Kahraman Türk Kaptan, 97 Kaçak Göçmeni Ölümden Kurtardi

Malta açiklarindan geçerken yetkililerin istegi üzerine rotasini degistiren M/V Ugur Dadayli isimli konteyner gemisinin Türk kaptani Ümit Gürpinar, yarisi suya batan sisme bottaki 97 kaçak göçmeni son anda kurtardi.

Kahraman Türk Kaptan, 97 Kaçak Göçmeni Ölümden Kurtardi
Tunus’un Sfax ve Souuse limanlari arasinda konteyner tasimaciligi yapan Istanbul merkezli Dadaylilar Denizcilik’e ait Marshall Adalari bayrakli M/V Ugur Dadayli isimli gemi, Malta açiklarindan geçerken rotasinin degistirmesi yönünde uyarildi. Arama kurtarma otoriteleri tarafindan yapilan uyarinin ardindan rotasini degistiren 90 metre boyundaki Türk gemisi yarisi suya batan sisme bottaki mültecileri fark etti. Kahraman Türk kaptan bottaki Libya, Suriye, Pakistan ve Banglades uyruklu 3’ü çocuk 5’i kadin biri engelli 97 mülteciyi son anda kurtardi. Malta yetkilileri gemi kaptani Ümit Gürpinar’a geminin rotasini en yakin ülke olan Tunus’a çevirmesini, Malta’ya yönelmemesini istedi. Tunus yetkilileri de mültecileri kabul etmezken, gemide bulunan mülteciler ise Tunus’a gitmeleri halinde gemide isyan çikaracaklarini söyledi.

Bunun üzerine Türk Disisleri Bakanligi ve Içisleri Bakanligi Göç Idaresi Genel Müdürlügü devreye girdi ve Malta yetkileri ile 12 saatlik bir görüsme gerçeklestirildi.

Görüsmeler sonuç verdi ve Malta yetkilileri mültecileri kabul etti.

Gemide yasananlar mürettabatin kamerasina yansidi

Gemide yasananlar müretabatin kamerasina yansidi. Görüntülerde gemide bulunan mültecilere Türk görevliler tarafindan yemek dagitildigi, gemiden ayrilan mültecilerin, kendilerini kurtaran Türk gemisinin çalisanlarina da el salladigi görülüyor.
Kaynak: İHA