ABD'de Milyarder Is Adamlarinin Vergi Kayitlarinin Sizdirilmasi Tartismalara Yol Açti

ABD'nin bazi önde gelen bazi is adamlarinin vergi kayitlarinin arastirmaci gazetecilik kurulusu Pro Republica tarafindan yayinlanmasi, kisisel verilerin korunmasi ve vergi politikasiyla ilgili tartismalara yol açti.

Kongre'deki bir grup Cumhuriyetçi senatör ve Temsilciler Meclisi üyesi, gizli olmasi gereken ABD Ulusal Gelirler Idaresi (IRS) kayitlarinin sizdirilmasiyla ilgili, sorumlular hakkinda adli sorusturma baslatilmasini talep etti.

Kongre'nin Cumhuriyetçi üyeleri, Hazine Bakanligina yolladiklari mektupta, "Vergi mükelleflerinin özel ve gizli bilgilerini muhafaza eden federal kurumlara güveni tam olmalidir. Ne yazik ki, Amerikan vatandaslarinin kisisel ve gizli bilgilerine erisimi olan bazi kamu görevlilerinin, korunmasi gereken bu bilgileri siyasi amaç için suiistimal ettigi anlasilmaktadir. Hazine ve IRS, çok sayida Amerikalinin vergi bilgileri ve ödemelerini uygunsuz sekilde paylasarak federal kanunlari ihlal eden tüm kisileri hesap vermeye zorlamalidir." ifadelerine yer verdi.

IRS Baskan Yardimcisi Douglas O'Donnell, konuyla ilgili Temsilciler Meclisi komisyonuna verdigi ifadede, kurumun meseleyi Federal Sorusturma Bürosu (FBI) ve bölge savciligina intikal ettirdigini belirterek, "Gizli vergi bilgilerine erisilmesi de bunlarin açiklanmasi da suçtur. Ne oldugunu derhal bilmek istiyoruz." dedi.

Öte yandan Demokrat Partili siyasetçileri ise sizintilarin kendisinden daha çok içerigi, milyarder is adamlarinin kazançlarina oranla az vergi vermesine yol açan vergi düzenlemeleri hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, kisisel Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, "Vergi sistemimiz, çalisan aileler gibi servetlerini gelirlerinden elde etmeyen milyarderin lehine isliyor. Çok sayida kanit ortada. Ultra-zenginlerin nihayet kendi paylarini ödemesi için Amerika'da servet vergisi koymanin vakti geldi." ifadelerini kullandi.

Pro Republica tarafindan 8 Haziran'da yayimlanan vergi kayitlari, aralarinda Amazon'un sahibi Jeff Bezos, Tesla ve SpaceX'in patronu Elon Musk, yatirimcilar Warren Buffet ve George Soros'un oldugu ABD'nin en zengin is adamlarinin servetlerine kiyasla çok az gelir vergisi ödediklerini, bazi yillarda hiç vergi ödemedikleri ortaya koymustu. Sizintilar, ABD'nin en zengin 25 kisisinin, karmasik "vergiden kaçinma" düzenlemeleri sayesinde çogu çalisandan daha az gelir vergisi ödedigini göstermisti.

Kaynak: AA