Gayrimenkul Sektörü Temsilcileri, TÜIK Satis Istatistiklerini Degerlendirdi

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Baskani Tamer Özyurt: 'Iç piyasaya istikrarli bir hareketlilik kazandirmak için faiz indiriminin yani sira ham madde fiyatlari kontrol altina alinmali' Akkus Group Yönetim Kurulu Baskani Abdülkadir Akkus: 'Tam kapanmanin hakim oldugu, seyahat yasaklariyla geçen bir ayda genel satislarda yasanan yüzde 16,2'lik artisi önemli buluyoruz' Insay Yapi Yönetim Kurulu Baskani Ihsan Çulhalik: 'Turizm sezonunun tam olarak açilmasiyla sezonun hareketlenmesini bekliyoruz' Helmann Yapi Yönetim Kurulu Baskani Selman Özgün: 'Ilk 5 aya iliskin yabanciya satista yakalanilan 15 bin 740 rakami yil sonu için rekor beklentilerimizi güçlendiriyor'.

UGUR ASLANHAN - Ocak-mayis döneminde yabancilara konut satisinda yüzde 25'e yaklasan artis yasanirken, sektör temsilcileri turizm sezonuyla birlikte satis adetlerindeki yükselisin sürecegini görüsünde.

TÜIK Konut Satis Istatistikleri'ne göre yabancilara yapilan konut satislari mayista geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 106,5 artarak 1.776'ya yükseldi. Ocak-mayis döneminde ise yüzde 24,9 artisla 15 bin 740 adet rakamina ulasildi.

Sektör temsilcileri, söz konusu verilere iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Baskani Tamer Özyurt, döviz kurundaki artisin gayrimenkul sektörüne dezavantaji ve avantaji beraberinde getirdigini belirterek, dezavantaj olarak maliyetlerin arttigini, avantaj olarak da yabanciya kur artisi nedeniyle fiyatlarin cazip geldigini söyledi.

Neredeyse tam kapanmayla geçen mayista bile seyahat engelleri ve uçus yasaklarina ragmen yabanci yatirimcilara satislardaki artisin dikkat çekici oldugunu dile getiren Özyurt, marttan bu yana yabancilara satislarda artis yasandigini anlatti.

Özyurt, Mart 2020 itibariyla Türkiye'nin yillik bazda konut fiyati artisinda yüzde 32 ile lider oldugunu kaydederek, bu artisin yerli yatirimciyi zorladigini, son 1,5 yilda insaat maliyetlerinde ciddi artislar yasandigini bildirdi.

Tamer Özyurt, "Iç piyasaya istikrarli bir hareketlilik kazandirmak için faiz indiriminin yani sira ham madde fiyatlarinin da kontrol altina alinmasi gerekiyor. Buna ek olarak yatirimcilara yeni finansman modellerinin sunulmasi sart. Çünkü yatirimcida pesinat verecek bütçe yok. Konuta yatirimi cazip hale getirecek düzenlemelerle yasadigimiz zorlu süreci ortadan kaldirabiliriz." diye konustu.

Haziran itibariyla baslayan turizm sezonundan beklentilerinin yüksek oldugunu aktaran Özyurt, yabanci satista da artisin sürmesini öngördüklerini sözlerine ekledi.

- "Tam kapanmaya ragmen genel satislardaki artis önemli"

Akkus Group Yönetim Kurulu Baskani Abdülkadir Akkus ise tam kapanmanin hakim oldugu, seyahat yasaklariyla geçen bir ayda genel satislarda yasanan yüzde 16,2'lik artisi önemli bulduklarini söyledi.

Içerisinde bulunduklari dönem itibariyla yükselise geçen faizlerin ve maliyetler nedeniyle artan fiyatlarin genel satislardaki yükselisi sinirlandirdigini dile getiren Akkus, "Yabanciya satislar ise yükselen dövizin de etkisiyle artista. Iç piyasada satislarin bekledigimiz seviyelere yükselmesi için faiz indirimine ihtiyacimiz var. Faizlerin yüzde 1'in altina indirilmesinin yani sira yatirimciya sunulacak ek finansman destekleriyle satislarda bekledigimiz seviyeleri yakalayabiliriz." diye konustu.

Insay Yapi Yönetim Kurulu Baskani Ihsan Çulhalik da konutta bahar sezonunun etkilerinin yüksek faize ragmen devam ettigini, tam kapanmanin etkilerinin ticari faaliyetlerde hissedildigi bir ayda yatirimcilarin konut yatirimina devam ettigini söyledi.

Artan döviz kurunun gurbetçileri de yatirima yönlendirdigini kaydeden Çulhalik, salginin yerliler kadar yabanci yatirimci ve gurbetçi beklentilerini de tümüyle degistirdigini bildirdi.

Çulhalik, izole ve güvenli yasam beklentisiyle genis balkonlu bahçeli, merkezi lokasyonlarda yer alan projelere yöneldigini, turizm sezonunun tam olarak açilmasiyla sezonun hareketlenmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

- "Veriler yil sonu rekor beklentimizi güçlendirdi"

Helmann Yapi Yönetim Kurulu Baskani Selman Özgün de ilk 5 aya iliskin yabanciya satista yakalanilan 15 bin 740 rakaminin yil sonu için rekor beklentilerini güçlendirdigini söyledi.

Seyahat kisitlamalari ve yarisi tam kapanmayla geçen mayistaki artisin gelecek döneme iliskin önemli ipuçlari verdigini dile getiren Özgün, su degerlendirmelerde bulundu:

"Yaz aylariyla birlikte satislar artacak ve aylik bazda tekrar 5 bin adet rakamlarini görecegiz. Yabancilarin hem normal dönemdeki taleplerine hem de salginla birlikte degisen isteklerine Türk gayrimenkul sektörü net bir sekilde cevap verebilmektedir. Basta Istanbul ve Antalya olmak üzere yabancilarin tercih ettigi bölgeler onlar için kur avantaji nedeniyle cazip fiyat da sunuyor. Gerek sehir merkezleri gerekse sahil seritlerinde yabancilarin konut talebinin artarak sürecegi görüsündeyiz."
Kaynak: AA