Erzurum'da 'Süte Deger Projesi'yle Çiftçiler Daha Çok Gelir Elde Edecek

Erzurum'da, valiligin koordinesinde, üreticilerin sütünün araçlarla toplanip degerinde piyasaya sürülmesi amaciyla yürütülen "Süte deger projesi" tanitildi.

Havuzbasi Kent Meydani'nda düzenlenen programda, üreticilerden süt toplamasinda kullanilacak kamyonetler, kurdele kesilerek hizmete alindi.

Törende konusan Erzurum Valisi Okay Memis, projeyi, Büyüksehir Belediyesi, Ticaret Borsasi, Kuzeydogu Anadolu Kalkinma Ajansi (KUDAKA) ile Tarim ve Orman Il Müdürlügü is birligiyle hayata geçirdiklerini söyledi.

Erzurum'un önemli bir hayvancilik merkezi oldugunu animsatan Memis, "Bu proje hayvancilikta Türkiye'nin en önemli kenti olan Erzurum'daki çiftçilerimizin ürettigi sütün para etmesi demektir." dedi.

Memis, sütün degerinin arttigini belirterek, "Eskiden süt daha az para ederken bugün hem sütümüzün degeri, hem de süt ürünlerinin kalitesi artti. Bu proje sayesinde Erzurum'da Türkiye'nin en kaliteli, en hijyenik sütleri üretiliyor. Araçlarimiz var, bütün ilçelere gitmek için hazirlar. Ispir'den Hinis'a kadar en ücra kösedeki çiftçimize ulasacagiz ve vatandaslarimiz ürettikleri süt ürünleriyle daha fazla gelir elde edecek." diye konustu.

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen de Erzurum'da daha önce soguk süt zinciri sektörünün zayif olduguna isaret ederek, "Soguk süt zincirimiz çok zayifti ve bu proje ile hem hijyenik hem de daha degerli süt toplama gerçeklestiriliyor, üreticimiz daha fazla kazaniyor. Sehrimiz tarim sanayisine dogru adim atmaya basladi. Insallah gelecekte çok daha iyi sonuçlar alacagiz." ifadelerini kullandi.

KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven projeyle kirsal kalkinmaya destek vereceklerini dile getirerek, "Bu bir kirsal kalkinma projesidir. Üreticilerin gelirini artirirken diger taraftan süt verimliligini de artiracak projedir. Bu proje ile süt fiyatlarinda artis yasanacak." degerlendirmesinde bulundu.

Kirsal kalkinmayi ve hayvanciligi desteklemek amaciyla yapilan ve üreticilerin ürettigi sütün, üzerinde soguk hava depolari olan araçlar ile toplanmasi öngörülen proje ile özellikle kirsaldaki üreticilerden toplanacak süt kent merkezindeki tesislerde islenerek degerinde piyasaya sunulacak.

Böylece hem üreticiler sütü degerinde satacak hem de tüketiciye saglikli süt ve süt ürünleri ulastirilacak.

Kaynak: AA