Huzurevi Sakinlerinin Bir Yillik Hasreti Sona Erdi

Kovid19 salgini sebebiyle bir yili askin süredir ziyarete kapali olan huzurevlerinin, kademeli normallesme adimlari kapsaminda yeniden açilmasiyla yakinlarini göremeyen yaslilar, sevdikleriyle yüz yüze bulusabilmenin mutlulugunu yasadi Kardesiyle bir araya gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligina bagli Seyranbaglari Huzurevi'nde kalan 66 yasindaki Ümit Yavuz Akgün: 'Bir yildir bunu bekliyorduk, asilarimizi da olduk. Çok mutluyum su anda kardesimle bulustum. Çok duygulandim ve sevindim. Uzun zamandir görüsemiyoruz, bir sene oldu' Kardesi 62 yasindaki Gülay Koçak: 'Kademeli normallesme haberini aldigimizda çok sevindik. Yüz yüze görüsmek çok önemli, degerli. Sarilamasak da bir arada, yakin olmak çok mutluluk veriyor'

BURCU ÇALIK - Kovid-19 salgini sebebiyle bir yili askin süredir ziyarete kapali olan huzurevlerinin, kademeli normallesme adimlari kapsaminda yeniden açilmasiyla yakinlarini göremeyen yaslilar, sevdikleriyle yüz yüze bulusabilmenin mutlulugunu yasadi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Kovid-19 salgininin görüldügü Mart 2020'den itibaren resmi ve özel huzurevleri, engelli bakim ve rehabilitasyon merkezleri ile çocuk evleri gibi tüm kuruluslarda ziyaretçi yasagindan "sabit vardiyali" çalisma sistemine kadar pek çok önlemi devreye almisti.

Kuruluslarda kalan kisilerin sagliginin korunmasi amaciyla bir yildan fazladir devam eden ziyaret kisiti uygulamasi, Saglik Bakanligi ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Cumhurbaskanligi Kabinesinde alinan kararlar dogrultusunda, 1 Haziran'dan itibaren sona erdi. Bu kapsamda kuruluslardaki ziyaretlere, bu yerlerde kalan her kisi için haftada en fazla bir ziyaret olacak sekilde izin verildi.

Kademeli normallesme adimlari kapsaminda alinan bu kararin ardindan uzun süredir yakinlarini göremeyen huzurevi sakinleri de sevdikleriyle yüz yüze bulusabilmenin mutlulugunu yasadi.

- "Yüz yüze görüsebilmek daha çok mutlu ediyor"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligina bagli Seyranbaglari Huzurevi Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan 66 yasindaki Ümit Yavuz Akgün'ün kardesi Gülay Koçak ile bulusmasi duygulu anlara sahne oldu.

Kovid-19 önlemleri çerçevesinde maske ve mesafe kurallari dogrultusunda kardesiyle bir araya gelen Akgün, yakinina sarilamasa da onu görebilmenin kendisini çok mutlu ettigini vurguladi.

Akgün, duygularini, "Bir yildir bunu bekliyorduk, asilarimizi da olduk. Çok mutluyum su anda, kardesimle bulustum. Çok duygulandim ve sevindim. Uzun zamandir görüsemiyoruz, bir sene oldu. Telefonla görüsebiliyorduk ama o da yeterli degildi. Yüz yüze görüsebilmek daha çok mutlu ediyor. " sözleriyle dile getirdi.

- "Lütfen sirasi gelen tüm vatandaslar asilarini olsun"

"Torunlarim" diyerek anlattigi yegenlerinin çocuklarini çok özledigini ve onlarla da görüsmek istedigini belirten Akgün, "Pandeminin bitmesi için asi olmamiz lazim. Asidan baska kurtulus yok. Lütfen sirasi gelen tüm vatandaslar asilarini olsun." çagrisinda bulundu.

Huzurevinde gerçeklestirilen etkinliklerle güzel vakit geçirdiklerini, kendilerine çok iyi bakildigini anlatan Akgün, salgin döneminde çokça kitap okudugunu, bazi huzurevi sakinlerinin de kitap yazdigini anlatti.

Akgün, "Salgin bittiginde ilk yapmak istedigim tiyatroya, sinemaya gitmek ve piknik yapmak. Sevdiklerimle tatile gitmeyi de çok özledim. En çok da torunlarimla sarilmayi özledim." diye konustu.

- "Yüz yüze görüsmek çok önemli, degerli"

Ümit Yavuz Akgün'ün kardesi 62 yasindaki Gülay Koçak da "Kademeli normallesme haberini aldigimizda çok sevindik. Yüz yüze görüsmek çok önemli, degerli. Sarilamasak da tokalasamasak da bir arada, yakin olmak çok mutluluk veriyor.

Çocuklarinin henüz asi olmadiklari için risk almamak adina dayilarini görmeye gelemedigini dile getiren Koçak, görüntülü konusma ile hasret giderdiklerini aktardi.

Koçak, salgin sona erdiginde bol bol seyahat etmeyi, dostlariyla bulusmayi hayal ettigini söyledi.

- Huzurevi sakinleri "Dijital Bahar" odalarinda keyifli vakit geçiriyor

Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi himayesinde, Turkcell tarafindan Seyranbaglari Huzurevi Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezinde olusturulan "Dijital Bahar" isimli teknolojisi odasi, burada kalan yaslilara keyifli vakit geçirme imkani da sunuyor.

BiP uygulamasi araciligiyla sevdikleriyle bir araya gelebilen, "TV+, Fizy ve Dergilik" gibi uygulamalari bu odadan kullanabilen huzurevi sakinleri, elektronik ortamda eglenceli oyunlar da oynayabiliyor.

"Dijital Bahar" odasinin müdavimlerinden 74 yasindaki eski milli basketbolcu Özcan Yaykin, "Burada büyük bir huzur içinde, huzurevinde vakit geçiriyorum. Kimsem de yok. Huzurevinde iki kitap hazirladim. Babam sehit olmustu, üçüncü kitabimi da onun için hazirliyorum." dedi.

Yaykin, "Teknoloji odasinda vakit geçirmeyi çok seviyorum. Bize uzaklari yakinlastirdi. Yakinlarimizla görüntülü konusmalar yapiyoruz. Büyük ekranda basketbol ve voleybol maçlarini keyifle, heyecanla seyrediyorum." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA