ABD'li Sirket Novavax'in Ürettigi Kovid-19 Asisinin Klinik Denemelerde Yüzde 90 Etkili Oldugu Bildirildi

ABD'li asi üreticisi Novavax'in gelistirdigi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi, ABD ve Meksika'da yürütülen üçüncü asama klinik denemelerde virüse karsi yüzde 90 bagisiklik sagladi.

Sirket, ABD ve Meksika'da 18 yas üstü yaklasik 30 bin denekle sürdürülen denemenin erken sonuçlarini yayimladi.

Virüsü önlemede simdiye dek yüzde 90 basari saglayan asinin ciddi yan etkiye yol açmadigi bildirildi.

Deneklerin üçte ikisine asi formülünün, üçte birine ise "placebo" denilen sahte formülün uygulandigi denemede, 14'ü asinin yapildigi deney grubunda olmak üzere 77 kiside virüs tespit edildi.

Virüse yakalananlar arasinda deney grubundakilerden hiçbiri hasta olmazken, kontrol grubunda 14 kisi orta ve agir düzeyde belirtiler gösterdi.

"NVX-CoV2373" adi verilen asinin 3'üncü asama klinik denemelerine 24 Eylül 2020'de Ingiltere'de baslanmisti. 18 ile 84 yaslari arasindaki 15 bin gönüllünün katildigi denemenin 29 Ocak'ta yayimlanan erken sonuçlarinda asinin yüzde 89,3 etkili oldugu bildirilmisti.

Ingiltere'nin ardindan ABD ve Meksika'da 33 bin gönüllünün katilmasi hedefiyle ayri bir üçüncü asama deneme baslatilmisti.

Genetik mühendisligiyle üretilmis Kovid-19 glikoprotein partikülünü içeren asi adayi, sirketin diger asilarinda kullandigi güçlendirici katki maddesiyle (adjuvan) daha fazla antikor ve daha uzun süreli bagisiklik üreterek, bagisiklik tepkisini artirmayi amaçliyor.

ABD hükümeti, Maryland eyaletinde faaliyet gösteren sirket, eylülden itibaren ayda 100 milyon doz Kovid-19 asisi üretmeyi hedefliyor.

Sirketin ürettigi asilarin Kovid-19 Asilari Küserel Erisim Programi (COVAX) araciligiyla ihtiyaç durumundaki ülkelere ulastirilmasi amaçlaniyor.

Kaynak: AA