Savunma Sanayi Baskani Demir Açiklamasi 'Bugün Savunma Sanayi Ciromuz 10 Milyar Dolarlari Asti'

Savunma Sanayi Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, bugün 750’yi askin projelerinin oldugunu ve bunun çok önemli bir kisminin son 5 yilda baslatildigini belirterek, “Bugün savunma sanayi ciromuz 10 milyar dolarlari asti. Ihracatimiz ise 3 milyon dolarlari asti” dedi.

Savunma Sanayi Baskani Demir Açiklamasi 'Bugün Savunma Sanayi Ciromuz 10 Milyar Dolarlari Asti'
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayi Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, Milli Savunma Bakan Yardimcisi Suay Alpay ile birlikte Elazig’a geldi. Çesitli programlara katilan Baskan Demir, Savunma Sanayi Is Adamlariyla bir araya gelerek fikir alisverisinde bulundu. Savunma Sanayi Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, “Iyi bir yürüyüsümüz olabilir ama kosmasi gereken bir millet, kosmasi gereken bir Türkiye var. Onun için bu yürüyüsümüz gerçekten yeterli degil. Bunu daha hizlandirmak için biz elimizden geleni yapiyoruz ama bunu yaparken Türkiye’nin tüm enerjisini kullanmak potansiyelini harekete geçirmek ve buna yönelik tedbirler almak gerektigini de biliyoruz. Bugün 750’yi askin projemiz var bunun çok önemli bir kismi son 5 yilda baslatildi. Bugün savunma sanayi ciromuz 10 milyarlari dolarlari asti. Ihracatimiz 3 milyon dolarlari asti. Bu rakamlari sik sik söylüyoruz. Savunma sanayinde yerlilik oranlari 70’lerin üzerinde diyoruz ama ben bu rakamlari söyle degistiriyorum stratejik ve teknolojik derinligi olan ürünlerde biz yüzde yüz yerlilik pesindeyiz. Her seyin yüzde yüz yerli olmasi pesinde olmak çok anlamli degil ama stratejik ürünlerde yüzde yüz yerlilik pesindeyiz. Ülkemize ve insanimiza güveniyoruz. Sehrimizin savunma sanayinde ve genel olarak da sanayi eko sistemimizde hak ettigi ve gerektigi yeri almasi çok önemli. Sehrimiz küresel ölçekte herkesi etkileyen salgin ve onunda üstüne deprem gibi bir afetle karsilasinca biraz dengimiz sarsilmis islerimiz duraksamis olabilir. Ama buradan da çok daha hizli çikmayi yeni firsatlar aramayi ve bu firsatlari degerlendirmeyi bilmeliyiz diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

“SIHA GEMISI YAPACAGIZ DEDIGIMIZDE BU DÜNYADA GÜNDEM OLMAYA BASLADI”

Bu yolculukta hep beraber yürümelerini ve hep beraber birbirlerini tanimali olmalarina gerektigine deginen Demir, “Ama en önemli faktör kendimize güvenmeliyiz. Bugün roket takimindaki genç arkadaslara da söyledim. Roketinizin üzerine sunu da yazin eger bir sey insan yapisi ise biz bunun daha iyisini yapariz. Yillardir ülkemizde gavur yapmis abi Alman mali Japon mali gibi olamayiz gibi söylemlerle asagilik kompleksi olusturulmaya çalisildi. Bu belli bir ölçüde basarili da oldu ama artik bu devri geride birakmaliyiz. Cesaret gösterip sahaya çiktigimizda belki bütün dünyanin bildigi bazi kavramlarda bile çok daha farklar olusturabiliyoruz. Bugün IHA ve SIHA’larimiz herkesin dilinde. Sadece IHA ve SIHA olmasi açisindan degil. Onlarin harekat alanindaki kullanilan konseptler açisindan da bir fark olusturuyoruz. Diger bir dizi ürünümüz sirada. Anadolu gemimize bir uçak gemisi denildiginde biz bunu bir SIHA gemisi yapacagiz dedigimizde bu dünyada suan da gündem olmaya basladi.

