Erdogan Açiklamasi 'NATO'nun Küresel Sinamalar Karsisinda Daha Etkin Inisiyatifler Üstlenmesi Gerekmektedir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan NATO Liderler Zirvesi düzenledigi basin toplantisinda, “NATO’nun küresel sinamalar karsisinda daha etkin inisiyatifler üstlenmesi gerekmektedir” ve “Terör meselesinde örgütler arasinda ayrim yapilmamali” dedi.

Erdogan Açiklamasi 'NATO'nun Küresel Sinamalar Karsisinda Daha Etkin Inisiyatifler Üstlenmesi Gerekmektedir'
Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sona erdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan zirve sonrasi ABD Baskani Joe Biden ile yaptigi ikili ve heyetler arasi görüsme sonra basin toplantisi düzenledi.

Erdogan, “Küresel ekonomik ve güvenlik mimarisinde köklü degisimlerin yasandigi bir dönemden geçiyoruz. Bölgesel aktörlerin karar alma süreçlerindeki etkisi ve agirligi günden güne artiyor. Son bir buçuk yildir korona virüs salgini bu degisim sürecini daha da hizlandirmistir. Ekonomiden, ticarete, toplumsal hareketlerden kamu güvenligine kadar çok genis bir yelpazede salginin artçi sarsintilarina sahit oluyoruz. Salginla beraber istikrarsizligin Islam ve yabanci karsiti irkçi akimlarin dünyanin farkli köselerinde yayginlastigini görüyoruz” dedi.

“YARDIMLARIN SARTA BAGLANMASI ADALETE VE HAKKANIYET OLAN INANCI DA ASINDIRIYOR”

Demokrasi ve demokratik degerlerin yara aldigini belirten Erdogan, “Sorun çözme mekanizmalari islerliklerini kaybediyor. Uluslararasi toplum tarafindan terk edilmis olma düsüncesi sistemin çeperinde yer alan yoksun ülkeleri içe kapanmaya sürüklüyor. Salginla beraber ekonomileri iyice kötülesen az gelismis ve gelismekte olan ülkelere yönelik yardimlarin sarta baglanmasi adalete ve hakkaniyet olan inanci da asindiriyor. Küresel ekonominin toparlanma ihtiyaci en üst safhada iken özellikle gelismis ülkelerin korumaci tedbirlere basvurmasi salgin kaynakli ekonomik sorunlarin derinlesmesine sebep oluyor” dedi.

“AKDENIZ’DEN KARADENIZ’E AVRUPA’DAN ASYA’YA ITTIFAK AKTIF ROL ÜSTLENMELIDIR”

“Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimizin güvende olamayacagi gerçegi ile bir kez daha yüzlesiyoruz” ifadelerini kullanan Erdogan, “Dünyanin içinde bulundugu bu manzara bize NATO’nun da üzerine insa edildigi ittifak ve dayanisma ruhunun önemini göstermistir. Küresel istikrarin muhafazasinda NATO’nun hem belirleyiciligi hem de üstlenmesi gereken sorumluluklar artmistir. Üye devletler kurucu ilkelerine sahip çikmali ve Ittifaki güçlendirmelidir. Akdeniz’den Karadeniz’e Avrupa’dan Asya’ya güvenlik semsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde ittifak aktif rol üstlenmelidir. Dönem sorumluluktan kaçma degil elini tasin altina koyma dönemidir. NATO’nun küresel sinamalar karsisinda daha etkin insiyatifler üstlenmesi gerekmektedir” dedi.

