Van Gölü'nde Su Çekilince Binlerce Yillik Mikrobiyalitler Ortaya Çikti

Su seviyesinin azaldigi Van Gölü'nde binlerce yillik mikrobiyalitler kiyiya yakin bölgede gün yüzüne çikti.

Van Gölü'nde Su Çekilince Binlerce Yillik Mikrobiyalitler Ortaya Çikti
Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, AA muhabirine, dünyanin en ilginç ekosistemine sahip Van Gölü'nde sodali göllerde görülen mikrobiyalitlerin oldugunu söyledi.

Gölün derinliklerindeki tatli su çikislarinda olusumu binlerce yili bulan mikrobiyalitlerin büyük yapilar olusturdugunu belirten Akkus, söyle dedi:

"Dünyanin farkli yerlerindeki mercanlarin boyu 5-10 metreyken Van Gölü'ndekilerin boylari 30-40 metreyi bulabiliyor. Yani gölün dibine indiginizde adeta çiçek açmis agaçlar gibi devasa mercanlari görebilirsiniz. Bugünlerde Van Gölü sularinin çekilmesiyle dünyanin en gizemli bu yapilari gün yüzüne çikti. Görmek isteyenler için adeta bir firsat dogdu."

Akkus, mikrobiyalitlerin binlerce yilda olustuguna dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Bugün Van Gölü'nde ortaya çikan mikrobiyalitler küçük boylarina ragmen binlerce yil yasinda. Bu mercanlar özellikle bölgenin yüzlerce yil önceki iklimine yönelik büyük gizemler, sirlar barindiriyor. Bundan yüzlerce yil önce Erek Dagi civarinda 'hangi agaçlar yetisiyordu' dedigimizde, Van Gölü'ndeki mikrobiyalitlere ve gölün tabanina bakmamiz gerekiyor. Bunlar adeta bu bölgenin birer sahidi, tarihi, hayatini kaydeden birer kitaplari gibi ve gölün derinliklerinde meraklilarini bekliyor."

Bazi bölgelerde 200 metreye varan yatay çekilmenin yasandigi Van Gölü kiyilarinda ortaya çikan mikrobiyalitleri görmek isteyenler, Gevas ilçesinin Inköy Mahallesi kiyilarina geliyor.

Kaynak: AA