Yurt Içi Piyasalar, Sanayi Üretimi Verisine Odaklandi

AA Finans'in gerçeklestirdigi ankete katilan ekonomistler, takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin nisanda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 63,5 artmasini bekliyor.

Küresel piyasalar veri gündeminin zayiflamasi ile ABD Baskani Joe Biden'in yapacagi ikili görüsmelerden gelecek haber akisina odaklanirken, yurt içinde sanayi üretimi verileri takip edilecek.

ABD'de dün açiklanan mayis ayi enflasyon verisinin, yillik yüzde 5 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyeye isaret etmesinin ardindan piyasalarda artisin geçici oldugu ve para politikalarinin destekleyici kalmaya devam edecegi iyimserliginin sürdügü görülüyor.

Beklentileri asan ABD enflasyonunda alt kalemlerin, artisin geçici oldugu yönündeki söylemleri desteklemesi ve dün Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde'in parasal ve mali desteklerin devam etmesi yönündeki vurgusu pay piyasalarinda satislari sinirladi.

Analistler, enflasyondaki yükselisin pay piyasalarina etkisi sinirli olsa da ABD'nin 10 yillik tahvillerine ilginin artarak devam etmesinin dikkati çektigini bildirdi. ABD'nin 10 yillik tahvil faizi yatirimcilarin artan talepleriyle yüzde 1,4290'a kadar geriledi ve böylece 3 Mart'tan bu yana en düsük seviyesini gördü.

New York borsasinda ise alicili bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,06, S&P 500 endeksi yüzde 0,47 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,78 deger kazandi.

Avrupa tarafinda, dün gündemin odaginda ECB'nin toplantisi ve ECB Baskani Lagarde'in açiklamalari vardi. ECB, dünkü toplantisinda beklentiler dogrultusunda faiz oranlari ve varlik alim programinda degisiklige gitmedi.

Lagarde, enflasyonun yilin ikinci yarisinda daha da artmasini beklediklerini ancak geçici faktörlerin ortadan kalkmasi ile düsüsün baslayacagini belirterek, ekonomik aktivitenin hizlanmasini beklediklerini kaydetti. Pandemi Acil Varlik Alim Programi'nin (PEPP) büyüklügü ve hizi ile ilgili tartismak için erken oldugunu dile getiren Lagarde, mali ve para politikalarinda destekleyici durusun devam etmesi gerektigini vurguladi.

Bu gelismelerle Avrupa borsalari karisik bir seyir izledi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,06 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,26 deger kaybederken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10 yükseldi.

Avrupa borsalarindaki karisik görünüm, Asya pay piyasalari ile haftanin son islem gününe de tasindi. Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 yükselis kaydederken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,4 deger kaybetti.

Dün ABD'de açiklanan enflasyon verisinin ardinda yüzde 0,5 artisla günü 1.898 dolardan tamamlayan altinin ons fiyati ise, bugün Asya piyasalarinda analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1.900 dolar seviyesini test ediyor.

Yurt içinde, dün pozitif seyreden Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,52 deger kazanarak günü 1.456,68 puandan tamamladi. Düsüs egilimi hizlanan ve yüzde 1,9 azalisla 8,4269'a gerileyen dolar/TL ise bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,4320 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, ABD Baskani Joe Biden'in, Avrupa turundan gelecek haber akisinin gündemin odaginda bulundugunu bildirdi.

Bugünün veri takviminde, yurt içinde sanayi üretimi endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin Piyasa Katilimcilari Anketi, yurt disinda ise ABD'de açiklanacak tüketici güven endeksinin öne çiktigini belirten analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.390 puanin destek, 1.470 seviyesinin direnç konumunda oldugunu kaydetti.

AA Finans'in gerçeklestirdigi ankete katilan ekonomistler, takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin nisanda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 63,5 artmasini bekliyor. Arindirilmis sanayi üretimi endeksi martta yillik yüzde 16,6 ve aylik yüzde 0,7 artis göstermisti. Arindirilmamis sanayi üretim endeksi de yillik yüzde 19,9 yükselmisti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, nisan ayi sanayi üretimi ve perakende satis endeksi

14.30 Türkiye, TCMB Piyasa Katilimcilari Anketi

17.00 ABD, Michigan Üniversitesi haziran ayi tüketici güven endeksi
Kaynak: AA