ABD Baskani Joe Biden ile bir araya geldigini belirten Erdogan, “NATO Zirvesini küresel ölçekte kritik hadiselerin yasandigi iste böyle bir atmosferde gerçeklestirdik. Ittifakin önümüzdeki on yillik yol haritasini teskil edecek NATO 2030 sürecine iliskin önemli kararlarin alindigi zirvemizi tamamladik. Zirve toplantimizda NATO’nun güvenligine yönelik tehdit ve meydan okumalar hakkinda stratejik düzeyde görüs alisverisinde bulunduk. NATO’yu askeri bakimdan daha muhtesem hale getirirken, siyasi boyutunu da tahkim edecek adimlarin atilmasi yönünde kararlar aldik. Stratejik konseptin günümüz sartlarina uygun olarak güncellenmesi sürecini baslatan karari onayladik. Ittifakin yeni tehditlere mukavemet edebilmek amaciyla kendisini adapte ederken, güvenligin, bölünmezligi dayanisma ve beraberlik basta olmak üzere temel ilkelerinden taviz vermemesi gerektigini vurguladik” dedi.

“BIR TERÖR ÖRGÜTÜ ELIYLE DIGERININ YOK EDILEMEYECEGI DE ORTAYA ÇIKMISTIR”

Türkiye’nin önceliklerini ve hassasiyetlerini dile getirdigini aktaran Erdogan, “Terörle mücadele basta olmak üzere Türkiye’nin önceliklerini hassasiyetlerini ve hakli beklentilerini müttefiklerimizin dikkatine sunduk. Terör meselesinde örgütler arasinda ayrim yapan iyi terörist-kötü terörist siniflamasina giden çarpik anlayis mevcudiyetini koruyor. Terörü yok edemeyecegi bilakis terör örgütlerine cesaret verecegi açikti. Bir terör örgütü eliyle digerinin yok edilemeyecegi de ortaya çikmistir. DEAS tehdidinin yeni isimler altinda varligini sürdürmesi terörle mücadelede rehavet ve çifte standardin yeri olmadigini göstermistir. Türkiye DEAS belasina karsi gögüs gögüse mücadele etmis, Suriye’nin güneyinden bu örgütün sökülüp atilmasini saglamis tek NATO müttefikidir” dedi.

Sinir ötesi operasyonlara deginen Erdogan, “Sinir ötesi operasyonlarimiz sayesinde 8 bin 200 kilometre kareden fazla alani terörden arindirdik. Idlib’te tesis ettigimiz güven atmosferi ile yeni bir insani trajedinin ve büyük bir güç dalgasinin önüne geçtik. Son günlerde Idlib’e yönelik saldirilarin yogunlasmasi bölgeyi tekrardan kaosa sürüklemeyi amaçlamaktadir. Cumartesi günü Idlib’teki Sifa Hastanesini hedef alan YPG/PYD terör örgütü 14 masumu katletmis, 32 sivili de yaralamistir. Sadece bu terör eylemi bile müttefik silahlariyla donatilan, yöneticileri kimi ülkelerde kirmizi halilar da agirlanan bu örgütün kanli, kirli ve çirkin yüzünü göstermeye kafidir” dedi.

“TÜRKIYE, TERÖRIST SAVASÇILARIN ENGELLENMESINE YÖNELIK ÇABALARINDA DA TEK BASINA BIRAKILMISTIR”

PKK’ya verilen desteginin artik sonlandirilmasi gerektigini açikça dile getirdigini belirten Erdogan, “Terör örgütleri ile mücadelemizin yani sira Suriye’nin terörist yetistirme kampina dönüsmesinin de önüne geçmeye çalistik. Bugüne kadar 9 bine yakin yabanci terörist savasçi yakaladik ve ülkelerine geri gönderdik. Ayrica çatisma bölgeleri ile baglantili oldugu tespit edilen yüz bine askin terör süphelisine ülkemize giris yasagi koyduk. Yakalayip kaynak ülkelere teslim ettigimiz teröristleri bugün hiçbir tahkikata ugramadan ellerini kollarini sallayarak, serbestçe dolasabilmesi hatta kimi ülkelerde terör eylemi yapabilmesi büyük bir zafiyettir. Türkiye sadece PKK, PYD, FETÖ ve DEAS’la mücadelesinde degil yabanci terörist savasçilarin engellenmesine yönelik çabalarinda da tek basina birakilmistir” dedi.

