GAGIAD'dan 'Marka, Patent Ve Faydali Modellerde Son Gelismler' Konulu Video Konferans

GAGIAD’in düzenledigi “Marka, Patent ve Faydali Modellerde Son Gelismeler” konulu video konferansta marka ve patentin önemi, yurt içi ve yurtdisi tescil islemleri ve bu süreçteki devlet destekleri konusuldu.

GAGIAD'dan 'Marka, Patent Ve Faydali Modellerde Son Gelismler' Konulu Video Konferans
Gaziantep Genç Isadamlari Dernegi (GAGIAD), “Marka, Patent ve Faydali Modellerde Son Gelismeler” toplantisi video konferans sistemi üzerinden gerçeklestirildi.

Türk Patent ve Marka Vekili - Avrupa Patent Vekili Hasan Demirkiran ve Markiz Patent Yönetim Kurulu Baskani Orhan Eriman’in konusmaci olarak katildigi programin açilis konusmasini GAGIAD Yönetim Kurulu Baskani Cihan Koçer yapti.

GAGIAD Yönetim Kurulu Baskani Cihan Koçer, “Covid-19’un ekonomiler üzerinde ciddi bir etki olusturdugu bu dönemde, dijitallesemeyen ve markalasma sürecini tamamlayamamis firmalar maalesef varliklarini sürdüremediler. Türkiye’nin teknolojik gelisimine, ekonomik anlamda kalkinmasina, rekabet ortaminin olusturulmasina iliskin konularda katma degerli ve markali ürünler üreterek uluslararasi pazarlara sunulmasi oldukça önemli bir konudur. Markalasmak uzun soluklu bir süreçtir. Yogun rekabetin yasandigi günümüz kosullarinda markalasma ve patent konusu isletmelerin dis pazarlardaki konumunu güçlendirerek, daha güçlü sermaye yapilarinin olusmasini saglayacaktir. Bu kapsamda bugün burada konusacagimiz ‘Marka, Patent ve Faydali Modellerde Son Gelismeler’ webinarini çok yararli buluyorum” dedi.



Üretilen hizmet ve ürünlerin ancak fikri mülkiyet haklari ile gerçek bir degere dönüstürüp güç ve kazanç elde edilebilecegini dile getiren Markiz Patent Yönetim Kurulu Baskani Orhan Eriman, “Markalasma, etkin marka korumasiyla baslar. Yaptigimiz tüm çalismalari ‘marka’ ile müsteriye sunariz. Markanin korunmasi için tescil sarttir.Iyi bir marka arastirmasi yapilmadan basvurulan markalarda bazi problemlerin çikma ihtimali yüksektir. Bu problemlerle markanin bir benzerinin tescilli olmasindan dolayi ret olma ihtimali yükselir, yeniden marka bulmak için harcanan yatirimlarin maliyeti artar, zaman kayiplari pazarlama planlarinin alt üst edebilir, markanin yayinlanmasina karar verilse bile itiraz ihtimali artar, marka için basvurulan siniflarin hepsi kabul olmadigi takdirde yeterli koruma elde edilemeyebilir” ifadelerini kullandi.

Markalarin tescil edildikleri ülkelerde korundugunu söyleyenTürk Patent ve Marka Vekili-Avrupa Patent Vekili Hasan Demirkan ise, “Firmalar, ihracat yaptiklari ülkelerde ve potansiyel olarak pazar alani olan ülkelerde markalarini tescil ettirmek durumundadirlar. Madrid Protokolü uluslararasi marka korumasi için bir firsattir” seklinde konustu.



Taklit edilme riski, lisans imkani, itibar, firma degerini arttirma, uluslararasi ortakliklar ve rakipleri engellemek için mutlaka patent alinmasini dile getiren Demirkiran, “Yeniliklerin ekonomik degeri varsa patent alinmalidir. Temelde yeni olan üretim veya satis imkani olan ürün, üretim yöntemi ve sistemler için patent alinir. Unutmayin, eger bir üretim veya ticaret yapiyorsaniz, ancak isminizi, logonuzu, tasarimlarinizi, yeniliklerinizi korumuyorsaniz, bosuna para harciyorsunuz demektir” diye konustu.

Kaynak: İHA