Dünya Çip Üretiminin Yarisindan Fazlasini Karsilayan Tayvan'daki Kuraklik, Çip Üretimini Sekteye Ugratabilir

Uzmanlar, dünya çip üretiminin yarisindan fazlasini karsilayan Tayvan'da görülen son 50 yilin en agir kurakliginin çip üretimini olumsuz etkileyebilecegini belirtiyor.

CNN'in haberine göre, Capital Economics'in Asya Bas Ekonomisti Mark Williams, Ada'daki su kitligi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin yani sira elektrik kesintilerinin "çip üretimi üzerinde baski" olusturdugunu söyledi.

Kuraklik, çip üretim sektörü liderlerinden Tayvan Yari Iletken Üretim Sirketi (TSMC) de dahil olmak üzere Ada'nin çip üreticileri açisindan büyük bir engel teskil ediyor. TSMC, çip üretiminde günde 156 bin ton su kullandigini açikladi. Suyun yari iletken olan çipi olusturan çok sayida metal katmani temizlemek için kullanildigi aktariliyor.

Ulusal Tayvan Üniversitesinden elektrik mühendisi Jefferey Chiu, "Bir çipte milyarlarca transistör var ve tüm sinyalleri birbirine baglamak için çok sayida metal katmana ihtiyacimiz var. Her islem bittikten sonra yüzeyi tekrar tekrar (suyla) temizlememiz gerekiyor." dedi.

Tayvanli yetkililer, kuraklik tedbirleri kapsaminda Ada genelinde musluk suyu tedarikinde sinirlamaya gitti. TSMC halihazirda su tasimaciligi ve geri dönüsüm yöntemleriyle su kitligina çözüm bulmaya çalisiyor. Sirket, mevcut tedbirlerle üretimin su ana kadar etkilenmedigi bilgisini paylasti.

- Iklim degisikligi Tayvan'daki kurakligi artirabilir

Uzmanlar, kurakligin gelecekte daha da agirlasabilecegi uyarisinda bulunuyor. Academia Sinica'dan iklim arastirmacisi Hsu Huang-hsiung, iklim degisikligi sebebiyle gelecek yillarda Tayvan'a daha az yagis düsmesinin beklendigine, bunun da daha agir kurakliklara neden olabilecegine isaret etti. Hsu, Tayvan'daki çip üretimini kurakligin yani sira artan elektrik talebinden kaynaklanan kesintilerinden de olumsuz etkiledigini vurguladi ve daha fazla yenilenebilir enerjiye yatirim yapilmasi çagrisinda bulundu.

TSMC, Ada genelinde günes enerji santralleri ve rüzgar enerjisi üretim tesisleriyle ortaklik kurarak enerji arzini desteklemek için çalismalara basladigi, 2050'ye kadar üretimini tamamen yenilenebilir enerjiyle yapmayi planladiklari bilgisini paylasti.

- Çip, teknolojik ürünlerin vazgeçilmez bir parçasi

Yari iletken çipler, akilli telefonlar ve arabalardan çamasir makinelerine kadar çok genis bir teknolojik ürün yelpazesinin vazgeçilmez parçasi olarak öne çikiyor.

Dünyanin en büyük çip üreticisi olan TSMC, Apple, Qualcomm ve Nvidia dahil olmak üzere kendi çiplerini tasarlayabilen ancak bunu yapacak kaynaklara sahip olmayan birçok sirkete tedarik sagliyor.

Kurakligin yani sira Ada'nin çip üretimi, Kovid-19 nedeniyle de sekteye ugrarken, baskent Taipei'nin güneybatisindaki en az 5 çip üreticisi salginin artisa geçmesi üzerine bazi faaliyetlerini askiya almak zorunda kaldi.

Capital Economics'ten Williams, geçen ay Tayvan'da ihracattan daha fazla siparis alindigini belirterek çip talebinin salgin öncesine göre yüzde 74 daha fazla oldugunu ve biriken taleplerin karsilanmasinin uzun sürebilecegini ifade etti.

Kaynak: AA