Lübnan Basbakani Diyab Açiklamasi '4 Agustos Günü Lübnan Tarihinde Aci Bir Nokta Olarak Kalacak'

Lübnan Basbakani Hassan Diyab, Beyrut Limani'nda patlamanin meydana geldigi 4 Agustos gününün ülke tarihinde aci bir gün olarak kalacagini söyledi.

Basbakan Diyab, 4 Agustos 2020'de baskent Beyrut'ta 2 bin 750 tonluk amonyum nitrat maddesinin infilak etmesi sonucu yasanan felakette hayatini kaybedenlerin ailelerini Hükümet Sarayi'nda kabul etti.

Beyrut Limani'nda meydana gelen patlamayi ülkedeki yolsuzlugun sonuçlarindan biri olarak tanimlayan Diyab, "Beyrut Limani'ndaki 12. deponun, ülkede patlak veren kronik yolsuzlugun kaynaklarindan biri oldugunu daha önce söylemistim. Ülke genelinde yayilan yolsuzluk kaynaklari daha çok var." dedi.

Beyrut patlamasinda yasamini yitirenlerin meselesinin tüm ülkeyi ilgilendiren ulusal bir dava oldugundan dolayi devletin tüm kurumlariyla bunun takipçisi oldugunu dile getiren Diyab, sözlerini söyle sürdürdü:

"Patlamaya sebep olan bu maddeler Lübnan'a nasil girdi? Bunun ülkeye girisi için Bakanlar Kurulu kararina ihtiyaç oldugu bilgisine ragmen girmesini kim sagladi? Bu maddelerin Lübnan'a giris amaci neydi ve neden 7 yil boyunca bekletildi? Bu maddelerden kim yararlandi ve patlama ne sekilde meydana geldi? Birinin eliyle mi patlatildi yoksa teknik bir hatayla mi oldu? Bu boyuttaki bir patlama gelisigüzel olabilir mi yoksa kundaklanmayla mi olur? Bu maddelerin varligi 7 yil boyunca neden herhangi bir tehlike olustur muyordu? Iste gerçegi ögrenmek için tüm bu sorularin yanitina ihtiyaç var."

Kendisinin kanaatine göre Beyrut Limani'ndaki patlamanin ilk sorumlugu devleti kontrol eden yolsuzluklar oldugunu söyleyen Diyab, "4 Agustos günü Lübnan tarihinde aci bir nokta olarak kalacak. Bu tarih zihinlerimizden silinmeyecek, bu nedenle de 4 Agustos'u ulusal yas günü olarak kabul edilecek taslagi imzaladim." diye konustu.

- Beyrut Limani'ndaki patlama

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.

Cumhurbaskani Misel Avn, patlamaya 6 yildir limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratin yol açtigini söylemisti.

Patlamada 190'dan fazla kisinin hayatini kaybettigi, 6 bini askin kisinin yaralandigi ve 300 bin kisinin yerinden oldugu açiklanmisti.

Kaynak: AA