Belaruslu Yetkililer, Ryanair Uçaginin Zorla Indirilmedigi Bilgisini NATO Ülkelerinin Bildigini Belirtti

Belarus Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma Birlikleri Komutani Igor Golub, Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçaginin bomba ihbari üzerine Minsk’e zorla indirilmediginin, Belarus’a siniri olan NATO üyesi ülkelerin askeri yetkililerince kabul edildigini söyledi.

Baskent Minsk’te Belarus Basin Merkezinde (Belpresscenter), geçen ay Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair firmasina ait uçagin bomba ihbari nedeniyle acil inis yapmasi konusunda basin toplantisi düzenlendi. Toplantiya uçagin yolculari arasinda bulunan ve gözaltina alinan muhalif blog yazari Roman Protaseviç de katildi.

Golub, 23 Mayis’taki olayda yolcu uçagina müdahale edilmedigini, uçagin havada iken Litvanya sinirindan döndürülmedigini ve zorla indirilmesinin söz konusu olmadigini savundu.

Golub, "Bu defalarca kanitlandi ve durumu objektif olarak anlamak isteyen herkese gösterildi. Bu gerçek, Belarus’a siniri olan NATO ülkelerindeki meslektaslarim tarafindan da kabul edildi.” ifadelerini kullandi.

Ulastirma ve Haberlesme Bakanligi Havacilik Departmani Direktörü Artyom Sikorskiy de Ryanair olayi ile ilgili olarak uluslararasi sorusturma yapilmasi amaciyla Uluslararasi Sivil Havacilik Örgütünün Belarus’a davet edildigini belirterek, sorusturma komisyonunun ancak 4 Haziran’da kurulabildigini ifade etti.

Sikorskiy, “Sasirtici bir sekilde ne komisyonun yapisi ne de yetkinligi konusunda bize bilgi geldi. Komisyon üyelerinin Belarus’a ziyareti halihazirda gündemde yok. Bizden sadece bilgi göndermemiz istendi.” diye konustu.

Ayrica Sikorskiy, sorusturmanin henüz ön sonuçlari bile açiklanmadan tüm Avrupa’nin Belarus’a yönelik yaptirim kararlariyla uluslararasi hava hukuk kurallarini ihlal ettigini öne sürdü.

Roman Protaseviç ise gözalti süresince kendisine iskence edilmedigini anlatarak, televizyonda röportaj verdigi esnada ellerinde görülen izlerin ilk gözaltina alindiginda baglanan plastik kelepçeden kaynaklandigini aktardi.

Saglik durumuna iliskin sahte bilgi yayildigina dikkati çeken Protaseviç, “Kendimi çok iyi hissediyorum, hiç sikayetim yok, hiç kimse beni dövmedi.” dedi.

Ülkesi için yaptigi yanlislari düzeltmek istedigini söyleyen Protaseviç, güvenlik güçlerine yardim ettigini ve etmeye devam edecegini dile getirdi.

Artik politika ile ilgilenmek istemedigine isaret eden Protaseviç, “Siyasi görüsümü degistirmedim. Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko’nun siyasi yandasi olmayacagim. Geçen yaz baslayan ve hala devam eden baskilara karsi dik durabilen Lukasenko'ya insani olarak saygi duyuyorum. Devletin tarafina geçmiyorum. Beni hiç kimse hiçbir konuda ikna etmedi. Bunu içtenlikle söylüyorum.” seklinde konustu.

Kaynak: AA