NATO Genel Sekreter Yardimcisi Dr. Manza Açiklamasi Aramizdaki Farkliliklari Arkadasça Konusarak Çözebiliriz

NATO Genel Sekreter Yardimcisi Dr. John Manza, müttefikler arasinda koordinasyon ve is birligi olmasinin ülkelerin farkli tutumlari veya farkli ulusal öncelikleri olmadigi anlamina gelmedigini belirterek, "Farkliliklar olustugunda beraberce oturup müttefikler olarak arkadasça konusup çözebiliriz." dedi.

NATO Deniz Güvenligi Mükemmeliyet Merkezi Komutanligi (MARSEC COE) açilis törenine video mesajla katilan NATO Genel Sekreter Yardimcisi Dr. John Manza, mükemmeliyet merkezlerinin ittifak için anahtar bir öneme sahip oldugunu söyledi.

Manza, bu merkezlerin NATO üyelerine ve ortaklarina sivil-askeri operasyonlar, siber güvenlik ve terörizm gibi birçok konuda benzersiz bilgi ve deneyim sagladigini ifade ederek, "Bu girisiminizden dolayi gurur duyuyorum. Merkezin deniz güvenligine ve deniz güvenligi kapsaminda gerçeklestirecegi faaliyetlerine katkilarini bekliyoruz." diye konustu.

Deniz güvenliginin NATO ajandasinin önemli yapi taslarindan biri olduguna vurgu yapan Manza, Genel Sekreter'in bu konuya verdigi öneme vurgu yapti.

Koordinasyon ve is birliginin ülkelerin farkli tutumlari veya farkli ulusal öncelikleri olmadigi anlamina gelmedigine dikkat çeken Manza, sunlari kaydetti:

"Ama tam bu noktada NATO bir çözüm bulunmasina katkida bulunabilir. Farkliliklar olustugunda beraberce oturup müttefikler olarak arkadasça konusup çözebiliriz. NATO’yu operasyonel ve politik olarak güçlü kilan da budur. Ayakta durdugumuzda sesimiz daha güçlü çikiyor."

NATO’nun yillar içinde denizcilik alaninda yeteneklerini gelistirdigini ifade eden Manza, "Denizcilik alaninda elde ettigimiz deneyimler müttefiklerimizle hem bir araya gelmemizi hem de bu alanda neler yapabilecegimizi görmemizi de sagladi." degerlendirmesinde bulundu.

Manza, kurulan birimin özellikle günümüzde öngörülmeyen tehditler noktasinda önemli bir islev görecegini, NATO’nun her zamankinden daha çok bu birime ihtiyaç duydugunu dile getirdi.

Deniz güvenliginin en az hava güvenligi kadar önemli olduguna dikkat çeken Manza, söyle devam etti:

"Bu nedenle özellikle terörle mücadele ve deniz güvenligini gelistirme konusunda Akdeniz’de faaliyetlerimiz var. Bu konuda kapasiteyi gelistirmeye iliskin çalismalarimiz da devam ediyor. Dolayisiyla bu merkezin buna genis çapta degerli katkilar yapacagindan eminim."

- NATO üyelerinin isbirligi hayati önem tasiyor

NATO Birlesik Deniz Müsterek Harekat Mükemmeliyet Merkezleri Direktör Yardimcisi Tugamiral Tom Guy ise deniz güvenliginin sivil koruma ve deniz ticareti açisindan son derece önemli oldugunu, denizden gelecek olasi bir terörizme karsi NATO ittifaki içinde olan ülkelerin is birliginin hayati önem tasidigini belirtti.

Deniz mükemmeliyet merkezinin bu anlamda önemli bir islev görecegini ifade eden Guy, merkezle çalismayi dört gözle beklediklerini vurguladi.

Kaynak: AA