Lübnan'da Hükümeti Kurmakla Görevli Hariri Açiklamasi 'Lübnan Her Geçen Gün Ekonomik Ve Sosyal Olarak Kötüye Gidiyor'

Lübnan’da yaklasik 8 aydir yeni hükümeti çabalarini sürdüren Saad el-Hariri, ülkenin hem ekonomik hem de sosyal açidan her geçen gün kötüye gittigini söyledi.

Beyrut Limani'ndaki patlamanin ardindan istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine 22 Ekim 2020'de yenisini kurmakla görevlendirilen Hariri, Lübnan'da Sünni Müslümanlarin dini mercisi konumundaki Müftü Seyh Abdullatif Deryan'i makaminda ziyaret etti.

Hariri, görüsmenin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, yeni hükümeti kurma sürecine iliskin çalismalarini Seyh Deryan ile paylastigini belirtti.

"Benim ve Müftünün gözü ülkenin üzerinde, bizleri ilgilendiren de Lübnan'dir. Lübnan her geçen gün ekonomik ve sosyal olarak kötüye gidiyor." diyen Hariri, yaklasik 8 aydir sonuç vermeyen hükümeti kurma görevini iade edip etmeyecegi yönünde gazetecilerden gelen soruyu yanitsiz birakti.

Öte yandan yerel basinda, Lübnan Müftüsü Seyh Deryan ile görüsmenin ardindan Hariri'nin yeni hükümeti kurma görevini birakmaya niyetlendigi iddialari yer aldi.

- Lübnan'daki ekonomik ve siyasi durum

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip bulunan Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama Lübnan'daki ekonomik sikintilari artirdi ve yeni bir hükümet krizi dogurdu.

Basbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasinda yasanan anlasmazliklar nedeniyle ülkede aylardir yeni hükümet kurulamadi.

Siyasi güçler ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yillardir iktidari paylasan mezhepsel siyasi partilerin yer almadigi, teknokratlardan olusan küçültülmüs bir hükümetin kurulmasini talep ediyor.

Yerel para birimi Lübnan lirasi, Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken karaborsada dolar 15 bin lira üzerinden islem görüyor.

Kaynak: AA