Bakan Elvan, ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantisi'na Katildi Açiklamasi (2)

'Sirketlerin sermaye yapisini güçlendirici ve öz kaynakla finansmani tesvik edici düzenlemeler yapacagiz' 'Nakit sermaye artiriminda yüzde 50 olarak uyguladigimiz Kurumlar Vergisi indirimini, artirilan sermayenin yurt disindan getirilmesi durumunda, yüzde 75 olarak uygulanmasina imkan veren bir düzenleme yapacagiz' 'Özellikle Milli Egitim Bakanligi bünyesindeki bu merkezlerde su anda çiraklikla kalfalik egitimi gören yaklasik 150 bin evladimiz var. Biz bu rakami 1 milyon çikarmak istiyoruz. MEB ile is birligi halinde taslak çalismalarimizi bitirdik' 'Yatirim sürecinde karsilasilan sorunlara hizli çözümler üretmek amaciyla, özel kesim yatirimlarini kolaylastirma ve hizlandirmaya yönelik olarak Yatirim Uyusmazligi Kurumunu olusturacagiz'

Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, sirketlerin sermaye yapisini güçlendirici ve öz kaynakla finansmani tesvik edici düzenlemeler yapacaklarini belirterek, "Nakit sermaye artiriminda yüzde 50 olarak uyguladigimiz Kurumlar Vergisi indirimini, artirilan sermayenin yurt disindan getirilmesi durumunda, yüzde 75 olarak uygulanmasina imkan veren bir düzenleme yapacagiz." dedi.

Bakan Elvan, Ankara Sanayi Odasi (ASO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantisi'nda yaptigi konusmada, sanayi için belirledikleri vizyona deginerek, gündemlerinin, sanayinin ihtiyacini karsilamak adina "finansman, beseri sermaye, vergilendirme ve yatirim ortaminin iyilestirilmesi" alanlarinda somut ve yapici bir politika oldugunu dile getirdi.

Elvan, Ekonomi Reform Programi'nda da finansal sektörü daha da güçlendirecek politika tedbirlerine yer verdiklerini anlatarak, böylece reel sektörün finansmana erisimini de kolaylastirmis olacaklarini söyledi.

Bankacilik sektörünün potansiyelini daha da gelistirecek adimlarin yaninda faizsiz finans sistemi ve sermaye piyasalarini daha da derinlestirecek politikalari hayata geçireceklerini kaydeden Elvan, bu alandaki çalismalari önemli ölçüde tamamladiklarini bildirdi.

Bakan Elvan, bankalarin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla zor duruma düsen ancak katma deger üretme ve istihdam yaratma potansiyeli olan firmalarin operasyonel anlamda yeniden yapilanmalari konusunda yol gösterici olmalari gerektigini ifade ederek, "Bu baglamda bankalarda, firma rehabilitasyonlari için yeniden yapilandirma birimleri kurulmasini tesvik ediyoruz. Yine bankacilik sektörümüzün 'teminata dayali' geleneksel kredilendirme yaklasimlarinin da ötesine geçip, risk yönetimine dayali finansman uygulamalarini yayginlastirmasini bekliyoruz." diye konustu.

- "Kalfa destegi" çalismalari

Elvan, "beseri sermaye" alaninda sanayicilerin yasadigi sikintilarin farkinda olduklarini belirterek, mesleki egitim merkezlerini gençler için çok daha cazip kilacak politikalar uygulayacaklarini, bu alandaki çalismalari tamamladiklarini söyledi.

Elvan, "Kalfalik döneminde alinan ücretlerde iyilesme saglamanin yaninda bu merkezlerde egitim gören ögrencilerin ücretlerini kamu tarafi olarak karsilayarak, sizlerin (sanayiciler) üzerindeki yükleri kaldiracagiz. Is gücü piyasasini yönlendirmek için 'sektörel beceri haritalari' da olusturacagiz." ifadelerini kullandi.

