Yemen'de Husilerin Ablukasi Altindaki Taiz Halkinin Nefes Alma Duragi Açiklamasi Sabir Dagi

Arap Yarimadasi'nin en yüksek ikinci dagi Sabir, Taiz sakinlerinin sehrin gürültü ve kosusturmacasindan sigindiklari bir liman oldu.

MUHAMMED ES-SAMII - Yemen'de iç savasin basindan bu yana Husiler tarafindan abluka altinda tutulan Taiz kentindeki Sabir Dagi, bitmek bilmeyen sorunlarla bunalan halkin nefes alma duragi haline geldi.

Yemen'in en kalabalik kentlerinden Taiz'de tarihi Gelin Kalesi'ne de ev sahipligi yapan Sabir Dagi, bölgenin önemli turistik merkezleri arasinda yer aliyor.

Amran kentindeki Nebi Suayb Dagi'ndan sonra Arap Yarimadasi'nin en yüksek ikinci dagi kabul edilen Sabir, deniz seviyesinden 3 bin 70 metre yükseklikte bulunuyor.

Taizliler, sehrin gürültü ve kosusturmacasindan kaçarak piknik yapmak için sik sik Sabir Dagi'na çikiyor, buradaki kapali ve açik dinlenme alanlarinda uzun saatler geçiriyor.

Yemenlilerin kalbinde özel bir yeri bulunan dag simdiye kadar birçok sarki ve siire de konu oldu.

- "Taiz'de halkin gidecegi açik alanlar yok"

AA muhabirine konusan Yemenli Husam Ahmed, Taiz kentinde halkin gidecegi parklarin bulunmamasi nedeniyle özellikle devam eden savas ve kente uygulanan kusatmanin gölgesinde birçok kisinin Sabir Dagi'ni dinlenme ve nefes alma duragi olarak gördügünü belirtti.

Yürüyüs yapmak, temiz hava almak ve stres atmak için ailesiyle Sabir Dagi'na geldigini söyleyen Ahmed, "Taiz kentinde de halkin dinlenmesi için park ve açik alanlara ihtiyaç var." dedi.

Sabir Dagi'ndaki okullardan birinde ögretmenlik yapan Abdullah el-Ammari de dagin yüksekligi ve iliman havasiyla öne çiktigini söyledi.

Ammari, "Dag ayni zamanda birçok bölgesinde yapilan tarimla da taniniyor. Bu topraklarda fasulye, patates, arpa ve bugday yetistiriliyor. Bölge halki ayrica Sabir Dagi'na gelen her turisti memnuniyetle karsiliyor, onlara saygi gösteriyor." ifadelerini kullandi.

Bölgede bazi geleneklerin halen sürdügünü aktaran Ammari, "Ürünleri hasat ettigimizde yöre halkinin cömertliginin göstergesi olarak Sabir Dagi'na gelen turistlere dagitiyoruz." diye konustu.

- "Sabir Dagi sehrin gürültüsünden uzaklasmak için uygun bir yer"

Taiz sakinlerinden Muhammed Ali, arkadaslari ve ailesiyle ugrak yeri olan dagin Taiz'den ve yurt disindan binlerce ziyaretçi çektigini dile getirdi.

Yaz aylarinda sehre göre daha serin oldugu için ziyaretçilerin arttigina isaret eden Ali, "Ögle yemeginden sonra evimizden çikiyoruz ve gün batimina kadar, bazen gece geç saatlere kadar dagda vakit geçiriyoruz. Bu bölge sehrin gürültüsünden uzaklasmak için uygun bir yer olmasinin yani sira yesillik açisindan da önemli bir alan." dedi.

Ali, Taiz'den ve yurt disindan gelen ziyaretçiler için yetkililerin yeni park ve restoranlar insa etmesi gerektigini söyledi.

Kaynak: AA