3,6 MILYON SURIYELI SIGINMACIYA SAHIP ÇIKAN TÜRKIYE’YE VERILEN TAAHHÜTLERIN ÇOGU YERINE GETIRMEMISTIR

Mülteci sorununa deginen Biden, “Ülkemiz Suriye mahreçli düzensiz göç yükünün neredeyse hepsini yalniz basina omuzlamak mecburiyetinde kalmistir. Yaklasik on yildir 3,6 milyon Suriyeli siginmaciya sahip çikan Türkiye’ye verilen taahhütlerin çogu yerine getirmemistir. Libya ve Suriye basta olmak üzere ittifakin insiyatif almakta geç kaldigi bölgelerde muhasimlarin etkinligini artirdigi bir gerçektir” dedi.

“Mesru hükümetin daveti üzerine sagladigimiz egitim ve danismanlik destegi hem Libya’nin uzun süreli bir iç savasa sürüklenmesini engelledi” diyen Erdogan, “Hem de Birlesmis Milletler öncülügündeki siyasi sürecin önünü açti” ifadelerini kullandi.

Daglik Karabag savasina deginen Erdogan, “Daglik Karabag’da 30 yillik bir gecikmeyle de olsa adalet tecelli etti ve bölgede umutlar yeniden yeserdi. Husumetin yerini barisin elimin yerini huzurun istikrarsizligin yerini kalici barisin alabilecegi yeni bir dönemin kapilari aralandi. Ülkemizin sinirlari disinda yürüttügü müttefiklerimizin güvenligine de katki sunan operasyonlarina ittifak tarafindan güçlü destek verilmesi, bu bakimdan tercihten öte zorunluluktur. Temennimiz tüm müttefiklerimizin sig siyasi hesaplari kenara birakip Türkiye ile tam bir dayanisma sergilemesidir” dedi.

“ETKIN VE DÜZENLI SEKILDE KULLANMA HUSUSUNDA MUTABIK KALDIK”

Erdogan, “ABD Baskani Joe Biden’la az evvel bir araya geldim. Uzun yillara dayali bir dostlugumuzun bulundugu Sayin Biden’la gündemimizde yer alan konularla ilgili kapsamli görüs alisverisinde bulundum. Hem görüs ayriligi yasadigimiz meseleleri hem de ortak çikarlara sahip oldugumuz alanlardaki isbirligi imkanlarini yapici bir yaklasimla ele aldik. Etkin isbirligine ihtiyaç duydugumuz cografyalarda yapacagimiz ortak çalismalari Sayin Biden ve ekibi ile görüstük. Türkiye bu bölgelerde aldigi insiyatiflerle DEAS’la verdigi mücadeleye destek vermenin yaninda NATO’nun sinirlarinin müsterek çikarlarinin savunucusu olmustur. Iki müttefike ve stratejik ortaga yakisir sekilde dogrudan diyalog kanallarini etkin ve düzenli sekilde kullanma hususunda mutabik kaldik” dedi.

“SON DERECE YARARLI VE SAMIMI BIR GÖRÜSME OLDU”

“Ülkelerimiz arasinda mevcut ikili isbirligi ve bölgesel istisare mekanizmalarinin yeniden canlandirilmasi gerektiginin altini çizdik” diyen Erdogan, “Neticede son derece yararli ve samimi bir görüsme oldu. Her alanda karsilikli saygi ve çikara dayali verimli bir isbirligi döneminin baslamasi noktasinda güçlü bir iradenin oldugunu görüyoruz. Sayin Biden’la önümüzdeki dönemde bu hedefler dogrultusunda isbirligimizi artiracagiz. Türkiye-ABD iliskilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadigini tam tersine isbirligi alanlarimizin sorun basliklarindan daha genis ve zengin bir görünüm sergiledigini düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

Birlesik Krallik Basbakani Boris Johnson’la görüstügünü aktaran Erdogan, “Görüsmemizde dost müttefik ve stratejik ortak olarak ikili ve bölgesel düzeydeki is birligimize verdigimiz önemi ve bunun sürdürülmesine yönelik irademizi karsilikli olarak vurguladik” dedi.