Böylece, sanayicilerin sektörel is gücü planlamasini kolaylastiracaklarinin altini çizen Elvan, söyle devam etti:

"Özellikle Milli Egitim Bakanligi bünyesindeki bu merkezlerde su anda çiraklikla kalfalik egitimi gören yaklasik 150 bin evladimiz var. Biz bu rakami 1 milyon çikarmak istiyoruz ki sizin ara kademede yasadiginiz sikintilarin üstesinden gelebilelim. Buradaki temel yaklasimimiz bu. MEB ile is birligi halinde taslak çalismalarimizi bitirdik. Önümüzdeki günlerde bunu sizlerle paylasacagiz."

Elvan, likidite sikintisi çeken mikro ve küçük ölçekli firmalara, istihdama kattiklari her bir ilave kisi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle destek de vereceklerini, bunu daha önce Ekonomi Reform Programi'nda da paylastiklarini kaydetti.

- "Sirketlerin sermaye yapisini güçlendirici düzenlemeler yapacagiz"

Vergi konusunda da oldukça kapsamli politika setlerine sahip olduklarini anlatan Elvan, "Sirketlerin sermaye yapisini güçlendirici ve öz kaynakla finansmani tesvik edici düzenlemeler yapacagiz. Örnegin, nakit sermaye artiriminda yüzde 50 olarak uyguladigimiz Kurumlar Vergisi indirimini, artirilan sermayenin yurt disindan getirilmesi durumunda, yüzde 75 olarak uygulanmasina imkan veren bir düzenleme yapacagiz." dedi.

Elvan, sunlari kaydetti:

"Proje bazli ve büyük yatirimlarda, kismi tamamlanmayla birlikte hak kazanilan ancak yararlanilamayan yatirima katki tutarinin, yeniden degerleme yapilmak suretiyle enflasyon etkisinden korunmasini saglayacagiz. Yeni yatirimlara yönelik tesvik programlarinda, hak edilen yatirima katki tutarinin, Kurumlar Vergisi haricindeki diger vergi ödemelerinden de belirli oranda indirilebilmesine de imkan saglayacagiz."

Sanayicileri ve tüm mükellefleri ilgilendiren yapilandirma kanununun 2 gün önce yürürlüge girdigini animsatan Elvan, yasayla getirilen yeniliklere degindi.

Bakan Elvan, Kurumlar Vergisi oranini bu yil için yüzde 25 olarak uyguladiklarini ifade ederek, su bilgileri paylasti:

"Biz bu orani yüzde 25 olarak sadece bu yil için öngördük, önümüzdeki yil için 23 ve müteakip yilda ise tekrar 2023 yilinda yüzde 20'ye geri dönecegiz. Ancak söyle bir ifade kullandi Sayin ASO Baskani, dedi ki, 'Ülkeler Kurumlar Vergisini düsürürken Türkiye artiriyor'. Maalesef bu dogru degil, bugün dünyanin birçok ülkesi Kurumlar Vergisi'ni yükseltme noktasinda çalismalar yapiyor, açiklamalar yapiyor, ki Amerika Birlesik Devletleri hatirlayiniz yüzde 28'e çikarma noktasinda bazi açiklamalarda bulundu. Su anda hali hazirda ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Japonya, Kanada gibi pek çok ülkede Kurumlar Vergisi orani yüzde 25 ve üzerindedir."

- "Yatirim Uyusmazligi Kurumunu olusturacagiz"

Elvan, yatirim ortaminin iyilestirilmesi konusunda da önemli adimlarinin olacagina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Yatirim sürecinde karsilasilan sorunlara hizli çözümler üretmek amaciyla özel kesim yatirimlarini korumaya yönelik yeni bir sistem hayata geçiriyoruz. Özel kesim yatirimlarini kolaylastirma ve hizlandirmaya yönelik olarak Yatirim Uyusmazligi Kurumunu olusturacagiz. Mevcut tesvik sistemini seçici ve süreli bir yapiya kavusturarak, mükerrer uygulamalara izin verilmeyecek bir sistem kuracagiz. Emsal ülkelerde yeni yatirim çekmek için uygulanan nakit tesvik modelleri ile emsal ülkelerle rekabet edecek yaklasimlar gelistirecegiz."

