Amasya'da 'Uluslararasi Atatürk Kültür Ve Sanat Festivali' Basladi

Amasya'da düzenlenen Uluslararasi Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kente gelisinin canlandirilmasi ve konvoyla basladi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 12 Haziran 1919'da Amasya’ya geldiginde karsilandigi Cülüs Tepe mevkisinde temsili karsilama töreni yapildi.

Daha sonra, Atatürk'ü karsilama heyetinin basinda bulunan ve "Pasam bütün Amasya emrinizdedir." diyen Amasya Müftüsü Haci Hafiz Tevfik Efendi ile sehir merkezine dogru yürüyüs canlandirildi.

Ardindan Vali Mustafa Masatli, Belediye Baskani Mehmet Sari, protokol üyeleri ve vatandaslarin bulundugu araçlarla Cülüs Tepe'den Yavuz Selim Meydani'na kadar "Atatürk ve Bayraga Saygi" konvoyu düzenlendi.

Meydanda saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan Atatürk'ün Amasya'ya gelisinde halka hitaben yaptigi konusma okundu.

Vali Masatli, yaptigi konusmada, ecdatlarinin sergiledigi olaganüstü gayrete ve Milli Mücadele'ye tam destek veren Amasyalilara sayginin ifadesi olarak çesitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Amasya'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasina giden yolda önemli bir kilometre tasi oldugunun altini çizen Varol, "Bu tarihi günün yil dönümünde ülkemizin kurtulusu için mücadele etmis basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaslarini, sehitlerimizi ve gazilerimizi saygiyla yad ediyorum. Onlarin bizlere emanet ettigi ülkemizi dünya devletleri arasinda hak ettigi noktaya ulastirabilmek, onlara olan gönül borcumuzdur." dedi.

Sari ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yanindaki heyetin Amasya'ya gelislerinin 100. yilini kutladiklarini belirterek "Geçmisten aldigimiz dersle bizi millet yapan degerlerimizi tartisma konusu yapmamaliyiz. Geçmiste ecdadimizin yaptigi gibi besikteki bebegimizden ak saçli dedemize kadar birbirimize sevgiyle yaklasarak Anadolu'yu cennetten bir köse yapabiliriz. Devletimiz bir daha kötü günler görmesin." diye konustu.

- Sosyal mesafeli konser

Etkinlikler, daha sonra Çelebi Mehmet Meydani'nda yerli ve yabanci halk oyunlari ekiplerinin gösterileriyle devam etti.

Amasya Belediyesinin meydana yerlestirdigi minderlere oturan vatandaslar, sosyal mesafelerini koruyarak TRT sanatçisi Ethem Kaya'nin seslendirdigi parçalara eslik etti.

Etkinlikler, 14 Haziran Pazartesi günü Türk Yildizlari gösterisiyle devam edecek.

Kaynak: AA