Sel Ve Dolunun Vurdugu Beysehir'de Metrekareye 63,2 Kilogram Yagis Düstü

Dün yagmur ve dolunun ardindan sele teslim olan Konya’nin Beysehir ilçesinde, metrekareye 63,2 kilogram yagis düstügü, bu oranin Türkiye’deki dünkü en yüksek oranli yagis oldugu bildirildi. Taskin görüntülerinin yasandigi Termiye Çayi’nin ise bugün havadan çekilen görüntülerde hiç su olmadigi, sadece tas ve çamur tabakasinin kaldigi görüldü.

Sel Ve Dolunun Vurdugu Beysehir'de Metrekareye 63,2 Kilogram Yagis Düstü
Beysehir ilçesinde, dün aksam saatlerinde etkili olan ve yaklasik 15 dakika süren yagmur ve ardindan baslayan dolu yagisi, dere ve taskin kanallarinda yasanan su taskinlariyla birlikte sehrin ana caddelerini göle çevirirken, dolu yiginlariyla kaplanan cadde ve sokaklar da beyaz bir görüntüye büründü, bazi is yerleri de dolu yiginlariyla doldu. Beysehir’de çok sayida is yeri ile evin zemin katlarini ve bodrum katlarinda ise su baskinlari yasandi. Yagislarin durmasinin ardindan belediye ekipleri bir yandan su taskini yasanan is yeri ve bodrum katlarinda su tahliye çalismalari yaparken, diger yandan ise asfaltta bozulmalar yasanan güzergahlarda yollari trafige kapatarak bakim ve onarim çalismasi yürütüyor.

Meteorolojiden alinan bilgiye göre, Beysehir’de sele neden olan yagisin Türkiye’nin dünkü yagis rekoru oldugu ortaya çikti. Türkiye’de Beysehir’in dün metrekareye düsen 63,2 kilogramlik yagisla en fazla yagisi alan bölge oldugu bildirildi.

Beysehir’in ardindan 50,1 kilogramlik yagisla Bolu Göynek köyünün ikinci sirada, üçüncü sirada ise Konya’nin Karatay ilçesine bagli Göçü köyü Bozdag mevkisine 42,8 kilogram yagis düstügü ögrenildi.

Beysehir Belediye Baskani Adil Bayindir yaptigi bilgilendirmede, ilçe merkezini olumsuz etkileyen yagisin ardindan kentte 69 is yeri ile evin depo ve bodrumlarinda su baskini yasandigini belirterek, seferber olan ekiplerin gece boyu da mesaisini sürdürerek bu mekanlarda vidanjörlerle su tahliyesi yaptigini söyledi.

Yagislarin ardindan savaklar ile taskin yasanan Termiye Çayi’nin yetersiz oldugunu görebildiklerini vurgulayan Bayindir, “Çünkü çayin iki misli su geldi, yollara tasti. Özdilek Caddemiz bir kanal, nehir gibiydi. Ekiplerimiz gece boyunca çalisti, hala da çalisiyor. Bozulma yasanan yollarda çalismalar yapiliyor, ilçe merkezinin yollari yikanarak temizleniyor. Belediye ekiplerimiz bu sinavi da basariyla geçti, yollarda su koymadilar, özverili çalismalarindan dolayi tüm ekiplerimizin hepsine tesekkür ediyorum” dedi.

Beysehir halkina geçmis olsun dileginde bulunan ve daha büyük afetler olmamasi için Allah’a dua ettiklerini belirten Bayindir, bazi olumsuzluklar yasansa da son yagislarin Beysehir Gölü’ne katki sundugunu, BSA kanalina akan sularin ise asagidaki arazilerin su ihtiyacina ilaç gibi geldigini vurguladi.

Beysehir Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Kaya da, yasanan sel ve doludan kaynakli ilçe genelinde ekili alanlarda bir sorun olustuguna iliskin bir bilginin henüz kendilerine ulasmadigini vurgularken, Beysehir Ziraat Odasi Baskani Mustafa Agrali ise, Yesilyurt bölgesinde yagislardan kaynakli bazi sebze bahçelerinin olumsuz etkilendigi yönünde bilgiler aldiklarini, bunun disinda kuraklik disinda bölgede çok fazla bir sikintinin söz konusu olmadigini ifade etti.

Öte yandan, taskin görüntülerinin yasandigi Termiye Çayi’nin ise bugün havadan çekilen görüntülerde hiç su olmadigi, sadece tas ve çamur tabakasinin kaldigi görüldü.

Içerisinde otomobili ve bazi esyalar bulunan evinin bodrum katindaki garajinin da suyla doldugunu, korumak için bodruma aldigi bazi tavuklarinin da sulardan telef oldugunu vurgulayan Muhammet Gür ise, sebze ekili bahçesinin de yasanan yagistan dolayi su ve çamurla kaplanarak zarar gördügünü, bu yüzden çamurlari temizlemek için saatlerdir mesai yaptigini belirtti.

Kaynak: İHA