Validebag Korusu Bakim Ve Rehabilitasyon Projesi Hayata Geçiyor

Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen: 'Üsküdar Belediyesi olarak 1999 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in girisimiyle sit alani ilan edilen korumuzu, bu konumuna uygun sekilde kurtarmak için harekete geçiyoruz' 'Bakim ve rehabilitasyon çalismalarini bir yil gibi kisa bir sürede tamamlayip bitirmek istiyoruz. 2022'nin ilk aylarinda insallah projeyi bitirip herkesin kullanimina sunmus oluruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 1999 yilindaki girisimiyle sit alani ilan edilen Validebag Korusu için, Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan baslatilan "Validebag Bakim ve Rehabilitasyon Projesi" hayata geçiyor.

Anadolu yakasinin en büyük 2'nci yesil alani olan koru, Üsküdar Belediyesi’nin Bakim ve Rehabilitasyon Projesi ile Istanbullularin dogayla bütünlesebilecekleri yeni bir alan olarak hizmete sunulacak.

Projeyle ilgili basin toplantisi düzenleyen Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, dogaya saygili ve korumaci bir belediye olarak Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Türkiye'de örnek gösterilen güzel bir projeye daha imza atacaklarini söyledi.

Türkmen, sunlari kaydetti:

"Yaklasik 200 yil önce 3. Selim tarafindan annesi Mihrisah Valide Sultan adina yaptirilan, bugün bakimsizliktan ve kontrolsüzlükten ekolojik dengesini yitirmek üzere olan Validebag Korusu'nu adeta cennetten bir köseye dönüstürecegiz. Korumuzda bakimsizliktan kuruyan agaçlara can verecegiz. Açik atik sular, korudaki tüm canlilarin yasamini tehlikeye atiyor. Kontrolsüz köpeklerin saldirisi yüzünden her ay 150'den fazla yaralanma olayi yasaniyor. Bu durumu kontrol altina alacagiz. Üsküdar Belediyesi olarak 1999 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in girisimiyle sit alani ilan edilen korumuzu, bu konumuna uygun sekilde kurtarmak için harekete geçiyoruz."

Validebag Korusu'nda halen 7 bin kadar agaç bulundugunu belirten Türkmen, koruya 7 bin adet daha yeni agaç dikilecegini, mevcut yapilar disinda kesinlikle yeni bir yapiya izin verilmeyecegini vurguladi.

- "Araç girisi ve mangal olmayacak"

Türkmen, söyle devam etti:

"Projemizi Istanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden uzmanlarla birlikte yapiyoruz. Tüm dogal güzellikleri koruma altina alarak Istanbullularimiz için sehrin merkezinde dogayla iç içe bir alan haline dönüstürecegiz. Bunu yaparken de projemizde 1 metreküp dahi beton kullanmayacagiz. Dogal tas, ahsap ve toprak disinda hiçbir yapi malzemesi kullanmayacagiz. Tek bir beton mikseri dahi koruya sokulmayacak. Proje tamamlandiginda araç girisine ve mangal yakilmasina kesinlikle izin verilmeyecek. Atil haldeki Validebag Korusu, hem burada yasayan canlilar hem de yesil alana hasret Istanbullular için çok büyük anlam ifade ediyor. Biz de buradaki dogal dokuyu koruyarak, insanlarin ve tüm canlilarin doganin güzelliklerini özgürce yasayabilecekleri bir atmosfer yaratacagiz. Istanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile birlikte 7 bin fidani korumuza kazandirarak daha da yesil bir koru yaratacagiz. Böylece Validebag Korusu, hem korunup gelisecek hem de tüm Istanbullularin sehrin yogun stres ve gürültüsünden kaçabilecekleri en yakin ve en dogal adresi olacak."

Validebag Bakim ve Rehabilitasyon Projesi’ne önümüzdeki hafta baslayacaklarini dile getiren Türkmen, sözlerini, "Bakim ve rehabilitasyon çalismalarini bir yil gibi kisa bir sürede tamamlayip bitirmek istiyoruz. 2022'nin ilk aylarinda insallah projeyi bitirip herkesin kullanimina sunmus oluruz. Proje tamamlandiginda 60 temizlik 30 kadar da güvenlik görevlisi tahsis edilecek. Tüm Üsküdar ve Istanbullular cennet gibi bir koruda huzur içinde vakit geçirebilecekler, buranin keyfini yasayabilecekler." diye tamamladi.

Kaynak: AA