G7'nin Yoksul Ülkelere 1 Milyar Doz Kovid-19 Asisi Bagislamasi Bekleniyor

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, G7 ülkelerinin 2022 yilinin sonuna kadar fakir ülkelere toplam 1 milyar doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi bagislamasinin planlandigini bildirdi.

Ingiliz Basbakanlik Ofisi’nden yapilan açiklamada, "Ingiltere'nin asi programinin basarisinin bir sonucu olarak artik fazla dozumuzu ihtiyaci olanlarla paylasabilecek durumdayiz. Bunu yaparak, bu salgini temelli yenmek için büyük bir adim atacagiz." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, Johnson'in G7 liderlerinin fakir ülkelere toplam 1 milyar doz Kovid-19 asisinin bagislanmasini bekledigi aktarildi.

Ingiltere’nin ilk etapta siparislerinden artan 100 milyon doz Kovid-19 asisini bagislayacagi bilgisi paylasildi.

- Salgininin baslamasindan bu yana ilk kez bir araya gelecekler

G7 ülkelerinin liderleri, salgininin baslamasindan bu yana ilk kez, Galler’e bagli Cornwall'daki Carbis Koyu'nda bugün baslayacak ve 13 Haziran'a kadar sürecek zirvede bir araya geliyor.

1975'te olusturulan G7, her yil bir ülkenin liderliginde özellikle ekonomi gündeminin degerlendirilmesi, ortak politikalarin olusturulmasi ve is birliginin artirilmasi amaciyla toplaniyor.

Zirvede, devam eden salgin, küresel jeopolitik riskler ve iklim degisikligi gibi önemli basliklarin ele alinmasi bekleniyor.

Ingiltere Basbakani Johnson'in baskanligini yapacagi zirveye, Kanada Basbakani Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Angela Merkel, Italya Basbakani Mario Draghi, Japonya Basbakani Yoshihide Suga, ABD Baskani Joe Biden ile Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel katiliyor.

Zirveye bu yil ayrica Avustralya Basbakani Scott Morrison, Güney Kore Cumhurbaskani Moon Jae-in, Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa ve Hindistan Basbakani Narendra Modi de konuk ülke liderleri olarak davet edildi.

Kaynak: AA