Tarihi Ortamahalle Yeni Turizm Sezonuna Hazir

Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim: 'Ortamahalle kentsel sit alani sokak sagliklastirma projesi 1. etap alaninda onaylanan projeler dogrultusunda restorasyon çalismalari hem sokaklarda hem de tescilli yapilarda devam etmektedir'

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, tarihi evleriyle ünlü Ortamahalle, yeni turizm sezonunda misafirlerini bekliyor.

Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim, yaptigi yazili açiklamada, Ortamahalle'yi "Dogu Karadeniz'in incisi" olarak nitelendirildi.

Yeni sezonun ilk turistlerini agirlamaya baslayan Ortamahalle'nin, hem yerli ve yabanci turistlerin hem de ilçeye gelen fotograf sanatçilarinin ilk adresi oldugunu ifade eden Ekim, bölgenin, mahalle ölçeginde bugüne kadar Türkiye'de korunabilen ender yerlerden biri oldugunu belirtti.

Ekim, Ortamahalle'nin barindirdigi evlerin tek tek degil, mahalle ölçeginde korunarak bugüne ulastigina isaret ederek, "Ortamahalle, Osmanli konut mimarisinin tipik özelliklerini tasimaktadir. Dar yollari, dik merdivenleri, küçük meydanlari ve çesmeleriyle tamamen eskiyi yansitan Ortamahalle, bugüne kadar bozulmadan gelen ender yerlerden biridir." ifadesini kullandi.

Ekim, Ortamahalle'nin turizmin gözdesi olduguna dikkati çekerek, belediye olarak turizmden daha fazla pay almak ve Ortamahalle'nin canliligini daha da artirmak için sürekli çalismalar yaptiklarini aktardi.

Ortamahalle'yi tarih turizminin merkezi yapmak amaciyla çalismalari sürdürdüklerini anlatan Ekim, söyle devam etti:

"Tarihi mahallemizdeki binalarimizi aslina uygun restore ediyoruz. Belediye olarak geçmis dönemde 4 konak satin aldik. Onlari da restore ederek turizme kazandirdik. Iç ve çevre düzenlemesi yapilan konaklari restore ederek, yöresel lezzetlerin yer aldigi yeme, içme, oturma alanlari, konaklama ve yöresel hediyelik esyalarin satildigi mekanlar olarak turizme kazandirdik. Bunlarin biri olan Timurciler Konagi yeme içme yeri olarak belediyemiz tarafindan isletiliyor. Kanoglu ve Mehmet Efendi konaklari ise yeme içme ve konaklama yeri olarak kullanilmak üzere kiraya verildi ve özel girisimciler tarafindan isletiliyor. Ortamahalle'ye kazandirdigimiz bu isletmeler mahalledeki girisimcilere örnek oldu ve burada birkaç tane daha çay bahçesi, kafeterya gibi yerler açildi. Bu isletmelerde mahalledeki vatandaslarimiz is imkani bulmus oldu."

Ekim, Ortamahalle kentsel sit alani sokak sagliklastirma projesi 1. etap alaninda onaylanan projeler dogrultusunda restorasyon çalismalarinin hem sokaklarda hem de tescilli yapilarda devam ettigini belirterek, 1. etap proje alaninda 17 tescilli, 11 tescilsiz yapinin restorasyonu ile bu yapilarin bulundugu sokaklarda niteligini kaybetmis tas duvarlarin da yapildigini, çalismalarin devaminda sokaklarin döseme kaplamalari ile aydinlatma elemanlarinin yenilenecegini ifade etti.

Ortamahalle'de bulunan tarihi St. Michael Kilisesi'nin restorasyonunun tamamlandigi ve pandemi sonrasinda müze olarak hizmete açilacagina dikkati çeken Ekim, sunlari kaydetti:

"Ortamahalle'ye ulasim, yapimi devam eden Pulathane Bulvari tamamlandiginda önemli ölçüde rahatlayacak. Bulvar üzerinde ulasim konusunda çesitli alternatiflerimiz var. Mahalle içerisine elektrikli araçlarla gezi ringleri olusturmayi planliyoruz. Bunun yaninda ilçeye kazandirmayi düsündügümüz teleferik projesinin ikinci istasyonu Ortamahalle'de olacak. Proje hayata geçince yerli ve yabanci turistlerimiz Ortamahalle'ye teleferikle de ulasma imkani bulacak."

Kaynak: AA