AB Ve ABD, Brüksel'deki Zirvede Stratejik Ortakliklarini Yeniden Vurgulayacak

ABD Baskani Biden, yarin AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile ilk kez bir araya gelecek Trump döneminde gerileyen iliskileri canlandirmak isteyen taraflar, basta Rusya ve Çin olmak üzere ortak dis politika konularindan iklim degisikligine pek çok konuyu ele alacak Zirvenin sonunda ortak bildiri kabul edilecek.

AB Ve ABD, Brüksel'deki Zirvede Stratejik Ortakliklarini Yeniden Vurgulayacak
Avrupa Birligi (AB) ve ABD, yarin Brüksel'de düzenlenecek zirvede stratejik ortakliklarini yeniden tesis etmek için ortak dis politika konularini, küresel saglik ve ekonominin iyilestirilmesi, iklim degisikligiyle mücadele, dijital ve ticari is birligi, demokrasilerin güçlendirilmesi gibi konulari masaya yatiracak.

ABD Baskani Joe Biden, ocak ayinda görevi Donald Trump'tan devralmasinin ardindan ilk yurt disi ziyaretini Avrupa'ya düzenliyor.

Ingiltere'deki G7 ve Belçika'daki NATO Zirvesi'ne katilan Biden, yarin AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile bir araya gelecek.

AB ve ABD arasinda son olarak 25 Mayis 2017'de düzenlenen zirveye dönemin ABD Baskani Donald Trump ile AB Konseyi Baskani Donald Tusk ve AB Komisyonu Baskani Jean-Claude Juncker katilmisti.

Ancak zirve, ikili iliskiler için olumlu sonuçlar dogurmamisti. Trump, 4 yillik görev süresi boyunca “cehennem çukuru” ve “ticari hasim” olarak nitelendirdigi AB’yi sert biçimde elestirdi.

Iki küresel aktör, Iran’la nükleer anlasma, Paris Iklim Anlasmasi ve ilave gümrük vergileri gibi birçok konuda karsi karsiya geldi.

Bu nedenle AB tarafi, daha kapsayici ve liberal politikalar vadeden Biden’in seçilmesini sevinçle karsiladi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yeni yönetime yönelik olumlu beklentileri 9 Kasim 2020'deki "Bizi hasim olarak görmeyen bir ABD Baskani ile çalisma sansindan memnuniyet duyuyoruz." açiklamasiyla ortaya koymustu.

- Iliskilerde asamali iyilesme

AB Dis Iliskiler Konseyi, 22 Subat'ta, video konferans yoluyla ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile küresel, dis siyaset ile güvenlik politikalari alaninda görüs alisverisinde bulunmustu.

AB Konseyi Baskani Michel, 25 Mart'ta AB liderleri arasinda düzenlenen zirveye, Biden'i da davet etmisti.

Michel, “ABD Baskani’ni gelecekteki is birligimiz hakkindaki görüslerini paylasmasi için toplantimiza katilmaya davet ettim. Transatlantik ittifakimizi yeniden insa etme zamani.” ifadelerini kullanmisti.

Biden, böylece baskanlik koltuguna oturmasindan yaklasik 2 ay sonra AB Liderler Zirvesi'ne video konferansla baglanmis ve AB ile ABD arasindaki iliskilerin yeniden canlandirilmasina bagliligini dile getirmisti.

Beyaz Saray tarafindan yapilan açiklamada, Biden'in toplantida, "güçlü bir AB'nin, ABD'nin çikarlarina oldugunun altini çizerek ortak demokratik degerlerin, dünyanin en büyük ticari ve yatirim ortakliginin önemini vurguladigi" kaydedilmisti.

Açiklamada ayrica "Baskan Biden, Çin ve Rusya da dahil ortak dis politika çikarlari konusunda birlikte çalismak istedigini dile getirdi. Ayrica Türkiye, Güney Kafkasya, Dogu Avrupa ve Bati Balkanlar konusunda da AB ile ABD'nin temasinin sürmesi gerektigini vurguladi." ifadelerine yer verilmisti.

AB Dis Iliskiler Konseyi, 10 Mayis'ta, ABD Özel Iklim Temsilcisi John Kerry'le, 20 Mayis'ta da ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile fikir teatisinde bulunmustu.

- AB-ABD Zirvesi'nin gündemi

AB'den üst düzey bir yetkili, zirvenin gündemine iliskin yaptigi açiklamada, hedefin gelecege yönelik olumlu gündem belirlemek oldugunu belirtti.

Çin’in artan etkisi ve Rusya’nin istikrarsizlastiran davranislarinin da liderlerce görüsülecegini ifade eden yetkili, zirvenin sonunda görüsmenin Kovid-19, küresel ekonomik toparlanma, çevre, büyüme, ticaret, küresel ve bölgesel güvenlik konularindan olusan ana gündemini içeren bir ortak bildiri yayimlanacagini söyledi.

AB yetkilisi, "ABD Baskani Biden, NATO Zirvesi marjinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile görüsecek. AB-ABD zirvesinde Türkiye konusunun görüsülmesini bekliyorum." degerlendirmesini yapti.

Kovid-19 konusunda AB ve ABD'nin asilamanin hiz kazanmasini istedigini, ABD’nin de AB gibi asi ihraç etmeye baslamasini beklediklerini dile getiren yetkili, asilarda fikri mülkiyet haklari ve Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) reformu, AB ve ABD arasinda güvenli seyahatin saglanmasi gibi basliklarin da ele alinacagini kaydetti.

Kaynak: AA