Sagligin Gönüllü Komandolari 3 Günlük Kamp Sonrasi Olasi Afetlere Hazir

Bilecik Valisi Bilal Sentürk: 'Doga itibariyle zorluklari barindiran bir güzergahta arkadaslar donanimli bir kamp yaptilar. Egitim gördüler' UMKE Bilecik Il Sorumlusu Ahmet Aytüre: 'UMKE'ye girmek gönüllülük esasina göre yapilir. Buradaki kampimiza da herkes gönüllü olarak geldi'

Bilecik Il Saglik Müdürlügü UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma) ekipleri, 2021 yili UMKE faaliyet plani kapsaminda 9-10-11 Haziranda, mukavemet arttirma ve fiziksel kondisyon gelistirme, Travma ve Crush Sendromu ile bina tahliyesi egitimi aldi.

Sögüt ilçesine bagli Dereboyu köyü mevkisinde ormanlik alanda kamp kuran ekipler, doga itibariyle zorluklari barindiran bir güzergahta zorlu saatler geçirdi.

Gönüllük esasiyla hizmet veren UMKE ekipleri, 24 saat uyumama ve afet bölgesinde kendi kendine 72 saat idare edebilme kabiliyetleri kazandi.

Kampi ziyaret eden Bilecik Valisi Bilal Sentürk, Elazig ve Izmir depremlerine kentten destek gönderildigine dikkati çekerek sunlari söyledi:

"Olasi depremlerde hem saglik hizmeti verecegiz hem de kurtarma hizmeti verecegiz. Pandemi de basli basina bir afet ama olasi depremlerde hem saglik hizmeti verecegiz hem de kurtarma hizmeti verecegiz. Bunun bilen ekipler tarafindan icra edilmesi bizim AFAD ekiplerimiz farkli gönüllü arama kurtarma ekiplerimiz faaliyetlerde bulunuyor ama UMKE'nin saglik hizmetini vermesi boyutuyla çok güzel bir egitimi var. Onun için sürekli hazir ve dinamik olmasi gerekiyor ve bu çerçevede de bu tür kamplar onlari dinamik tutuyor. Sögüt ilçemize bagli Dereboyu köyünde doga itibariyle zorluklari barindiran bir güzergahta arkadaslar donanimli bir kamp yaptilar. Egitim gördüler." açiklamasinda bulundu.

- 72 saat kendilerini idare edebiliyorlar

UMKE Bilecik Il Sorumlusu Ahmet Aytüre ise " Biz depremlere gittigimiz zaman kendimizi ilk 72 saat idare edecek sekilde hazirlayarak gidiyoruz. 24 saat uyumamamiz gerekiyor. Yanimizda erzagimizin olmasi gerekiyor. Biz bu kapsamda 8 kilometrelik bir yürüyüs gerçeklestirdik. Pandemi sürecine ragmen arkadaslarimizin kondisyonlarindan hala daha bir sey kaybetmediklerini gördük. Sögüt Devlet Hastanesi’nde de bir deprem tatbikati gerçeklestirdik. Tatbikatta hastane tahliyesini gerçeklestirdik." görüslerini aktardi.

"Bir afet meydana geldigi anda biz yarim saat içinde toplanip bir afete gidebilecek düzeyde hazirlikliyiz." ifadesini kullanan Aytüre, "UMKE'ye girmek gönüllülük esasina göre yapilir. Buradaki kampimiza da herkes gönüllü olarak geldi." dedi.

Van, Elazig ve Izmir depremlerinde görev alan Bilecik 112 Acil Serviste Acil Tip Teknisyeni olarak görev yapan Meryem Sarikaya, "Biz afetlerde ilk müdahalede bulunan ekipleriz. Bunun içinde dönem dönem egitim kamplarimiz oluyor. belirledigimiz bölgelerde göçük altindan yarali çikarma ya da travmali vakalara müdahale, trafik kazasi veya olaganüstü hallerdeki müdahalelerle alakali kamplarimiz oluyor. bugün de deprem tatbikatimiz vardi." diye konustu.
Kaynak: AA