Iran Meclisi Ehl-I Sünnet Grubu, Seçimlerde Muhafazakar Cumhurbaskani Adayi Reisi'yi Destekleyecegini Açikladi

Iran'daki Sünni kesimin çogunlugunun 18 Haziran'da düzenlenecek cumhurbaskanligi seçimlerinde sandik basina gitmeyecegi belirtilirken, Iran Meclisindeki Ehl-i Sünnet Grubu, muhafazakar aday Ibrahim Reisi'yi destekleyecegini açikladi.

Iranli Ögrenciler Haber Ajansi (ISNA), Ehl-i Sünnet Grubu'nun konuyla ilgili yazili açiklamasini yayimladi.

Cumhurbaskanligi seçimlerine katilan 7 adayin programlari ve seçim konusmalarinin degerlendirildigi belirtilen açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Lider Ali Hamaney'in seçimlerde maksimum katilim vurgusu, ülke içi ve disi gelismeler çerçevesinde halkin seçimlere yüksek katiliminin önemi, ülkedeki çesitli bölgelerin etnik ve mezhebi talepleri ve altyapi ve yoksulluk gibi sorunlarinin giderilmesi yönündeki istekleri göz önünde tutularak Iran Meclisi Ehl-i Sünnet Grubu, 18 Haziran'daki seçimlerde Reisi'yi destekleme karari almistir."

Iran Meclisinde çogunlugunu muhafazakarlarin olusturdugu 290 milletvekili bulunuyor. Ehl-i Sünnet Grubu da 16 kisiden olusuyor.

- Iran'daki Sünnilerin seçime katilim belirsizligi

Iran Ehl-i Sünnet Ortak Düsünce Konseyi imzasiyla dün yayimlanan bildiride, Reisi'nin desteklenmesinin uygun görüldügü belirtildi.

Ülkedeki Sünni gruplarin önde gelenlerinden "Davet ve Islah Cemaati" ise konuyla ilgili yaptigi yazili açiklamada, Konseyin ülkenin genelindeki Sünnileri temsil etmedigini vurgulayarak, söz konusu karari desteklemediklerini duyurdu.

Iran'in önde gelen Sünni alimlerinden Mevlevi Abdulhamid Ismailzehi'nin oglu Muhammed Tayyib Ismailzehi de dün Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, su ifadeleri kullandi:

"Ehl-i Sünnet Uzmanlar Strateji Konseyi, cumhurbaskani adaylariyla yaptigi istisareler sonucu Ehl-i Sünnet için en uygun adayin Ibrahim Reisi oldugu sonucuna varmistir."

Iran'in Kürdistan eyaletinde Sünnilerin dini lideri olarak bilinen Hasan Emini de yaptigi yazili açiklamada, Iran Ehl-i Sünnet Ortak Düsünce Konseyi veya Ehl-i Sünnet Uzmanlar Strateji Konseyinin çalisma ve kararlarindan haberdar olmadiklarini, söz konusu yapinin ülkedeki Sünnilerin çogunlugunu temsil etmedigini kaydetmisti.

Tahran merkezli 15 üyeden olusan Ehl-i Sünnet Uzmanlar Strateji Konseyi, 2001 yilindaki cumhurbaskanligi seçimlerinde ilk toplantisini yapti.

Iran Ehl-i Sünnet Ortak Düsünce Konseyi olarak da bilinen yapi Beluçistan, Kürdistan, Huzistan ve Horasan gibi ülkenin çesitli bölgelerinden Sünni din adamlarinin katilimiyla meydana gelse de Iran'daki Sünnilerin genelini temsil etmedigi belirtiliyor.

Son yillarda ekonomik sikintilar ve insan haklari konularinda sorunlar yasayan Sünnilerin de ülkenin genelinde oldugu gibi sandiga gitmeye yanasmadiklari ifade ediliyor.

Önceki seçimlerde reformistleri destekleyen bazi Sünni din adamlari ise bu seçimlerde muhafazakar Reisi'yi destekleyerek bölgesel ve mezhebi sorunlarin çözüm yollarini arayacaklarini ileri sürüyor.

Kaynak: AA