420 Metre Uzunlugundaki Tünel Lokantaya, Yemege Degil, Serinlemeye Geliyorlar

Elazig’da yaklasik 70 yil önce maden çikartilmak için 420 metre uzunlugunda açilan tünel revize edilerek restorana çevrilmesiyle turizme kazandirilmis oldu. Sicakliklarin arttigi bugünlerde vatandaslarin çogu yemek yemeye degil, magarayi görmeye gelirken, içeri girenler soguk hava nedeniyle 5 dakikada kendini disari atiyor.

420 Metre Uzunlugundaki Tünel Lokantaya, Yemege Degil, Serinlemeye Geliyorlar
Keban ilçesinde 1950’li yillarda maden ocagi isletmeciligi amaciyla kazilan ve maden çikmayinca bir müddet sonra kendi haline birakilan tünel, yazin soguk kisin da sicak havasiyla "dogal klima" özelligi tasiyor. Firat Nehri kiyisinda bulunan 420 metre uzunlugu, ortalama 2 metre yüksekligindeki tünel, bölge halki tarafindan "Soguk Magara’ olarak biliniyor. Bir girisimci tarafindan restorana çevrilen magara, ön kismi restoran, arka kismi dogal buz dolabi olarak kullanilmaya baslandi. Özellikle sicakliklarin hissedilir derecede arttigi bugünlerde serinleten özelligi ile ilgi odagi haline gelen tünele giren vatandaslar en fazla 20 metre ileri gidebiliyor. 5 dakikadan fazla duramayanlar ise üsüyerek çikiyor.

Asiri soguktan dolayi 20 metreden ileriye gidemedigini belirten müsterilerden Ferhat Turgut, “ Sürekli Keban’a geliyorum, magaraya girmek ilk defa nasip oldu. Içerisi nereden bakarsan disaridan 20 derece fark var. Disarida sicaklik 30 ile 35 derece arasi suan burada donuyoruz. Nasil yapilmis ve ne amaçla yapilmis bilmiyorum ama görülmesi gereken muazzam bir yer. Soguk ve tüylerim diken diken oldu. Insan yazin ortasinda en fazla 5 dakika dayanabilir. Zaten fazla ileriye de gidemiyoruz, en fazla 20 metre ileri gelebildik çünkü soguk. Tekrar geri dönecegiz, baska bir zaman mont giyinip daha ileri gitmeyi düsünüyoruz” dedi.

Keban’da yasayan ve magaraya sik sik geldigini belirten vatandaslardan Eren Arslan, “ Serinlemek için sik sik magaraya geliyoruz. Disarida hava 35 ila 45 dereceyken içeriye girdiginde sicaklik 10 dereceye kadar düsüyor. Burasi bir dogal klima özelligi görüyor. Firat Nehri’nden dolayi burada nem oldugu için sicak oluyor. Biz de burada serinliyoruz. Zaten burada yarim saat durmamiz bir günümüze bedel oluyor” diye konustu.

Magarayi özel kilan sebepleri bir bir sayan Soguk Magara isletmesinin sefi olan Mustafa Duman ise “ Magaramizin uzunlugu 420 metredir. 100 metre ileriden 800 metrelik yükseklikteki dagdan gelen bir hava var. Ondan dolayi bir hava sirkülasyonu oluyor. Magaramizin derecesi 13’tür ve burayi buzdolabi olarak kullaniyoruz. Burasi kesfedilmemis bir magara herkesi bekliyoruz. Buraya gelen en fazla 5 dakika durabiliyor” seklinde konustu.

Çevresindekilerin önerileri üzerine merakini gidermek adina magaraya gelen Sameddin Celayir de, Buzluk Magarasi’nda gittigini ancak soguk havadan dolayi Soguk Magara’da o kadar içeride kalamadigini ve Elazig bölgesinden böyle bir magaranin olmasinin mümkün olmadigini kaydetti.

Kaynak: İHA