Israil Bombalari Konusma Ve Yürüme Zorlugu Çeken Beyin Atrofisi Hastasi 7 Yasindaki Buseyne'yi Hayattan Kopardi

Ablasi gibi beyin atrofisi hastaligina yakalanan ve uzun bir tedavi sürecinden geçen küçük Buseyne, babasinin pesinden çiktigi evine bir daha dönemedi Baba Mahmud Ubeyd: 'Buseyne kanlar içindeydi. Hemen kucagima aldim ve caddeye kostum. Yolda bir ambulansa rastladik. Ambulansa binice doktorlar, bir sarapnel parçasinin Buseyne'nin basina saplandigini söylediler ve 'Kizin sehit oldu' dediler. Bu haber üzerime düsen bir yildirim gibiydi'

NUR EBU IYSE - Gazze Seridi'nde beyin hücrelerinin kaybi ve bu duruma bagli küçülmesi anlamina gelen beyin atrofisi hastaligi nedeniyle konusma ve yürüme zorlugu çeken 7 yasindaki Buseyne Ubeyd, Israil'in son saldirilarinda yine beynine isabet eden sarapnel parçalari nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

Buseyne, 7 yillik kisa ömründe pek çok zorluk yasadi. Küçük kizin narin ve zayif bedeni uzun ve mesakkatli bir tedavi süreci geçirdi. Ailesi kizlari iyilesir umuduyla dört defa onu Gazze'den isgal altindaki Dogu Kudüs'e götürerek oradaki El-Makasid Hastanesinde tedavi ettirmeye çalisti.

Beynindeki hasara ve küçülmeye ragmen namaz kilmayi ögrenen Buseyne, konusamamasina ve Kur'an-i Kerim'den herhangi bir ayet okuyamamasina ragmen her ezanin pesinden abdest almak ve namaz kilmak için çabaliyordu.

AA muhabirine konusan Buseyne'nin babasi Mahmud Ubeyd, onun Kur'an'a olan bagliligini su sözlerle anlatti:

"Kur'an okurken mirildaniyordu ama dogru okuduguna emindim."

- Yiyecek almaya çikan babasinin pesinden ölüme gitti

Buseyne, geçen ay Israil'in Gazze'ye yönelik saldirilari devam ederken, yiyecek almaya giden babasina yetismek için dizlerinin üstünde sürünerek disari çikti.

Gazze'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampi'ndaki bir apartmanin üçüncü katinda yasayan Buseyne, dizlerindeki aciya ragmen asagiya kadar inmeyi basardi.

Evin küçük bahçesinde babasini arayan Buseyne, onu bulamayinca oldugu yere oturarak dönmesini beklemeye basladi. Ancak bu sirada Israil savas uçaklarindan atilan ve evlerinin yakinina düsen bir roketin sarapnel parçalari küçük Buseyne'nin basina isabet etti.

- "Buseyne kanlar içindeydi"

Baba Mahmud, o anlari anlatirken, düsen roketin adeta bir deprem etkisi yaptigini, herkesin saga sola kaçistigini, sonrasinda evinin yakinlarindan gelen çiglik sesleriyle oraya dogru yöneldigini dile getirdi.

Neler olup bittigini anlamak için eve kostugunu belirten acili baba, "Buseyne kanlar içindeydi. Hemen kucagima aldim ve caddeye kostum. Yolda bir ambulansa rastladik. Ambulansa binice doktorlar, bir sarapnel parçasinin Buseyne'nin basina saplandigini söylediler ve 'Kizin sehit oldu' dediler. Bu haber üzerime düsen bir yildirim gibiydi." ifadelerini kullandi.

- Buseyne'den geriye gülümseyen fotografi kaldi

Buseyne, Ramazan Bayrami'nin ilk günü bayramliklarini giymis bir sekilde annesinin telefonuyla fotograf çekilmisti.

Anne Aise Ubeyd, Israil'in Gazze'ye yönelik saldirilari basladiginda, Buseyne'yi mutlu etmek ve bombardiman seslerini unutturmak için ona bayramlik aldigini, kizinin elbiseyi gördügü anda elini havaya kaldirarak sevinçle mirildanmaya basladigini anlatti.

Acili anne, "Onu her mutsuz gördügümde, elbiseyi dolaptan çikarip ona gösteriyor ve bu kimin diyerek onu sevindirmeye çalisiyordum. O da 'Benim' diyordu." dedi.

Kizinin gördügü tedaviye cevap verip biraz da olsa iyilesme gösterdigini ve yavas yavas yürümeye basladigini söyleyen Aise Ubeyd, "Daha fazla iyilesme göstermesini ve konusma, okuma sorununa çözüm bulmayi bekliyorduk." diye konustu.

Bayramin ikinci günü hayatini kaybeden Buseyne'den geriye gerçeklesemeyen hayaller ve bayram günü çekildigi o fotograf kaldi.

- "Ne suçu vardi da onu öldürdüler ?"

Buseyne'yi çok özledigini ve onun evin nese kaynagi oldugunu söyleyen 10 yasindaki kiz kardesi ise yasananlara anlam veremiyor ve "Ne suçu vardi da onu öldürdüler ?" diye soruyor.

- Ailesi Buseyne'yi iki kez kaybetti

Anne Aise, Buseyne'nin hastaliginin genetik oldugunu, ayni ismi tasiyan ablasinin da bu hastaliktan vefat ettigini söyledi ve sunlari kaydetti:

"Ona ablasinin ismini verdim. Allah'in onu, 9 sene önce ayni hastaliktan vefat eden ablasinin yerine bize bagisladigini düsünmüstük."

Ailesi, ablasiyla ayni ismi tasiyan Buseyne'yi yine onun yanina defnetti.

Kaynak: AA