Bazi konularda oyun degistirecegi ve sürpriz etkisi yapacak konularinda gündeme gelmesi gerekiyor. Biz sanayimiz adina bu tür bulusmalari yapiyoruz. Çesitli desteklerimiz var. Sanayicilerimize küçük istirakçi girisimcilerimize 150 milyon TL civarinda bir destegimiz oluyor ama para desteginin tek basina bir sey yapmayacagini biliyoruz. Tabi ki finansman önemli tabi ki para önemli ama kabiliyetler çok daha önemli. Yakinda bir savunma sanayi yatirim formu kuruyoruz. Bu form vasitasi ile de girisim ruhu gördügümüz teknoloji derinligi gördügümüz girisimlere ve sirketlere ortak olmak destek olmak yatirim formu kanali ile yatirim yapmak amaciyla bir girisim basladi bunu da yakinda insallah duyurup hizla girisimcilerimize yatirimcilarimiza destek olmaya çalisacagiz. Ayrica AR-GE formlarimiz devam ediyor. Savunma sanayi konularinda uygulama alanlarina yönelik ve pratik sonuç alici ama temel teknolojilerde de deginilmeye çalisilmis konularin gündeme getirilmesine ve çalisilmasina devam ediyoruz. Burada da üniversitelerimizin teknoparklarimiz önemi büyük olacaktir” diye konustu.



“ÖNÜMÜZDE YAPACAK ÇOK ISIMIZ VAR”

Bugün bu masada hem Ticaret ve Sanayi Odasi Baskaninin hem de üniversite rektörünün oldugunu deginen Demir, “Hem bilim hem de uygulama ve sanayimiz burada bizimle çok yakin bir is birligi yapmasini bekliyoruz. Bugün havaalanimizda IHA ve SIHA’larimiz bariniyor IHA ve SIHA’LARI üreten sirketlerimiz bunlara destek veriyorlar ve bunu kullanan birimlerimiz bakim onarim ile ilgili kendi bünyelerinde belirli bir kabiliyet olusturmaya çalisiyorlar ama bunlari kullanan çok çesitli birimlerimiz var. Malumunuz Jandarma, Emniyet, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri gibi çesitli birimler bunlari kullaniyor ama her birisinin kendi bünyesinde bir bakim onarim merkezi kurmasinin zorlugunu da görüyoruz. O anlamda da ilimizde olusacak bir tesebbüsün bütün Türkiye çapinda Elazig’dan baslayarak bütün bakim onarim destegini vermesiyle ilgili yapilanma kurmasinin çok faydali olacagini düsünüyorum. Bütün bunlari yaparken de iliskilerimizi çok yakin tutup her alanda yapilmayani yapmak yeni teknolojilere dogru yol almak ve bir katma deger olusturmak üzere faaliyette bulunmanin ana amaç oldugunu belirmek istiyorum. Önümüzde yapacak çok isimiz var ama isin odaginda teknoloji isin odaginda bilim isin odaginda girisimcilik ve kendine güven var. En önemlisi de genç ve dinamik insan nüfusumuza 45 bini asan üniversite ögrenci camiamizi sevk etmek, yönlendirmek ve heveslendirmek onlari gelecege hazirlama konusunda da el birligi ile çalismamiz lazim. Üniversite de sadece ders okutulan sinav geçilen bir yer olarak görülmesinden ziyade proje yapan insanlarimizi ve gençlerimizi hayata hazirlayan onlara cesaret veren gelecekte umut tasiyan umutlarini canlandiran bir yer olmasi gerekiyor. Bu da tek basina üniversitenin yapacagi bir sey degil. Tabi ki bu üniversite taniminiza da bagli eger üniversite tanimimizi hayatla barisik, bitisik yaptigi isi egitimi ve hayata yönlendirerek yapan bir yer oldugunu düsünürsek bunu da basarmis oluruz. Savunma sanayi sektöründe 250 bin agaç sözünü de buradan vermis olayim. Insallah sirketlerimiz önümüzdeki dönemde agaçlarimizi buna ilave etsin diyoruz. Dünyayla barisik tabiatla barisik gelecege umutla bakan bir Türkiye’de Elazig için hep beraber el ele çalismamiz gerektigini biliyorum” diyerek sözlerini tamamladi.

Programa, Demir’in yani sira, Milli Savunma Bakan Yardimcisi Suay Alpay, Elazig Valisi Erkaya Yirik, FÜ Rektörü Fahrettin Göktas, Elazig TSO Baskani Asilhan Arslan, ilgili kurumlarin genel müdürü ve is adamlari katildi

(Ahmet Mücahid Kantarcioglu/IHA)
Kaynak: İHA