Kayserigaz, Atik Yönetimi Ile Sürdürülebilir Bir Gelecek Için Çalisiyor

Kayserigaz, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesini yenileme sürecini bu yil da basariyla tamamlayarak, çevresel sürdürülebilirlik kapsaminda atiklarini geri dönüsüme kazandiran projelere imza atti. Tüm faaliyetlerinde çevrenin korunmasina öncelik veren Kayserigaz, teknolojik altyapisiyla sehrin yasam kalitesini artirmak ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir çevre birakmak için çalisiyor.

Kayserigaz, Atik Yönetimi Ile Sürdürülebilir Bir Gelecek Için Çalisiyor
Türkiye’nin en büyük dogrudan dis yatirimcisi olan Kayserigaz, sürdürülebilir bir gelecek için atik ve enerji yönetiminin çevreyi korumadaki önemine dikkat çekti. Kayserigaz’dan yapilan açiklamada, SOCAR Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerinde enerjinin verimli kullaniminin ve karbon ayak izinin azaltilmasinin önemli bir yeri oldugu vurgulanirken, bu kapsamda Kayserigaz’da etkin çalismalar yapildigi belirtildi. Dogal gazin dogru sekilde kullanildiginda en çevreci, güvenilir ve ekonomik yakit oldugu hatirlatilirken dogal gazin iletimi faaliyetlerinin olusturdugu tüm etkilerin, çevresel boyutta yasam döngüsü prensibiyle analiz edildigi ifade edildi. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesini yenileme sürecini bu yil da basariyla tamamlayan Kayserigaz, bu kapsamda yürüttükleri çevre yönetim programina yönelik çalismalari paylasti.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan belirlenen mevzuatlara uygun olarak, Kayserigaz’in operasyonlarinda açiga çikan dogal gaz filtreleri, elektronik atiklar, metal atiklar, ambalaj atiklari, atik piller, aküler ve atik yaglar, lisansli atik firmalari araciligiyla geri dönüsüme kazandiriliyor. Kayserigaz ve lokasyonlarinda olusan atiklar ise atik yönetimine uygun olarak kagit, plastik ve cam kaynaginda ayristirilarak, Kayseri Büyüksehir Belediyesi’ne teslim ediliyor. 2020 yilinda bir tonu askin atik, tehlikeli ve tehlikesiz olarak ayristirilirken, yaklasik 300 kg tehlikeli atik da 20 kg elektronik atik ve 650 kg kagit atik geri dönüsüme kazandirildi.

Kayserigaz Genel Müdürlük yemekhanesinde açiga çikan ve topraga karismasi halinde çevre kirliligine yol açabilecek bitkisel atik yaglar ise her yil yapilan Bitkisel Atik Yag Sözlesmesi kapsaminda, lisansli firmalar araciligiyla toplaniyor. Kayserigaz ayrica atik pillerde bulunan zararli metallerin yeralti sularina ve topraga zarar vermesini önlemek amaciyla, çalisanlarinin evlerindeki ve tüm Kayserigaz lokasyonlarindaki atik pilleri geri dönüsüme kazandirmalarina destek oluyor.

Tüm faaliyetlerinde çevrenin korunmasina öncelik veren Kayserigaz, teknolojik altyapisiyla sehrin yasam kalitesini artirmak ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir çevre birakmak için çalisiyor. Bu kapsamda enerji verimliligi saglamak ve emisyonu azaltmak için çözümler gelistiren Kayserigaz, Oymaagaç ve Kizik istasyonlarinda Vortex sistemini kullaniyor. Gaz akisindaki kinetik enerjiyi isi enerjisine çeviren ve dogal gazin belirli bir sicaklikta tutulmasini saglayan bu teknoloji sayesinde enerji tasarrufu saglaniyor.

Dogal gaz kullaniminin artmasiyla birlikte sehrin hava kalitesinin hizla iyilestigine dikkat çeken Kayserigaz, sehre yesil alanlar kazandirilmasi ve yeni neslin çevre konusunda daha bilinçli olmasi amaciyla sosyal sorumluluk çalismalari da yürütüyor. Bugüne kadar düzenlenen çevre konulu çevrim içi ve yüz yüze egitimlerle, çesitli yas gruplarindan 10 binden fazla ögrenci uzmanlarla bir araya getirilerek, doga sevgisi, çevreyi korumanin önemi, kaynaklarin verimli kullanimi, atiklarin degerlendirilmesi gibi konularda bilgilendirmeler gerçeklestirildi.

Kayserigaz Hatira Ormani projesi ile 10 binden fazla fidani dogayla bulusturan Kayserigaz, gönüllü çalisanlarinin da destegiyle her yil fidan dikim kampanyasi düzenliyor.
Kaynak: İHA