Bosna Savasinda Diri Diri Yakilan Üç Bin Kurban Güllerle Anildi

Bosna Hersek'te 1992-1995 yillari arasinda yasanan savasta, ülkenin dogusundaki Visegrad sehrinde katledilen 3 binden fazla Bosnak için katliamin 29'uncu yilinda anma töreni yapildi.



Visegrad Islam Meclisi, Visegrad 92' Kayip Aileleri Dernegi ve Savas Magduru Kadinlar Dernegi tarafindan Visegrad'daki Sokollu Mehmet Pasa Köprüsü'nde düzenlenen anma törenine, Sirp Cumhuriyeti (RS) Baskan Yardimcisi Ramiz Salkic ile çok sayida kurban yakini katildi.

Katliamda 17 yakinini kaybeden Mirsada Tabakovic, yaptigi açiklamada, savas anilarinin halen çok taze oldugunu animsatti.

Katledilen kurbanlarin bir kisminin Drina Nehri'ne atildigini, bir kisminin ise kepçelerle gömüldügünü anlatan Tabakovic, "Kepçe sesi duyunca o ana dönüyorum. Kurbanlarin cesetlerini kamyonlara yükleyip nehre atiyorlardi. Kamyonu takip eden kepçeleri gördügümüzde cesetleri gömeceklerini anlardik." diye konustu.

Saraybosna Üniversitesi Insanliga Karsi Suç ve Uluslararasi Hukuk Arastirmalari Enstitüsünden Doç. Dr. Ermin Kuka da Bosnaklara yönelik katliamlarla Visegrad nüfusunun etnik yapisinin köklü bir degisime ugratildigini vurguladi.

Kuka, "1991 yilinda Visegrad sehrinde 13 binden fazla Bosnak yasiyordu, 2013 yilinda yapilan nüfus sayiminda ise Bosnak nüfusun sayisi bine yakindi." dedi.

Savas Magduru Kadinlar Dernegi Baskani Bakira Hasecic ise daha fazla vakit kaybetmeden, kurbanlarin cesetlerinin bulunmasina yönelik çalismalarin baslatilmasi için yetkili kurumlara basvurulmasi gerektigini belirtti.

Tören kapsaminda, katledilen 3 bin kurban anisina Drina Nehri'ne sembolik olarak 3 bin gül atilarak dualar edildi.

Kurbanlarin bir kismi, 14 Haziran 1992'de Adem Omeragic'in Pionirska Sokagi'ndaki evinde, bir kismi ise 27 Haziran 1992'de ise Meho Aljic'in Bikavac kasabasindaki evinde diri diri yakilarak öldürülmüstü.

Hollanda'nin Lahey sehrindeki Uluslararasi Ceza Mahkemesinin (ICTY) "Bosna savasindaki en büyük insanlik tahribi" olarak nitelendirdigi katliamda, aralarinda kadin, çocuk ve yaslilarin da bulundugu 140'tan fazla sivil hayatini kaybetmisti.

Koritnik köyü sakinlerini, Omeragic'in evine kapatarak diri diri yakan Milan Lukic önderligindeki Sirp askerleri, eve havan topu firlatarak camdan kaçmaya çalisan kurbanlari kursuna dizmisti.

Katliamda 8 kisi hayatta kalmayi basarirken en küçük kurban annesinin kucaginda can veren iki günlük bir bebek olmustu.

Uluslararasi Savas Suçlari Mahkemesi ve Bosna Hersek Mahkemesi, simdiye kadar Visegrad'da islenen suçlarla ilgili 18 Sirp askerini 246 yil hapse mahkum etti. Saniklardan Milan Lukic ise ömür boyu hapis cezasina çarptirildi.

Kaynak: AA