Gladyatörler Kentinin Sehir Kapisi Yillar Sonra Yeniden Ayaga Kaldirildi

Mugla'nin Yatagan ilçesindeki Stratonikeia ile Lagina antik kentlerini birbirine baglayan ve ilk çaglardaki dini törenlerde anahtar tasiyanlarin geçtigi kuzey sehir kapisinin sütun ve kemerleri eski görüntüsüne kavusturuldu Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Bilal Sögüt:'Kuzey kapinin bulundugu alan sehrin önemli merkezlerinden birisi. Hem kent hem de antik dönem için çok önemli. Çünkü antik döneme ait Anadolu'da bu sekilde iki girisi olan tek yer burasi'

DURMUS GENÇ - Mugla'nin Yatagan ilçesindeki Stratonikeia ile Lagina antik kentlerini birbirine baglayan kuzey sehir kapisi, yeniden eski ihtisamina kavustu.

Eskihisar Mahallesi'ndeki UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde yer alan ve "Gladyatörler Sehri" olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde kazi, restorasyon ve konservasyon çalismalari yil boyunca devam ediyor.

Kentte yürütülen çalismalara Kültür ve Turizm Bakanligi, Mugla Valiligi, Güney Ege Kalkinma Ajansi, Türk Tarih Kurumu, Yatagan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi destek veriyor.

Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanli ile Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada bulundugu nadir yerlerden olan antik kentteki çalismalar titizlikle yürütülüyor.

Çalismalarda, kuzey sehir kapisi ve önündeki meydanda bulunan sütunlar ayaga kaldirildi.

- "Kuzey kapida yürütülen çalismalar son derece önemli"

Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Bilal Sögüt, AA muhabirine, dünyanin en büyük mermer kenti olan Stratonikeia'da antik dönemlerden günümüze kalintilarin oldugunu, kuzey sehir kapisindaki çalismalara iki yil önce basladiklarini söyledi.

Antik kentteki kuzey kapi, bati cadde, tiyatro, köy meydani ve yeni tanimlanan alanlarda kazi ve restorasyon çalismalari yürüttüklerini aktaran Sögüt, kuzey sehir kapisinin Milattan Sonra 139 yilinda yasanan depremde yikildigini belirtti.

Sögüt, kuzey kapida yürütülen çalismalarin son derece önemli oldugunu vurgulayarak, "Biz asamalar halinde kapilarin ayak taslari, kemerleri ve hatta kemerlerin kilit taslarindaki kapaklarini da yerlestirdik. Böylece antik dönemde Lagina Kutsal alanindan Hekate töreninde gelenlerin ve anahtar tasiyanlarin geçtigi kapiyi, hatta Panamara Zeus kutsal alanindan at üstünde gelen Zeus heykelinin geldigi kapiyi da ayaga kaldirmis olduk." diye konustu.

- "Hem kent için hem de antik dönem için çok önemli"

Kuzey Caddede iki giris kapisi yapilarak, üstlerine kemerlerinin de yerlestirildigini belirten Sögüt, söyle konustu:

"Kuzey kapinin bulundugu alan sehrin önemli merkezlerinden birisi. Hem kent hem de antik dönem için çok önemli. Çünkü antik döneme ait Anadolu'da bu sekilde iki girisi olan tek yer burasi. Burada iki giris kapisi ve bunlarin arasinda çesme aniti var. Bunun cephesi iki katli ve heykellerle süslü. Roma Imparatoru Antoninus Pius'un verdigi parasal destekle ayaga kaldirilan kapiyi yaklasik 1870 yil sonra tekrar ayaga kaldirmis olduk. Buranin devaminda yine Milattan Sonra 365 yilinda depremde yikilan ve Maximus'un parasal destegiyle yapilan caddeyi de ayaga kaldirdik. "

Sögüt, Kuzey Caddede klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve Türk dönemi olmak üzere tüm ögeleri asamalar halinde ayaga kaldirarak ziyaretçilerin gezebilecegi bir alan haline getirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA