Rekor Uyusturucu Yakalamalarina Imza Atan Gümrük Muhafaza Memurlari Böyle Egitiliyor

Ulusal ve uluslararasi alanda rekor uyusturucu ve kaçak esya yakalamalarina imza atan Ticaret Bakanligina bagli gümrük muhafaza memurlari, mevzuat, silah ve yakin dövüs egitimleri aldiklari özel bir egitimden geçiyor. Komuta Kontrol Merkezi’nden teknik destek alan gümrük muhafaza memurlarinin ele geçirdigi uyusturucu ve uyarici maddeler ise Kriminal Laboratuvar’da analiz ediliyor.

Rekor Uyusturucu Yakalamalarina Imza Atan Gümrük Muhafaza Memurlari Böyle Egitiliyor
Kapsamli sekilde aldiklari teorik ve pratik egitimler ile bir yandan ticaretin hizini korurken, diger yandan ise uyusturucu ile etkin mücadele eden gümrük muhafaza memurlari, Ticaret Bakanligi Egitim Merkezi’nde mevzuat, silah ve yakin dövüs egitimleri aliyor. Temel egitimlerin yani sira uzmanlik alanlarina ve yaptiklari görevin niteligine göre çesitli branslarda 6 aylik bir kampa giren gümrük muhafaza memurlari, mevzuat egitimi kapsaminda kanunlar, yönetmelikler, Kaçakçilik Kanunu, Gümrük Kanunu gibi konularda yetistiriliyor. Gümrük muhafaza memurlarinin aldiklari adli kolluk egitimlerinin içerisinde istihbarat toplama, ihbar degerlendirme, sorusturma teknikleri ve suç delillerinin toplanmasi da yer aliyor.

Mevzuat, silah ve yakin savunma egitimleri

Egitim Merkezi’nde bulunan atis poligonunda gümrük muhafaza memurlari, mevzuat, silah ve yakin savunma konularinda egitim aliyor. Egitim Merkezi’nde adeta bir kamp sürecine giren gümrük muhafizlarina verilen silah kullanim egitimlerinde önce gerçek silahla ayni agirliga ve balistige sahip lazer silahlarla, ardindan gerçekleri ile atesli silahlara hakim olma ögretiliyor. Ayrica gümrük muhafaza memurlari, simülasyon ile yansitilan gümrüklü sahalarda tehdit algilama ve etkisiz hale getirme egitimleri aliyor.

Gümrük muhafizlarinin Narkokim ekipleri ise, uyusturucu rotalari, uyusturucu maddeyi tanima, zula tespit teknikleri, olay yeri inceleme gibi alanlarda aldiklari çesitli egitimler dogrultusunda zehir tacirlerine geçit vermemek için özel olarak yetistiriliyor. Deniz gümrüklerinde çalisacak gümrük muhafizlari için deniz devriye ve gemi arama egitimleri, kara gümrüklerinde görev alacak muhafizlar için araç, konteyner kontrol egitimleri, hava gümrüklerinde çalisacak muhafizlar için ise yolcu analizleri, profilleme, ve nakit kontrolleri egitimleri gibi birçok konuda egitimler de veriliyor.

Gümrük muhafaza memurlarinin aldiklari teknik cihaz egitimlerinde ise araç, konteyner ve yolcu esyasi arasina gizlenen zulalarda kaçak esyanin yerini tespit etmek için kullanilan x-ray tarama sistemleri, videoskop, fiberaskop, yogunluk ölçüm cihazlarinin etkin bir sekilde kullanilmasi ögretiliyor.

Hassas burunlu dedektör köpekler

Kolluk kuvvetleri tarafindan suç ve suçlu ile mücadelede yaygin sekilde kullanilan hassas burunlu dedektör köpekler, rekor uyusturucu ve kaçak esya yakalamalarinda gümrük muhafaza memurlarinin yoldasi oluyor. Gümrük muhafizlarinin sahada en büyük yardimcilari olan dedektör köpekler de Köpek Egitim Merkezi’nde yetistiriliyor. Burada yeteneklerine göre narkotik, silah, çay-tütün, nakit, asayis alanlarinda 10-16 haftalik kapsamli bir egitim sürecinden geçiyor. Aldiklari egitimlerin ardindan Türkiye’nin dört bir yaninda kaçakçilikla mücadelede görev yapan dedektör köpekler, zerre kadar uyusturucuyu bir aracin rastgele saklanmis yerinde hassas burunlari ile tespit edebiliyorlar. Gümrüklü sahalarda gümrük muhafizlari ile sahada arama yapan dedektör köpeklerin egitildigi Köpek Egitim Merkezi’nde gezinti sahasi, egitim sahasi, barinaklar ve veteriner klinigi bulunuyor.

Hava, kara ve deniz trafigi anbean izleniyor

Türkiye’nin kara, deniz ve havayolu ile gerçeklesen tüm ticari hareketliliginin 7 gün 24 saat takip edildigi Komuta Kontrol Merkezi ise gümrük muhafaza memurlarinin teknik destek karargahi konumunda. Komuta Kontrol Merkezi’nde hava, kara ve deniz trafigi anbean izlenerek, merkeze akan anlik bilgiler operatörler ve veri analiz uzmanlari tarafindan inceleniyor. Duvar ekran yönetim sisteminden olusan 58 izleme ekrani ile 27 operatörün ayni anda görev yapabildigi Komuta Kontrol Merkezi’nde gümrüklü sahalarda meydana gelebilecek kaçakçilik olaylarina karsi da önlem aliniyor.

Hava takip sistemi üzerinden uçaklar takip edilerek riskli yolcular belirleniyor. Gemilerin süpheli hareketlerinin takip edildigi gemi takip sistemi üzerinden süpheli aktiviteler saptaniyor. Araç takip sistemi üzerinden ise takip sistemi takilmis riskli araçlar uydudan izlenerek, güzergah ihlali yapmalari ya da gereginden fazla durmalari durumunda harekete geçiliyor. Ayrica kara ve deniz gümrük kapilarinda radyasyon izleme sistemlerinin verileri Komuta Kontrol Merkezi’nden takip edilerek Türkiye’ye yüksek radyasyon tasiyan ürünlerin girmesi engelleniyor.

Kriminal Laboratuvar destegi

Gümrük muhafaza memurlarinin dedektör köpekler yardimiyla yakaladiklari uyusturucu ve uyarici maddeler Kriminal Laboratuvar’da bilimsel yöntemlerle incelenerek gümrüklü sahalarda yapilan operasyonlarin son duragi oluyor. Kriminal Laboratuvar’a getirilen uyusturucu ve uyarici maddeler, delil islem biriminde kamera karsisinda fiziki tanima tabi tutuluyor. Fiziki nitelikleri, grami, rengi, sekli tutanak altina alinan uyusturucu maddeler, inceleme yapilmak üzere ön tespite sokuluyor. Net tartimlarin alindigi numune, cinsinin, saglik derecesinin ve üretim kosullarinin belirlenmesi üzerine analiz islemlerinden geçiyor. Teknik cihazlarin da kullanildigi analiz isleminin ardindan maddenin uyusturucu olup olmadigi tespit ediliyor. Operasyonlarin son duragi olan Kriminal Laboratuvar’da alaninda uzman personelin bu islemlerin sonunda olusturdugu uzmanlik raporu adli mercilerle paylasiliyor.
Kaynak: İHA