Yatirim tesviklerinde uygulanan SGK prim destegi sürelerini, kadinlarin ve gençlerin istihdam edilmesi durumunda ilave süreler vererek uzatacaklarini bildiren Elvan, imalat sanayisinin küresel deger zincirlerine entegrasyonu için hedef ülkeler özelinde ürünler belirleyeceklerini ve bu ürünlere yönelik destek programlari uygulamaya koyacaklarini da anlatti.

Elvan, katma degeri yüksek ürünler üreten ihracatçilari alacak sigortasi ve alici kredileriyle destekleyeceklerini ifade etti.

Yurt disi lojistik merkezleri açarak ihracatçilarin yurt disi pazarlara ve dagitim kanallarina erisimini hizlandiracaklarini aktaran Elvan, söyle devam etti:

"Özellikle e-ticaret açisinda bu son derece önemli bir husus, ki e-ticaret ile ihracat yapmak isteyen firmalarimiza, orada bulunan Londra, Paris, Frankfurt gibi dünyanin gelismis ülkelerinde bu tür merkezler kurarak e-ticaret ile ihracat yapmak isteyen firmalarimiza ciddi kolayliklar saglayacagiz. Türkiye'nin potansiyeline ve sizlerin yapabileceklerine çok büyük bir güven duyuyoruz."

- "Ödeyebileceginiz kadar borç alin, büyük yüklerin altina lütfen girmeyin"

Hükümet olarak sanayicilerin yükünü azaltacak düzenlemeleri yapmakta kararli olduklarini vurgulayan Elvan, sanayicilerden 4 temel beklentileri oldugunu söyledi.

Ilk olarak sanayicilerin, dijitallesmeyi tesvik eden ve rekabet gücünü artiracak yatirimlara öncelik vermelerini arzu ettiklerini ifade eden Elvan, birlikte çalistiklari KOBI'lerle büyüme yoluna gitmelerini tavsiye etti.

Elvan, ikinci önemli hususun borç-öz kaynak dengesinin ayarlanmasi olduguna dikkati çekerek, sunlari söyledi:

"Ödeyebileceginiz kadar lütfen borç alin, büyük yüklerin altina lütfen girmeyin. Sanayi sektörü ile sermaye piyasalari arasindaki bagin daha da kuvvetlenmesi gerekiyor. Biz Bakanlik olarak, sirketlerinizin sermaye piyasalarina açilmasi konusunda sizlerle birlikte çalismaya haziriz, önerilerinizi bizlere sunun. Aile sirketi hüviyetinden çikip, daha kurumsal bir yapiyi olusturmaya odaklanin."

Elvan, üçüncü önemli husus olarak sanayicilerin istihdam ve teknoloji dengesini çok iyi kurmaya özen göstermesi gerektiginin altini çizdi.

Bakan Elvan, "Dördüncü olarak da sanayinin yesil dönüsümünü asla iskalamamak gerekiyor. Belki sanayi devrimini kaçirmis olabiliriz, ancak bu yesil devrimin öncülerinden biri olmak için elimizde ciddi bir sans var. Bu konuda çok güzel bir söz de var 'Talih, hazir olan zihinlere yardim eder'." diye konustu.

- "Bizim çocuklara güvenimiz tam"

Türkiye'nin makroekonomik politikalarin yönü de hedefinin de belli oldugunu dile getiren Elvan, "Seffafligi ve öngörülebilirligi daha da artirarak, daha dinamik, daha rekabetçi, verimliligi önceleyen, çok daha iyi isleyen ve olasi tüm soklara karsi daha dirençli bir ekonomik yapiyi kurmanin çabasindayiz. Bu yapiyi, siz degerli sanayicilerimizle is birligi içinde kuracagiz." ifadesini kullandi.

Bakan Elvan, bu aksam oynanacak 2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi (EURO 2020), A Grubu'ndaki Türkiye-Italya maçina da deginerek, "Sözlerimi bitirmeden önce, bir futbolsever olarak Millilerimize bu aksamki maçta basarilar diliyorum. Bizim çocuklara güvenimiz tam." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA