Bugdaydan Istedigi Verimi Alamayan Çiftçi, Gözlerini Samandan Gelecek Gelire Çevirdi

Mardin’de, yasanan kuraklik nedeni ile bugdaydan istedigi verimi alamayan çiftçi, gözlerini samandan gelecek gelire çevirdi.

Bugdaydan Istedigi Verimi Alamayan Çiftçi, Gözlerini Samandan Gelecek Gelire Çevirdi
Kiziltepe ilçesine bagli Elbeyli köyünde çiftçiler bugday hasadina basladi.

Bu yil bölgede yagislarin yok denecek kadar az olmasi nedeniyle yasanan kuraklik bugday verimini düsürdü. Bölgede sulu tarimin olmamasiyla birlikte tarlalarini kendi imkanlariyla sulayan çiftçiler, bu yil bugdaydan istedigi verimi alamadigi için gözlerini samandan gelecek olan gelire çevirdi.

Hasadin bu sene bekledikleri gibi olmadigini kaydeden çiftçilerden Veysi Akan, "Yagmur yagmadigi için bekledigimiz gibi degildi. Ama yine de çok sükür diyoruz. Çünkü bölge olarak bayagi kuru bir dönem geçirdik. Bugday hasadi bu sene ortalama 450-500 kilo civari dönüm basina o sekilde atti. Dönüm basina o kadar geldi" dedi.

Çiftçi Akan, üretimdeki gelir oranin yapilan harcama ve alinan malzemelerin pahaliligi nedeniyle gidere yakin bir miktar oldugunu aktardi.

"Bu yil samandan iyi bir gelir bekliyoruz"

Samanin bu yil iyi oldugunu belirten çiftçi Akan, "O yüzden samandan iyi bir gelir bekliyoruz. Biz samani komisyoncular araciligiyla veriyoruz. Telefonla konusuyoruz. Biri gelip fiyat veriyor. Ton basi 550-600 lira bandinda su an. Yani samanda su an kiymete bindi. Nedeni ise hep kuru tarim. Batiya gönderiyoruz samani. Kiymete bindi su anda ama yine de istedigimiz fiyat verilmiyor. Gider ile gelir arasindaki fark söyle, çiftçinin aldigi mazot, kullandigi gübre, kullandigi ilaç çok pahaliya geliyor. O yüzden bu maliyetlerin çiftçiye biraz daha düsürülmesi lazim. Yani çiftçinin bunlari biraz daha ucuza almasi lazim ki üretim yapabilsin. Çünkü bir ülke üretimle ayakta durur" diye konustu.

Çiftçi Akan, sulama yaptiklari halde dönüm basina aldiklari verimin 400-450’yi geçmedigini ve çevrede kuru tarimin yapildigini belirtti.

Kaynak: İHA