Istanbul'da, Asilamada Öncelikli Gruba Dahil Edilen Meslek Gruplari Asilaniyor

Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit: 'Avukatlara, kuaförlere, berberlere, gida sektöründe çalisanlara randevular açildi. Yarin itibariyla da sehir içi ve sehir disi ulasim sektöründe görev yapanlara açilacak. Hedef, aktif hayatin ve hizmetin içinde, risk grubu yüksek olanlari bir an evvel asilamak' 'Böyle giderse, haziran bittiginde belki de toplumun yüzde 50'den fazlasini bagisiklamis olarak yaza 'merhaba' diyecegiz. Bu da güzel bir yaz anlamina gelecek' Ilk doz asisini olan kuaför Eren Ugur: 'Ailemizden dolayi eve çekinerek gidiyoruz, korkuyoruz. Ne olacagini bilmiyoruz. Bundan dolayi asi randevusunun açilmasi bizim için çok iyi oldu. Psikolojik olarak rahatlatacak. Tüm meslektaslarimi asi olmaya davet ediyorum'

Istanbul'daki saglik kuruluslarinda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele kapsaminda asilamada öncelikli gruplar arasina dahil edilen meslek gruplarinin asilanmasina baslandi.

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri dogrultusunda Saglik Bakanliginca belirlenen "Kovid-19 Asisi Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsaminda asilama süreci devam ediyor.

Bu kapsamda, Bakanligin asilama takvimine göre sisteme tanimlanan berber, kuaför, gida üretim ve dagitim sektörü, kafe, lokanta ve restoran çalisanlari ile yas kisitlamasi olmadan tüm avukatlar randevu aldiklari saglik kuruluslarinda asilarini olabiliyor.

Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nin bagli bulundugu Sancaktepe Sehit Prof. Dr. Ilhan Varank Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, AA muhabirine yaptigi açiklamada, asilamada her geçen gün yeni bir yas araligina dogru ilerleyen hizli bir süreç yasandigini söyledi.

Gelecek hafta 40 yas grubunun asilanmasina baslanacagini hatirlatan Yiyit, söyle devam etti:

"Avukatlara, kuaförlere, berberlere, gida sektöründe çalisanlara randevular açildi. Yarin itibariyla da sehir içi ve sehir disi ulasim sektöründe görev yapanlara açilacak. Hedef, aktif hayatin ve hizmetin içinde, risk grubu yüksek olanlari bir an evvel asilamak. Süreç oraya dogru gidiyor. Her yeni meslek ve yas grubu, sistemi bir anda aktiflestiriyor ve hizlanmasina vesile oluyor. Bu güzel bir gidisat. Randevu kapasitemizin ne kadar hizli arttigini görüyoruz. Dün 2 bin civari randevu alan varken bugün 3 bin 200 randevu alindi. Aslinda bizim hizimizi da vatandasimizin talebi belirleyecek. Su anki gidisat, randevu kapasitemizi her geçen gün artiracagimizi gösteriyor."

- "Vatandaslar bir an evvel randevularini alip gelirse ülke olarak bu isi çok hizli çözebilecek durumdayiz"

Haziran basinda günlük asilama hizinin biraz düsük gibi gözüktügünü fakat gelinen noktada artik günlük asilamanin 800 binlere dogru ilerlendigini anlatan Yiyit, bu hizla gidildigi takdirde günde 1 milyonun üzerinde asi yapilabilecek noktaya gelinecegine dikkati çekti.

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, aile sagligi merkezlerinde de BioNTech asisinin uygulanmaya baslanmasiyla sürecin daha da hizlanacagini belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Böyle giderse, haziran bittiginde belki de toplumun yüzde 50'den fazlasini bagisiklamis olarak yaza 'merhaba' diyecegiz. Bu da güzel bir yaz anlamina gelecek. Su anki bu hareketli günler, güzel bir yazin habercisi. Hatta bu hizla yazin da devam edebilirsek sonbahar geldiginde toplumda ciddi bir bagisiklikla belki maskelerle vedalasmak, normal hayata dönmek adina çok ciddi kazanim elde etmis olacagiz. Ama bunun üç ayagi var, biri tedarik. Orasi asildi gözüküyor. Fiziksel kapasitemiz ve saglik çalisanlari ayagimiz çok güçlü, orada da sikinti yok. Sira geldi vatandaslara. Vatandaslar bir an evvel randevularini alip gelirse ülke olarak bu isi çok hizli çözebilecek durumdayiz. O yüzden maskenin, mesafenin hayatimizdan çikmasi, biraz da vatandaslarimizin elinde. Lütfen bir an evvel randevularini alsinlar ve özledigimiz, normal günlerimize bir an evvel kavusalim."

- "Asi randevusunun açilmasi bizim için çok iyi oldu"

Ilk doz asisini olan Çekmeköy'deki bir kuaför dükkani çalisani Erkan Ugur da meslektaslarina asi olmalari çagrisinda bulunarak, "Korunalim, tekrar kapanmaya geçmeyelim. Zor bir süreçteyiz. Herkesin asi olmasini tavsiye ediyorum." mesajini verdi.

Ugur, müsterilerle yakin temasta olduklari için Kovid-19'a yakalanma konusunda endise duyduklarini anlatarak, "Ailemizden dolayi eve çekinerek gidiyoruz, korkuyoruz. Ne olacagini bilmiyoruz. Bundan dolayi asi randevusunun açilmasi bizim için çok iyi oldu. Psikolojik olarak rahatlatacak. Tüm meslektaslarimi asi olmaya davet ediyorum, gelsinler, korkmasinlar." diye konustu.
Kaynak: AA