Türkiye'ye Özgü 'Sosyal Yardim Bilisim Sistemi' Dünyada Örnek Gösteriliyor

Sosyal yardimlarin seffaf ve hizli sekilde ihtiyaç sahiplerine ulastirilmasini saglayan sistemden uluslararasi alanda övgüyle bahsedilirken, farkli ülkeler de sistemin benzerini hayata geçirmek için Türkiye'den rehberlik istedi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Sosyal Yardimlar Genel Müdürü Bülent Tekbiyikoglu: 'Dünya Bankasinin çalismasinda sistemin dünya genelindeki öncü niteligi vurgulanirken, Avustralya hükümetince yaptirilan bir çalismada kapsam ve derinlik açisindan dünyanin en gelismis sistemlerinden biri oldugu belirtildi. Bütünlesik Sosyal Yardim Bilgi Sistemi, Avrupa Komisyonu raporunda iyi uygulama örnegi olarak yer aldi' 'Belediyelerin yardimlarini bizim, bizim yaptigimiz yardimlari da belediyelerin görecegi ve böylelikle yardimlarda bu konuda mükerrerligin önlenecegi sistem üzerinde çalisiyoruz. Yakin zamanda belediyelerle sosyal yardimlar konusunda tamamen entegre olmayi planliyoruz'

BURCU ÇALIK - Türkiye'de sosyal yardimlarin seffaf ve hizli sekilde ihtiyaç sahiplerine ulastirilmasini saglayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi bünyesindeki Bütünlesik Sosyal Yardim Bilgi Sistemi (BSYBS) uluslararasi alanda övgüyle bahsedilen ve çesitli ülkelerin benzerini hayata geçirmek için basvuruda bulundugu bir uygulama haline geldi.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla gelistirilerek 2010'da kullanima açilan BSYBS, evraka dayali uzun basvuru asamalarinin sona erdirilmesi, vatandaslarin ihtiyaç sahipliginin birkaç dakika içerisinde belirlenerek, sosyal yardimlarin seffaf ve hizli sekilde kisilere ulastirilmasi açisindan dönüm noktasi oldu.

Güncel gelismeler isiginda sürekli yenilenen sistem, geldigi nokta itibariyla Türkiye'de sosyal yardimlarin tek çati altinda toplanmasina olanak tanidi, çesitli ülkeler ile uluslararasi kuruluslarin raporlarinda örnek gösterildi.

BSYBS'nin önemi ve sistemde hayata geçirilecek yeniliklere iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Sosyal Yardimlar Genel Müdürü Bülent Tekbiyikoglu, geçmiste sosyal yardima ihtiyaci bulunan bir kisinin 17 farkli kurumdan belge toplamak zorunda kaldigini animsatarak, ortalama 20-25 gün süren bürokratik evrak toplama sürecinin sistemle ortadan kalktigini vurguladi.

- "Sistem 28 kurumla entegre"

Vatandaslarin basvuru için artik sadece T.C. kimlik numarasini beyaninin yeterli olduguna dikkati çeken Tekbiyikoglu, su bilgileri paylasti:

"Bütünlesik Sosyal Yardim Bilgi Sistemi, su an 28 kurumla entegre. Bu alt kurumlarla birlikte yüzlerce kurum demek. Kisinin talebi alindiktan sonra diger kamu kurum ve kuruluslarla ilgili gerekli bütün veriler bu sistemde gözüküyor. Sosyal yardim inceleme görevlileri bu veriler isiginda basvuruda bulunan vatandasi hanesinde ziyaret ediyor, durumunu yerinde tespit ediyor. Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari, hem sistem hem de yerinde incelemenin sonuçlarini dikkate alarak kisinin sosyal yardim almaya uygun olup olmadigina karar veriyor. Bu sekilde son derece hizli ve dogru kararlar alinabiliyor. Örnegin, çocuklarin okula devamini tesvik etmek için verilen Sartli Nakit Yardiminda Milli Egitim Bakanligindan okul devam bilgilerini, 0-6 yas arasi çocuklarin düzenli saglik kontrolüne götürülmesi sartiyla verilen Sartli Saglik Yardiminda da Saglik Bakanligi verilerini tek tusla görebiliyoruz. Ayrica kisinin tasinmazi olup olmadigi, arsasi, tarimsal geliri, hatta kaç büyükbas ve küçükbas hayvani bulunduguna kadar tüm detay bilgileri sistem bize sunuyor."

- "Dünya ilgiyle takip ediyor"

BSYBS ve sosyal yardim uygulamalarinda uluslararasi çapta gelismeler yasandigini dile getiren Tekbiyikoglu, "Bu sistemi dünya ilgiyle takip ediyor. Özellikle son yillarda gurur verici gelismeler yasadik. Dünya Bankasinin çalismasinda sistemin dünya genelindeki öncü niteligi vurgulanirken, Avustralya hükümetince yayimlanan çalismada örnek uygulama olarak incelendi, kapsam ve derinlik açisindan dünyanin en gelismis sistemlerinden biri oldugu belirtildi. BSYBS son olarak Avrupa Komisyonunca yayimlanan 'eGovernment Benchmark' raporunda iyi uygulama örnegi olarak yer aldi." diye konustu.

Islam Isbirligi Teskilati ve Dünya Bankasi gibi uluslararasi kuruluslarca düzenlenen toplantilarda ABD ve Almanya gibi ülkelerde gerçeklestirilen uluslararasi organizasyonlarda Endonezya, Iran, Ürdün, Brezilya, Arnavutluk gibi ülkelerin bu sisteme büyük ilgi gösterdigini vurgulayan Tekbiyikoglu, "Ayni zamanda BSYBS benzeri bir sistemi ülkelerinde de kurmak isteyen çesitli ülkelerden, sistemin kurulumunda rehberlik edilmesi için davetler aliyoruz. Son dönemde Orta Asya, Orta Dogu, Balkanlar, Kuzey Afrika ülkelerinden bu konuda basvurular aldik." ifadesini kullandi.

- Sosyal yardimlarda mükerrerligin önlenecegi sistem hayata geçirilecek

Sistemin gelistirilmesine yönelik yeni çalismalarin yürütülecegini belirten Tekbiyikoglu, "Bütünlesik Sosyal Yardim Bilgi Sistemi ile entegre çalisacak 'is zekasi araci' gelistirme çalismalarini yapiyoruz. Bu uygulama sistemle entegre oldugunda sosyal yardim alan kisilerin durumlari, hane halki özelliklerine iliskin cografya bazinda yorumlanabilir veriler sunacak. Bu da sosyal politika alaninda yeni uygulamalarin hayata geçirilmesinde yol gösterici olacak." ifadesini kullandi.

Tekbiyikoglu, martta açiklanan Ekonomi Reform Paketi'nde sosyal yardimlar konusunda belediyelerin entegrasyonuyla ilgili bir bölüm bulunduguna dikkati çekerek, sunlari söyledi:

"Su an sisteme Içisleri Bakanligi e-belediye sistemi üzerinden 100'ün üzerinde belediye entegre. Fakat tüm belediyeleri içerisine alacak, belediyelerin yardimlarini bizim, bizim yaptigimiz yardimlari da belediyelerin görecegi ve böylelikle yardimlarda bu konudaki mükerrerligin önlenecegi sistem üzerinde çalisiyoruz. Bununla ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Yakin zamanda belediyelerle sosyal yardimlar konusunda tamamen entegre olmayi planliyoruz."
Kaynak: AA