Meksika'dan Latin Amerika Ülkelerine 1.2 Milyon Doz Asi Yardimi

Meksika hükümeti, Arjantin’e 800 bin, Bolivya’ya 150 bin, Paraguay’a 150 bin ve Orta Amerika ülkesi Belize’ye 100 bin olmak üzere toplamda 1.2 milyon doz AstraZeneca asisi bagisladigini duyurdu.

Meksika'dan Latin Amerika Ülkelerine 1.2 Milyon Doz Asi Yardimi
Dünya genelinde korona virüse (Covid-19) karsi asilamalar hiz kesmeden devam ederken, Meksika hükümeti, Güney Amerika ülkeleri Arjantin, Bolivya, Paraguay ve Orta Amerika ülkesi Belize’ye toplam 1.2 milyon doz AstraZeneca asisi bagisladigini duyurdu. Meksika Disisleri Bakani Marcelo Ebrard yaptigi açiklamada, Meksika hükümetinin bu bagisi Latin Amerika ve Karayip Devletleri Toplulugu’nun (CELAC) dönem baskani sifatiyla yaptigini belirtti.

Bakan Ebrard’in yaptigi açiklamaya göre, bu hafta sonu toplamda 400 bin doz asi bölgedeki 3 ülkeye hibe olarak ulastirilacak, Bolivya ve Paraguay önümüzdeki pazar günü asilari teslim alacak. Arjantin’e 800 bin, Bolivya’ya 150 bin, Paraguay’a 150 bin ve Belize’ye 100 bin doz AstraZeneca asisi bagislanacak. Ebrard ayrica, sevkiyatin Meksika Hava Kuvvetleri’nin destegi ile yapildigini, önümüzdeki günlerde Guatemala, Honduras ve El Salvador’a da asi destegi sevkiyati yapilacagi bilgisini verdi.

Disisleri Bakani Ebrard 25 Mayis’ta açikladigi gibi Arjantin’e de 800 bin doz AstraZeneca asisinin bugün yola çiktigini, bu teslimatin Meksika’nin Arjantin ile taahhüt ettigi asi dayanisma anlasmasi kapsaminda gerçeklestirildigini bildirdi.

Asiyi gelistiren AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi ile 2020 yilinda Arjantin’in asiyi islemesi ve Meksika’nin da paketlemesi konusunda varilan anlasma ile AstraZeneca Latin Amerika’ya 150 milyon doz asi göndermeyi taahhüt etmisti.

(Saim Sevinç/ IHA)
Kaynak: İHA