Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlari, Günes Enerjisi Santrali Temel Atma Töreni

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum: 'Binalarda enerji kimlik belgesini zorunlu hale getirdik. Tam 1,2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Hedefimiz, bütün binalarimizin, enerji kimlik belgesi alabilecek standartlara kavusmasidir' 'Yeni yapilacak binalarimizda elektrikli sarj ünitesi koyma zorunlulugunu getirdik. Sayin Bakanimiz masallah TOGG'a hazir, bizi de hazirladi, 84 milyonu da hazirladi. Sayin Bakanim merakla ve heyecanla bekliyoruz. Biz de çalisiyoruz, bu süreçte sehirlerimizi TOGG'a hazirliyoruz'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "Binalarda enerji kimlik belgesini zorunlu hale getirdik. Tam 1,2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Hedefimiz, bütün binalarimizin, enerji kimlik belgesi alabilecek standartlara kavusmasidir." dedi.

Kurum, Konya'nin Karapinar ilçesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ve Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'in da katilimiyla düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlari, Günes Enerjisi Santrali Temel Atma Töreni'nde, yenilenebilir enerjinin tüm dünyanin gündeminde oldugunu vurguladi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji noktasinda Avrupa'da 7, dünyada 13. sirada oldugunu ifade eden Kurum, "Bugün tüm dünya iklim degisikliginin olumsuz etkileriyle adeta bogusuyor. Maalesef biz de iklim krizinin olumsuz etkilerini en derinden hisseden ülkelerden biriyiz. Bakin, çok uzaga gitmemize gerek yok. Burada, Karapinar'imizda, bizim çocuklugumuzda 30-40 metrelerden su bulunabilirdi. 250 metrelere kadar inilmesine ragmen su zor bulunuyor. Obruklarin sayisi ne yazik ki 600'ü geçmis durumda. 'Dünya'nin nazar boncugu' Meke Gölü kurudu. Ülkemizin her yerinde, sel, heyelan, hortum, kuraklik gibi siddeti sürekli artan afetler yasiyoruz." diye konustu.

Kurum, Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatirimlarinin, fosil yakit kullanimini azaltmasi bakimindan iklim dostu yatirimlar olarak hayati önem tasidigini söyledi.

Bakanlik olarak, iklim dostu tüm enerji yatirimlarini desteklediklerini dile getiren Kurum, sunlari kaydetti:

"Burada 27 milyon metrekarelik bu alani, Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiza hemen tahsis ettik. Bugün tesisimizin 267 megavat panel gücündeki 4 milyon metrekarelik FAZ-I kisminin panel kurulumu tamamlandi. Insallah Karapinar GES tam kapasiteyle, 2022 yilinin sonunda devreye alinacak. Burada 20 milyon metrekarelik, yani 2 bin 600 futbol sahasi büyüklügündeki bir alan, günes panelleriyle donatilacak. Her yil 1,5 milyon ton fosil yakit kullanimi da engellenmis olacak."

Tesisin bölgeye hareketlilik getirmesini, Konya ve Karapinar'a istihdam saglamasini temenni eden Kurum, bölgenin turizme de katki sunabilecegini söyledi.

Kurum, dünyada enerjinin büyük bir bölümünün binalarin yapim ve kullaniminda tüketildigini ifade ederek, söyle konustu:

"Biz de binalarda enerji kimlik belgesini zorunlu hale getirdik. Tam 1,2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Hedefimiz, bütün binalarimizin, enerji kimlik belgesi alabilecek standartlara kavusmasidir. Yine Sifir Atik Hareketi'miz ile bugüne kadar 356 milyon kilovatsaat enerji ürettik. 50 milyon varil petrolden tasarruf ettik. Tam 209 milyon agacimizi kurtardik. 81 sehrimize 81 milyon metrekare millet bahçesi çalismalarimizda bugün 61 millet bahçemizi tamamladik. Korunan alanlarimizi, milli parklarimizi, irmaklarimizi yesil aglarla birbirine baglayan, ekolojik koridorlar olusturuyoruz. Yine çevreye saygili sehirler diyerek tüm insa çalismalarimizi, yenilenebilir enerjiye tam uyumlu bir sekilde hayata geçiriyoruz."

- "Türkiye TOGG'a hazir"

Kurum, çevre ve iklim dostu elektrikli araç kullaniminin yayginlasmasi için çalismalarin devam ettigini vurgulayarak, "Yeni yapilacak binalarimizda elektrikli sarj ünitesi koyma zorunlulugunu getirdik. Zaten Sanayi Bakanimiz da herkesi tebessüm ettiren bir mesajinda, Doblo'yu sattigini ilan etmisti. Sayin Bakanimiz masallah TOGG'a hazir, bizi de hazirladi, 84 milyonu da hazirladi. Sayin Bakanim merakla ve heyecanla bekliyoruz. Biz de çalisiyoruz, bu süreçte sehirlerimizi TOGG'a hazirliyoruz." seklinde konustu.

Kurum, artik sadece ülkelerin degil sehirlerin de yaristigini vurgulayarak, Konya'ya çevre ve sehircilik yatirimlari noktasinda milyonlarca liralik eser kazandirdiklarini söyledi.

Karapinar Atiksu Aritma Tesisi'nin yapiminin tamamlandigini dile getiren Kurum, "Içme suyu kalitesinde su aritan tesisimizle Meke Gölü'nü besliyoruz. Insallah Meke Gölü'müzü, büyüleyici görüntüsüne yeniden kavusturuyoruz." dedi.

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Leyla Sahin Usta da Türkiye'nin yakin siyasi tarihinde güçlü iktidarlar döneminde büyük yatirimlarin hayata geçirildigini söyledi.

Cumhurbaskanin Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde güçlü siyasi iradeyle Türkiye'nin büyük yatirimlara ve basarilara imza attigini belirten Usta, sunlari kaydetti:

"Konya'da temelini atacagimiz SCADA Merkezi ile yakin zamana, 2022 yilina hedeflenmis bu enerji santralinin tamamlanmasi için büyük heyecanli adimla yola devam ediyoruz. Konya'ya bu yatirimin gelmesi için emege geçenlere tesekkür ediyorum. Salgin sartlarina ragmen çalismalarimizi sürdürüyoruz. Agri'da yüklü miktarda altin ve gümüs rezervi bulundugunu bakanlarimizin müjdeleriyle duyduk. Türkiye'nin önünü kesmeye ve engellemeye çalisanlara ragmen, eski Türkiye hayaliyle bir takim sig gündemlerle ülkeyi mesgul edip, 'biz Türkiye'yi eski parlamenter sisteme döndürecegiz' diyerek bu yatirimlari engellemeye çalisanlara ragmen önümüze bakiyoruz. Isimize bakiyoruz, gerçek gündemlerle çalismalarimiza hizla devam ediyoruz."

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Baskani Ziya Altunyaldiz ise günese dogru yürümenin mutlulugunu ve huzurunu yasadiklarini belirtti.

Dünyanin yasanabilir kilinmasi için yenilenebilir enerjiye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuldugunu dile getiren Altunyaldiz, "Kalyon enerjinin bu yatirimiyla Cemal Kalyoncu'nun üstün gayret ve çabalariyla artik Konya'miz günes enerjisinde bir merkez konumuna geldi. Tarim sehrinin sanayi sehri olmasi yaninda yenilenebilir merkezi ve üretim kaynagi haline geldi." diye konustu.

Törene, bakanlarin yani sira, AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, AK Parti Konya milletvekilleri Ahmet Sorgun, Orhan Erdem, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) Baskani Mustafa Yilmaz, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ve sirket yetkilileri katildi.
Kaynak: AA