Almanya'nin Türkiye Ile Iliskilerinin Bozulmamasi Için PKK'yi Destekleyen Heyete Izin Vermedigi Iddia Edildi

Almanya'nin Düsseldorf Havalimanindan Irak'in Erbil sehrine gitmek isteyen ve polis tarafindan engellenen heyetin "PKK için canli kalkan" olmak için yola çiktigi, Almanya'nin NATO ortagi Türkiye ile iliskilerin bozulmamasi amaciyla havaalaninda durduruldugu iddia edildi.

Almanya'nin etkili gazetelerinden Die Welt'in polis raporuna dayandirildigi haberinde, ülkedeki PKK'ya yakin Kürt derneklerinin terör örgütüne destek olmak amaciyla "canli kalkan" kampanyasi baslattigi, haziran ayi içinde insanlarin gruplar halinde Irak'a gitmek için yola çikacagi belirtildi.

Gazetenin haberinde, Almanya'da yasakli terör örgütü listesinde yer alan PKK'nin NATO üyesi Türkiye'ye karsi olan eylemlere katilmasi ya da pasif destek vermesinin Federal Almanya Cumhuriyeti'nin çikarlarini önemli ölçüde etkileyecegi vurgulanarak, "Alman veya Avrupa vatandaslarinin çatismaya katilmasi Türkiye ile iliskileri olumsuz etkileyecektir." denildi.

- Olay

Almanya'nin Düsseldorf Havalimanindan Irak'in Erbil sehrine gitmek isteyen heyetin ülkeden çikisina polis tarafindan izin verilmemisti.

Polis, aralarinda Hamburg eyaleti Sol Parti Grup Es Baskani ve Eyalet Milletvekili Cansu Özdemir'in bulundugu heyetin, "Almanya’nin itibari zedeleme tehlikesi" gerekçesiyle heyetin ülkeden çikisinin engellendigini açiklamisti.

Polis sözcüsü, yaptigi açiklamada, Özdemir'in ilk basta eyalet meclisi üyesi oldugunu söylemedigini, milletvekili oldugunu daha sonra ögrendiklerini aktarmis, avukatlarinin müracaatindan sonra Özdemir, polis tarafindan serbest birakilmisti.

Sorgulanan diger heyet üyelerinden bazilarinin yurt disina çikis yasagi oldugu bilgisi paylasilmisti.

Kaynak: AA