“Sansölye Merkel‘le bu kez yüz yüze görüserek ikili ve bölgesel konularda kapsamli bir fikir teatisi gerçeklestirdik” diyen Erdogan, “Yunanistan Basbakani Sayin Miçotakis’le görüsmemizde yeniden canlandirdigimiz diyalog mekanizmalarinin sürdürülmesini kararlastirdik. Sayin Basbakanla ülkelerimiz arasinda pozitif gündemi destekleyecek adimlarin karsilikli olarak atilmasi konusunda fikir birligine vardik. Biz görüsmelerimizi ikili olarak yapalim ve daha da ilerisi biz görüsmelerimizi özel hattan yapmak suretiyle araya birilerini sokmamizin anlami olmadigi kararina vardik” dedi.

“AFGANISTAN’DA BIZ PAKISTAN’I DA YANIMIZA ALMA DÜSÜNCEMIZI, MACARISTAN’I YANIMIZA ALMA DÜSÜNCEMIZI KENDILERINE SÖYLEDIK”

Kabil Havaalani ve S-400’ler konusunda sorulan soruya ise Erdogan, “Afganistan konusundaki düsüncelerimiz Sayin Biden’a net olarak ifade ettim. Türkiye olarak Afganistan’dan çikmamiz istenmiyorsa, özellikle orada bir destegin verilmesi isteniyorsa diplomatik, lojistik, mali konularda ABD’nin bize verecegi destek önem arz ediyor. Ayrica Taliban gerçegini de bir kenara koymamak mümkün degil. Onlarla da birçok görüsmeleri farkli atacagimiz adimlarla sürdürebiliriz. Yine Afganistan’da biz Pakistan’i da yanimiza alma düsüncemizi, Macaristan’i yanimiza alma düsüncemizi kendilerine söyledik. Bununla birlikte Afganistan halkinin herhangi bir sikintiyi yasamadan Afganistandaki bu destegi kendilerine verelim. Suan itibariyle bir mutabakat söz konusu bir sikinti söz konusu degil” dedi.

Erdogan, “S-400 gündeme gelmemesi mümkün degil ayni düsünceyi sayin baskana ifade ettim ayni zamanda F-35 konusunu da kendisine ifade ettim. Savunma sanayi ile ilgili olarak müsterek yapabileceklerimizi ifade ettim. Ama bu is burada bitmiyor. Disisleri Bakanlarimiz, Savunma Bakanlarimiz görüserek insallah bu isi saglama baglayacaklar” ifadelerini kullandi.

Erdogan, Macron’un “Islam’la ilgili bir izahatta bulundugunu, Suriye ve Libya konusunda birlikte hareket etme konusunda bir özveri içinde oldugu” ifadeleri konusunda düsüncelerinin sorulmasi üzerine, Macron’a gelecekteki yaklasimlarinin daha dikkatli olmasi gerektigini hatirlattigini belirtti.

Erdogan, ‘’Bu açiklamalari tekrarlarsaniz isabetli olur. Zira Fransa’da 760 bin Müslüman var. Fasli, Cezayirlileri de dahil edersek çok daha büyük bir kitle var. Suriye ve Libya konusunda talepleri oldu yapabilir miyiz, yapamaz miyiz bakacagiz” dedi.

ERDOGAN’DAN BIDEN’A DAVET

Erdogan, Biden’i Türkiye’ye davet ettigini belirterek, “Su yogunluklarini astiktan sonra Türkiye’ye gelebilecegini söyledi” dedi.

Kaynak: İHA