Edirne'de Yanan Tarihi Böcek Mektebi Binasi Aslina Uygun Ayaga Kaldirilacak

Edirne Valisi Ekrem Canalp: 'Aslina uygun restorasyon için projeleri çizildi, Koruma Kurulu'muzdan gerekli izinler alinmak suretiyle de ihale islemleri bitti. Bugün burada insallah ilk çivisini çakacagiz'

Edirne'de Yanan Tarihi Böcek Mektebi Binasi Aslina Uygun Ayaga Kaldirilacak
Edirne'de, müftülük binasi olarak kullanilirken ocak ayinda çikan yanginda kullanilmaz hale gelen tarihi Böcek Mektebi binasinin aslina uygun restore edilmesi için çalisma baslatildi.

Göz kamastiran mimarisiyle dünyaca ünlü Selimiye Camisi yakinlarinda, Ercan Biçer Sokak'taki ahsap bina 19 Ocak'ta sabaha karsi yanarak kullanilmaz hale geldi.

Selimiye'nin ihtisamiyla bütünlük olusturan tarihi binanin aslina uygun biçimde ayaga kaldirilmasi için baslatilan çalismalar kapsaminda temel atma töreni düzenlendi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, törende, kentin sivil mimarlik örneklerinden olan binanin restorasyonuna baslandigini söyledi.

Müftülük hizmet binasi olarak kullanilan yapinin çikan yangin sonucu kullanilamaz hale geldigini animsatan Canalp, "Bu yapi Edirne'nin tarihinin ve kültürel mirasinin bir parçasiydi. Edirne'nin ve Edirnelilerin hafizasinda yer etmis harikulade bir yapi. Kent estetiginin bir parçasi ayni zamanda. Gölgesinde bulundugu Selimiye ile de uyumlu bir yapi." dedi.

Canalp, tarihi binada çikan yanginda tüm Edirnelilerin yüreginin yandigini ve aslina uygun restoresi için Edirnelilere bir söz verdiklerini ifade etti.

Edirne'nin hafizasinda yer etmis olan binanin yapimi için çalismalara baslandigini aktaran Canalp, söyle devam etti:

"Aslina uygun restorasyon için projeleri çizildi, Koruma Kurulu'muzdan gerekli izinler alinmak suretiyle de ihale islemleri bitti. Bugün burada insallah ilk çivisini çakacagiz. Temel atma törenleri betonla yapilir ancak biz tarihi yapinin manasina ve anlamina uygun sekilde çivi çakmak suretiyle ilk baslangici birlikte yapmis olacagiz. Yapacagimiz bu eserin insallah Edirne'mizin tarihi ve kültürel mirasinin bir parçasi olarak gelecege tasima imkanini beraberce bulmus olacagiz."

TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu Baskani ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne'nin Osmanliya 88 yil baskentlik yapmis, açik hava müzesi hüviyetinde bir kent oldugunu söyledi.

Kentin önemli yapilarindan olan Böcek Mektebi'nin aslina uygun restore edilecegini ifade eden Aksal, "Atalarimizdan kalan tarihi eserlere sahip çikmamiz ve kollamamiz gerekiyor. Insallah yapilacak çalismanin hayirli olmasini diliyorum." dedi.

Konusmalarin ardindan Vali Canalp, Milletvekili Aksal ve katilimcilar proje kapsaminda ilk çivileri çakarak restorasyon çalismalarini baslatti.

Törene, Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, Edirne Vali Yardimcilari Ali Uysal ve Hakan Yavuz Erdogan, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kurulusu temsilcileri katildi.

Kaynak: AA