladiklarini görmekteyiz. Karacasu’nun birçok noktasinda bir sanat sehrine dönüstürmek istenen sehrimizde sanatkarlarimiz bu sekil gönüllü olarak duvarlari boyamaktadir. 2 bin 500 yil önce bölgenin önemli heykel üretim merkezlerinden olan Afrodisyas ile Karacasu’yu bir bütün olarak düsündügümüzde o dönemde burada üretilen heykellerin dünyanin önemli merkezlerine ihraç edildigini bilmekteyiz. Bu bakimdan baktigimizda Karacasu bir kültür ve sanat merkezi iken bugün bu konudaki eksikligimizin farkindayiz. Ve bu eksikliginizi de düzenleyecegimiz çalistaylar, sanat sölenleri ve festivallerle zenginlestirerek Karacasu’yu tekrar tarihteki hak ettigi yere ulastirmak için gayretle çalismaya devam ediyoruz. Dünya kültür mirasi listesinde bulunan Afrodisyas antik kentinin oldugu Karacasu’ya basta pidesi olmak üzere ve ayni zamanda yerel sanatçilari ile beraber çömlek, deri sanati gibi özel sanat alanlarinin bulundugu bu ilçeye tüm halkimizi, yerli ve yabanci tüm turistlerimizi davet ediyoruz. Karacasu’ya geldiklerinde pidesinden yemelerini, çömleginden almalarini dünya kültür mirasi olan Afrodisias’i da ziyaret edip tarihi ve kültürel zenginliklerini yasamalarini istiyoruz” dedi.
“400-500 yillik seramik ocaklari”
Ege Bölgesinden gelen birçok sanatçinin Karacasu basta olmak üzere bölgedeki gönüllülerle duvar boyamasi yaptiklarini ifade eden Ege Sanat Birligi Baskani Nurettin Ataman; “Karacasu’ya ilk geldigimde gördüm ki ruhu olan 400-500 yillik seramik ocaklari var. Burasi için yapilacaklar üzerine belediye baskanimizla görüstük. Kendisine bir çalistay düzenlemeyi teklif ettim. Ve 29 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasinda gömlek ve sanat çalistayi düzenleme karari aldik. Bunun akabinde 29 Haziran’a gelmeden önce kentimize bir renk katalim dedik. Simdi bütün Karacasu sokaklarindaki duvarlari sanatçi arkadaslarinizla boyuyoruz, renklendiriyoruz. Aslinda Karacasu’yu sanatla bulusturuyoruz. 29 Haziran’da baslayacak bu çalistayimizda akademisyenler ve degisik sanat dallarindan sanatçi arkadaslarimizla beraber mükemmel bir çalistay olacagina inaniyorum. Simdiden Karacasu’ya hayirli ugurlu olsun diyorum” dedi.
“Karacasu’yu güzellestirmek için buradayiz”
Resim Ögretmeni Hürriyet Tunca; “Biz Ege Sanat Birligi Sanatçilari olarak Karacasu’yu güzellestirmek için buradayiz. Sanatsiz kalan bir milletin hayat damarlarindan biri kopmus demektir. Biz hayata renk katmak için buradayiz. Hayata renk katmak için geldik” dedi.
“Karacasu’nun gelisimi için gönüllü olduk”
Ressam Özgür Tavaci; “Karacasu 1. Uluslararasi Çömlek ve Sanat Festivali için çalismalarimizi sürdürmekteyiz. Tüm sanatçi arkadaslarimla burada geceli gündüzlü çok büyük emek vermekteyiz. Hepimiz gönüllü oldugumuz için burada tüm gönlümüzü ortaya koyarak elimizden ne geliyorsa yapmaktayiz. Bunu tamamen Karacasu halki için, Karacasu’nun gelisimi için yapmaktayiz” dedi.
“Büyük onur duydum”
Emekli Resim Ögretmeni Cemile Kurt; “Bu çalistayda ve çalismada yer almaktan dolayi çok mutluyum ve büyük onur duydum. Gönüllük esasina göre çalisiyoruz. Hayallerimizi ortaya koymaya çalisiyoruz, mutluyuz" dedi.
“Sanatla yogurup tekrar geri verdik”
Gönüllü Resim Ögretmeni; “Gönüllülük esasina bagli olarak çalistik. Karacasu’da ögrencilerimizle birlikte Karacasu’yun bize verdiklerini sanatla onlara tekrar geriye sunduk. Karacasu’yun bize verdiklerini ögrencilerimizle beraber sanatla yogurup tekrar geri verdik” dedi.
“Çömlekçilik bronz çagdan beri var”
Karacasu Belediye Baskani Zeki inal ise “Bizim Karacasu’daki bütünlügümüz, Karacasu’nun tarihi çok eski yillara ve eski medeniyetlere dayanmaktadir. Ama bizim bir de UNESCO dünya kültür mirasi listesinde yer alan Afrodisias’imiz var. Bu degerimizi s Karacasu ile bütünlestirmek en büyük amacimiz. Afrodisias’a gelen turisti Karacasu’ya çekebilmek, ziyaretçilerimizi Karacasu’da agirlayabilmek tek hedefimiz. Bunun yaninda 2 bin 500 yillik bir antik kentimizle birlikte Karacasu’daki çömlekçilik arastirildiginda bronz çaga denk gelen bir tarihe sahibiz. Bu da çömlekçiligin en azindan 4 bin - 5 bin yillik bir maziye sahip oldugunu göstermektedir. Bir de Ege Sanat Birligi ile birlikte Karacasu’da bir Sanat Köyü kurma projemiz var. Herkesi Karacasu çömlegini, Karacasu çömlek topragini ve Karacasu çömlekçiligini bütün dünyada ve ülkemizde tanitmak ve buradaki degerleri anlatabilmek adina 23 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasinda düzenleyecegimiz Karacasu 1. Uluslararasi Kirmizi Eller Çömlek Çalistayi ve Festivaline davet ediyorum” diye konustu.