Biden, Putin'i 'Zeki, Zor Ve Degerini Hak Eden Bir Hasim' Olarak Niteledi Açiklamasi

'Burada NATO üyesi olarak konustugum her dünya lideri ki çogu bunu dile de getirdi, Putin ile görüsecegim için bana tesekkür etti' '(Putin) Isbirligi yapmamayi tercih ederse ve eskiden oldugu gibi siber güvenlik ve diger konularda faaliyetlerde bulunursa buna karsilik verecegiz'.

ABD Baskani Joe Biden, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'i "zeki, zor ve degerini hak eden bir hasim" olarak nitelerken, Putin'e yönelik "katil" tanimlamasina iliskin de "Bunun yapmak üzere oldugumuz toplanti açisindan çok da önemli oldugunu düsünmüyorum." dedi.

Biden, NATO Zirvesi ve Cumhurbaskani Erdogan ile yaptigi ikili görüsme sonrasinda basin toplantisi düzenledi.

Biden, zirvede Rusya’nin NATO’ya yönelik saldirgan eylemlerini görüstüklerini ve bu konuda kendisinin Bükres'in dokuz dogu kanat müttefiki ile bir araya geldigini kaydetti.

ABD’nin transatlantik ittifakini savunmaktan geri durmayacagina vurgu yapan Biden, ABD'nin NATO'nun 5. maddesine bagli oldugunu yineledi.

Çin tehdidinin de zirvede konusulduguna deginen Biden, “NATO, en son 2010 yilinda bir stratejik plan hazirladiginda, Rusya'nin bir ortak olarak kabul edildigi ve Çin'in adinin dahi geçmedigi bir zamandi." diye konustu.

Biden, Çin’in uluslararasi sisteme tehdit teskil ettigini ve basta telekomünikasyon alaninda olmak üzere kritik altyapilarin Çin'den korunmasi ve bu konuda Pasifik bölgesindeki ülkelerle isbirliginin artirilmasini ele aldiklarini söyledi.

-Putin'e katil benzetmesi soruldu

Rusya Devlet Baskani Putin ile 16 Haziran'da Cenevre'de yapacagi görüsmeye iliskin sorulara da yanit veren Biden, "Burada NATO üyesi olarak konustugum her dünya lideri ki çogu bunu dile de getirdi, Putin ile görüsecegim için bana tesekkür etti." dedi.

Putin'e isbirligi yapilmasi gereken alanlarda birlikte çalismayi teklif edecegini belirten Biden, "Isbirligi yapmamayi tercih ederse ve eskiden oldugu gibi siber güvenlik ve diger konularda faaliyetlerde bulunursa buna karsilik verecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Biden, Putin ile görüsmesinde anlasmazlik olan konularda da kirmizi çizgilerini net bir sekilde ortaya koyacagini dile getirirken, Rus lideri, "Zeki, zor ve degerli bir hasim" olarak niteledi.

Putin’e daha önce bir televizyon programinda "katil" dedigi hatirlatilan Biden, kisa bir süre bu soruyu geçistirmeye çalisti ancak sözlerini toparlayamayinca da "Bunun yapmak üzere oldugumuz toplanti açisindan çok da önemli oldugunu düsünmüyorum." ifadesini kullandi.

-Ukrayna'nin NATO üyeligi

Biden, Rusya'nin Ukrayna'nin bazi topraklarini isgal etmis olmasinin, bu ülkenin NATO'ya girmesine engel olup olmayacaginin sorulmasi üzerine, "Hayir" yanitini verdi.

Öte yandan, Ukrayna'nin NATO'ya girmek istedigini ve bu konuda net bir cevap duymak istediginin hatirlatilmasi üzerine Biden, "(Ukrayna'nin NATO üyeligi) Bu, Ukrayna'nin kriterleri karsilayip karsilamadigina bagli. Ukrayna hala yolsuzluklari temizleyebilmis degil. Bir diger kriter de Ukrayna'nin eylem planina girmesi." ifadesini kullandi.

Ukrayna'nin, Rusya'nin fiziksel saldirganligina karsi kendini savunmaya devam etmesini saglamak için ellerinden geleni yapacaklarini vurgulayan Biden, "Ukrayna'nin NATO üyeligi sadece bana bagli degil. Ukrayna'nin NATO'nun bir parçasi olacagina karar verirsek ya da vermezsek bu NATO üyelerinin verecegi oylara bagli." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA