Yatak Yaralari Projelerine Ilham Oldu

Manisa’da ortaokullar arasinda TEKNOFEST yarismasinda finale kalan tek okul olan MER Koleji Ortaokulu Endless Teknoloji Takimi ögrencileri, yatak yaralari ve bu yaralarin tedavisinin zorlugundan yola çikarak hem hastalarin yaralarinin iyilesmesine yardimci olacak hem de hasta bakiminda kolaylik saglayacak olan bir ürün tasarladi.

Yatak Yaralari Projelerine Ilham Oldu
Manisa MER Koleji Endlees Teknoloji Takimi, TEKNOFEST yarismasi ‘Insanlik Yararina Teknoloji’ kategorisi kapsaminda ‘Saglik ve Ilkyardim’ alaninda hasta yataklarinda eksik oldugunu tespit ettikleri hem yatan hastalarin hem de bakan kisilerin hayatinda kolaylik saglayacak bir ürün tasarladi. Saga sola hareket edebilen ve her yataga takilip sökülebilen ürün, hasta ve hasta bakicilarina büyük bir kolaylik saglayacak.

“Hastane yataklarinda olan eksiklikten yola çiktik”

Projenin nasil ortaya çiktigini anlatan MER Koleji Bilisim Teknolojileri Ögretmeni Feriha Ünal Durak, “TEKNOFEST yolculugumuza bu sene girip girmeme konusunda çok kararsizdik, çünkü pandeminin etkisiyle ne kadar saglikli bir çalisma ortami olusturabilecegimizi bilmiyorduk ama ögrencilerimizin gerçekten büyük bir istegi ve okulumuzun çok büyük bir destegi vardi. Bu konuda basta kurucumuz Dr. Emre Mermer olmak üzere Kampüs Müdürümüz Mehmet Kanca’ya tesekkür ediyoruz. Bize çok destekleri oldu ve her zaman arkamizdalar. Biz bu yolculuga baslamadan önce bir takim kurduk. Istekli ve hirsli bir takim. Bu takimimizi kurarken ögrencilerimizle çok büyük bir beyin firtinasi yaptik hangi kategoriden ve nasil bu yolda devam edebiliriz diye. Ögrencilerimiz arasinda özellikle bu dönemde okulda degildik ve zoom üzerinden sürekli baglanti kurarak 35 farkli kategori vardi ve biz bu kategoriler arasindan insanlik yararina teknoloji kategorisinde hemfikir olduk. Ögrencilerimizle konusurken aralarinda Emir Uzun isimli ögrencimizin bir fikri hepimizi çok cezbetmisti. Hastane yataklarinda var olan bir eksiklik. Su an hangi hastaneye gitsek ya da hangi saglik çalisaniyla konussak gerçekten su an çok büyük bir eksiklik oldugunu fark ettik. Hasta yataklarinin özellikle sürekli yatan hastalarin hastane yataklarinda sürekli yatmaktan yaralari olustugu ve yaralarin onlara aci verdigini, özellikle bakan kisilerin de bundan dolayi çok büyük bir sikinti yasadiklarini dile getirdiler. Biz de buna bir çözüm üretmek fikriyle yola çiktik. Bunun üzerine çalistik ve üç asamayi geçtik. Bu yapmis oldugumuz çalisma son çalismaydi ve finale dogru adim adim ilerliyoruz. Artik son prototipini tasarlayip son asamasinda sunacagiz. Bu sekilde bir yolculugumuz var” dedi.

Hemsire ve hasta bakicilari dinleyerek ürünü tasarladiklarini kaydeden MER Koleji Endless Teknoloji Takim Kaptani ve okulun 7. sinif ögrencisi Eda Altinbasak, “Mevcut hasta yataklari hastalarin sirtlarini ve ayaklarini kaldirabiliyor. Asansör sistemiyle yukari asagiya hareket edebiliyor ve tren denilen bu hareketi yapabiliyor. Fakat mevcut hasta yataklari bu özellikleriyle sürekli yatan hastalarda bu islemleri yapmak ne yazik ki çok zor. Bu durumda hemsire ve hasta bakicilarina çok büyük bir görev düsüyor. Biz de hemsire ve hasta bakicilari dinleyerek bu sorunu ortadan kaldiracak bir ürün tasarlamaya basladik” diye konustu.

Hazirladiklari proje hakkinda bilgi veren Endless Teknoloji Takim Kaptan Yardimcisi Emir Uzun da, “Ürünümüz bir kumanda yardimiyla saga sola dönebilmekte. Bosluklu sistemi sayesinde yaralarin açikta kalmasini, sök tak islemlerine sahip olmasindan birçok yatakta kullanilabiliyor ve sedyeye dönebiliyor” dedi.



Hasta yatagi olarak baslayip kasik sedyeye döndü

MER Koleji Endless Teknoloji Takimi üyelerinden Berk Tutunga Yilmaz, “Biz bu ürünü tasarlarken hasta bakicilara ve hemsirelere danisarak yaptik. Ilk önce biz hasta yatagi düsünüyorduk, sonra kasik sedyeye geçtik. Kasik sedye hem sedye görevi görüyordu hem de hasta yataklarina tak sök islemleri yapilabiliyor. Ürünümüz hem saga hem de sola dogru katlanabiliyor. Ürünümüz bosluklu oldugu için hastalarimizin yatak yaralari daha çabuk iyilesebiliyor” dedi.

Kaynak: İHA