HDP Ilçe Binasinda Terör Örgütü Elebasinin Posteri Asilmasina 25 Yil Hapis Istemi

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, HDP Esenyurt ilçe Baskani Ercan Saglam ile Dilan Kiliç'in 'silahli terör örgütüne üye olmak' ve 'silahli terör örgütü propagandasi yapmak' suçlarindan hapisle cezalandirilmasi talep ediliyor.

HDP Esenyurt ilçe binasina terör örgütü PKK elebasi Abdullah Öcalan'in afis ve posterlerinin asilmasina iliskin sorusturmada, HDP Esenyurt Ilçe Baskani Ercan Saglam ile Dilan Kiliç hakkinda 11,5 yildan 25'er yila kadar hapis cezasi istemiyle iddianame hazirlandi.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 23 Ocak'ta saat 22.50 siralarinda Esenyurt Ilçe Emniyet Müdürlügü ekipleri, Esenyurt Belediyesi personelinin HDP ilçe binasinda dezenfekte islemi yaparken çekilen ve sosyal medyada paylasilan fotograflarda, örgüt elebasinin afis ve posterlerinin görülmesi üzerine arama ve el koyma karari alinarak 24 Ocak'ta HDP Esenyurt ilçe binasinda arama yapildigi belirtildi.

Parti binasindaki tüm oda ve müstemilatlarda yapilan aramada çok fazla sayida örgütsel doküman, afis, resim, tablo ve dijital materyale el koyuldugu bilgisine yer verilen iddianamede, bina içinde örgüt üyelerinin fotograf ve resimlerinin bulundugu kaydedildi.

Iddianamede, burada partisel faaliyetin disinda örgütsel ideolojiyi benimsetme ve örgüt propagandasi yapma faaliyetlerin yapildiginin anlasildigi belirtilerek, süphelilerin ifadelerine yer verildi.

Süphelilerden Ercan Saglam ifadesinde, 2009'dan beri siyasi çalismalar içerisinde oldugunu, yaklasik 1 yildir HDP Esenyurt Ilçe Teskilati'nda ilçe es baskani olarak görev yaptigini anlatarak, baskanlik makaminda kullanmis oldugu masanin üzerindeki Abdullah Öcalan posterinin, göreve geldiginde orada bulundugunu, kim tarafindan asildigini bilmedigini, kendisinin de herhangi bir müdahalede bulunmadigini söyledi.

Öcalan'in yagli boya resmini kimin yaptigini bilmedigini savunan Saglam, "Göreve geldigimizde vardi. Bu örgütsel dokümanlari parti binasina ben getirmedim. Kimin getirdigini de bilmiyorum. Gördügüm anda da herhangi bir müdahale de etmedim. Müdahale etmeme gerekçem bunlarin çözüm sürecinden kaldigini düsünmem ve parti binasinda tadilat yapacagimiz ana kadar durmasiydi. Söz konusu odalarda örgütsel bir egitim verilip verilmedigi hususunda net sekilde böyle bir etkinligin olmadigini söylemek isterim. Üzerime atili örgüt üyeligi suçlamasini kesinlikle kabul etmiyorum." ifadelerini kullandi.

Iddianamede süphelinin beyanlarin suçtan kurtulmaya yönelik oldugu belirtilerek, HDP Esenyurt ilçe binasinda kullanilan elektrik hattinin da kaçak oldugu kaydedildi.

Süpheli Dilan Kiliç da ifadesinde, 1 yildir HDP Esenyurt ilçe baskanliginda es baskanlik yaptigini anlatarak, "Söz konusu bina 3 katli olup, giris katinda çelik kapi ile kapali gençlik meclisine ait bir oda bulunmaktadir. Ben bu odaya daha önce hiç girmedim. Bu oda sürekli kilitli tutulmaktadir. Sorumlusu gençlik meclisi üyeleridir. Gençlik meclisinin üye ve sorumlularinin kim olduklarini bilmiyorum. Parti binasinin birinci katinda baskanlik odasi, basin odasi, genel ihtiyaçlarin giderildigi bir oda ve toplanti yapilan bir salon bulunmaktadir. Ben bu odalardan baskanlik odasini Ercan Saglam ile birlikte ortak kullanmaktayiz. Baskanlik odasinda Abdullah Öcalan posterinin bulundugu masa ana sorumlu Ercan Saglam'a aittir." diye konustu.

Parti binasina sadece yönetim toplantilarinin yapildigi günlerde gittigini savunan Kiliç, aramalarda ele geçen dijitallerde örgütsel toplanti ve dokümanlarin kim tarafindan ne amaçla düzenlendigini bilmedigini iddia etti.

Süpheliler Ercan Saglam ve Dilan Kiliç hakkinda "silahli terör örgütüne üye olmak" ve "silahli terör örgütü propagandasi yapmak" suçlarindan 11,5 yildan 25'er yila kadar hapis cezasi istemiyle düzenlenen iddianame, bassavcilik onayinin ardindan Istanbul Agir Ceza Mahkemesine gönderildi.

Kaynak: AA