Milli Savunma Bakani Akar, Libya Görev Grup Komutanligini Ziyaret Etti

Akar, TürkiyeItalya maçini Libya açiklarindaki TCG Gelibolu Firkateyni'nde bahriyelilerle izledi Akar: 'Türkiye 500 yillik tarihi kardeslik bagi bulunan Libyali kardeslerinin yaninda olmaya devam edecek' 'Türkiye Libya’da yabanci güç degildir. Türkiye, Libya’nin kendi kendine yetebilecek bir seviyeye ulasmasi için gayret göstermeye devam ediyor'

TRABLUS - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Libya Görev Grup Komutanligini ziyaret etti, Türkiye-Italya maçini Libya açiklarindaki TCG Gelibolu Firkateyni'nde bahriyelilerle izledi. Libya halkinin yaninda olmaya devam edeceklerini belirten Akar, "Türkiye, Libya’nin kendi kendine yetebilecek bir seviyeye ulasmasi için gayret göstermeye devam ediyor." dedi.

Akar, dün Italya’nin Sicilya Adasi’nda Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ve Italya Savunma Bakani Lorenzo Guerini ile gerçeklestirdigi üçlü görüsme sonrasinda Libya’ya geçti.

Mitiga Havalimani’nda Libyali ve Türk yetkililer tarafindan karsilanan Akar, Libya Görev Grup Komutanligini ziyaret etti.

Ziyaret sonrasinda helikopterle Libya açiklarindaki TCG Gelibolu Fiirkateyni'ne giden Akar, faaliyetlere iliskin bilgi aldi, personelle bir araya geldi.

Türkiye'nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde uluslararasi alanda bir özne oldugunu belirten Akar, etki ve ilgi alani genisleyen Türkiye’nin bölgesel, küresel baris ve istikrar için önemli sorumluluklar üstlendigini, üstlenmeye devam ettigini bildirdi.

Türkiye ve Libya arasindaki 500 yillik kardeslik baglarina vurgu yapan Akar, “Libyali kardeslerimizin yanindayiz” diye konustu.

“Sizlerin Libya’daki varligi kardesligimizin, dostlugumuzun ve dayanismamizin en önemli nisanesidir” diyen Akar, “Türkiye Libya’da yabanci güç degildir” ifadesini kullandi.

Libya’nin daveti üzerine Türkiye’nin ülkeye gelerek ikili anlasmalara ve uluslararasi hukuka uygun sekilde askeri, egitim is birligi ve danismanlik faaliyetlerini yerine getirdigini aktaran Akar, "Türkiye, Libya’nin kendi kendine yetebilecek bir seviyeye ulasmasi için gayret göstermeye devam ediyor. Libya birliklerinin uluslararasi standartlara ulasmasi için egitim, yardim ve danismanlik destegine devam ediyoruz. Amacimiz Libya’nin birligi, bütünlügü, baris ve istikraridir." açiklamasinda bulundu.

"Tek Libya"nin önemine isaret eden Akar, sorunun Hafter ve destekçileri oldugunu söyledi. Akar, "Libya Libyalilarindir" anlayisi içinde Libya’nin yaninda olmaya, onlara destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

- "Önümüzdeki dönem görüsmelerimiz daha da artacak"

Akar, TCG Gelibolu’da, AA muhabirinin gündeme iliskin sorularini da yanitladi.

Sicilya’da Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ve Italya Savunma Bakani Lorenzo Guerini ile gerçeklestirdigi toplantilara iliskin degerlendirmesi sorulan Akar, sunlari söyledi:

“Hem ikili hem de ittifak içindeki bazi konulari görüsme ve bu konuda karsilikli bilgi alisverisinde bulunma firsati bulduk. Memnuniyetle belirtmek isterim ki görüstügümüz konularin büyük bir bölümünde mutabik oldugumuzu, anlayis birligine sahip oldugumuzu da görmüs bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu anlayisla iliskilerimizin, görüsmelerimizin daha da artmasi için mutabik kaldik. Bunu da gerçeklestirecegiz. Bir taraftan personelin egitimi, personel degisimi, tatbikatlara katilimin yani sira savunma sanayi alaninda mevcut iliskilerimizi nasil daha da gelistirebilecegimizi de görüsme firsati bulduk."

Türk Silahli Kuvvetlerinin (TSK) yogun çalismalarla hem ülkesinin hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak için gayret gösterdigini hem de ittifakin, dost ve müttefik ülkelerin, hak ve hukukuna önemli katkilar sagladigini dile getiren Akar, "Hem finansal hem operasyonlara saglanan katki hem de karargahlardaki personel sayimiz bakimindan TSK olarak NATO içinde önemli, seçkin ve saygin bir yerimiz var. Bunu korumak ve devam ettirmek bakimindan NATO içinde bize verilen görevleri eksiksiz, aksaksiz yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz." diye konustu.

- Akdeniz’den "Bizim Çocuklara" destek

ABD Savunma Bakani Austin ile gerçeklestirdigi telefon görüsmesinin nasil geçtigine yönelik soruya da Akar, "Gayet açik, net, yapici yaklasim içinde hem ikili hem de ittifak içindeki konularla karsilikli görüs alisverisinde bulunduk. Degerlendirmelerimizi paylastik ve olumlu yaklasim içinde görüsmeyi tamamladik. Biz bildiklerimizi, inandiklarimizi hem ülkelerimiz hem ittifak için yararli olacak ne varsa bunlari muhataplarimizla paylasmaya devam ediyoruz." yanitini verdi.

Gemi personeli ile yemekte bir araya gelen Akar daha sonra bahriyelilerle Libya açiklarindaki gemide A Milli Futbol Takimi’nin 2020 Avrupa Sampiyonasi'nda ev sahibi Italya ile oynadigi açilis maçini televizyondan izledi.
Kaynak: AA